ΕΝΦΙΑ: Έκπτωση 10% με ασφάλιση κατοικίας

Newsroom
Newsroom

Τα “ψιλά γράμματα”

Έκπτωση 10% στο ποσό του ΕΝΦΙΑ θα κερδίσουν οι ιδιοκτήτες που θα ασφαλίσουν την κατοικία τους για φυσικές καταστροφές.

Πρόκειται για ένα μέτρο που είχε εξαγγείλει πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης  προκειμένου οι ιδιοκτήτες να ξανασκεφτούν την ασφάλεια του ακινήτου τους καθώς θα έχουν με όφελος για μία μέση κατοικία περίπου στα 20 ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ του 2024.

Σημειώνεται δε πως λιγότερο από το 15 % με 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο στην Ελλάδα και υπενθυμίζεται πως στην πρώτη τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 35%.

Οι αποζημιώσεις

Σε λιγότερο από 2 χρόνια χορηγήθηκαν περισσότερα από 191 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” θα υπάρξει μικρότερη επιβάρυνση για τα κρατικά ταμεία από τις αποζημιώσεις, ενώ παράλληλα τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν από το φόρο 15% επί των νέων ασφαλίστρων. Με αυτό τον τρόπο, το Δημόσιο, μέσω της έκπτωσης, «επενδύει» περί τα 40 εκατ. που υπολογίζεται το κόστος του μέτρου, για να κερδίσει πολλαπλά οφέλη.

Όμως πόσο κοστίζει μία ασφάλεια ακινήτου; Πόσο κερδίζουν οι ιδιοκτήτες από τον ΕΝΦΙΑ και τι πρέπει να προσέξει όποιος ασφαλίζει το σπίτι του για φυσικές καταστροφές;

Το κόστος ασφάλισης μίας κατοικίας για ένα πλήρες πακέτο και με φυσικές καταστροφές ξεκινάει κοντά στο 1 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ ασφαλιζόμενης αξίας κτιρίου και ανεβαίνει ανάλογα με τις καλύψεις.

Εντός πόλεων το κόστος πέφτει, όπως και αν υπάρχουν σημαντικά μέτρα προστασίας του ακινήτου.

Κτίριο – Περιεχόμενο

Η ασφάλιση για φυσικές καταστροφές παρέχεται από όλες τις εταιρίες για κατοικίες και επιχειρήσεις και αφορά κτίριο και περιεχόμενο. Προσφέρεται είτε σαν προαιρετική κάλυψη είτε μέσα στο βασικό πακέτο ασφάλισης πυρός και περιλαμβάνει την αποζημίωση των υλικών ζημιών που θα προκληθούν από φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρα, θύελλα, καταιγίδα, χιόνι, χαλάζι, παγετό και οποιοδήποτε άλλο ακραίο φυσικό φαινόμενο, εκτός εάν ρητά εξαιρείται από τους γενικούς όρους του κάθε ασφαλιστηρίου.

Η αποζημίωση, όταν χτυπήσει το κακό, αφορά στο σύνολο των υλικών ζημιών έως του ανώτατου ποσού ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι αν η κατοικία έχει ασφαλιστεί με αξία 100.000 ευρώ, ο ασφαλισμένος δικαιούται αποζημίωση για όλες τις ζημιές έως και το ποσό αυτό. Προσοχή, καθώς το κάθε συμβόλαιο έχει τους δικούς του όρους. Σε πολλά συμβόλαια, ο ασφαλισμένος συμμετέχει στην αποζημίωση με ένα ελάχιστο ποσοστό 5,10% επί της ζημιάς και με ένα ελάχιστο ποσό (π.χ. τα πρώτα 500 ευρώ) ή δεν συμμετέχει καθόλου και η αποζημίωση δίδεται για το σύνολο των ζημιών. Σημαντικό κομμάτι είναι η ασφάλιση σεισμού.

Εδώ, η αποζημίωση δίδεται για το σύνολο των υλικών ζημιών έως του ανώτατου ποσού ασφάλισης για τις υλικές ζημιές και περιλαμβάνει τόσο το σεισμό όσο και τις συνέπειές του (κλονισμός, πυρκαγιά, κατολίσθηση, έκρηξη, καθίζηση κ.λπ.), εκτός και αν κάποια εξαιρείται ρητά από το συμβόλαιο. Για σεισμό ασφαλίζονται συνήθως ακίνητα με νόμιμη οικοδομική άδεια μετά το 1960 με γνώμονα τον πρώτο Αντισεισμικό Κανονισμό στην Ελλάδα που άρχισε να ισχύει το 1959. Για κτίρια με ανέγερση πριν το 1960 ή με κάποιες μη νόμιμες επεκτάσεις ή με υλικά διαφορετικά από μπετόν αρμέ, απαιτείται υποχρεωτικά η προσκόμιση αποδεικτικών εγγράφων οικοδομικής στατικότητας και άλλα επίσημα έγγραφα, ώστε να αξιολογηθεί η καταλληλόλητα ασφάλισης και ή να απορριφθεί ή να ασφαλιστεί με ειδικούς όρους ή καλύψεις.

Προσοχή στα «ψιλά γράμματα» των συμβολαίων

Τα συμβόλαια κρύβουν απαλλαγές και εξαιρέσεις στις καλύψεις, οπότε χρειάζονται καλό διάβασμα. Στις περισσότερες καλύψεις υπάρχουν ασφαλιστικές απαλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι αν πάθεις ζημιά (π.χ. από πλημμύρα) και το κόστος επισκευής είναι 20.000 ευρώ, αλλά η ασφαλιστική σου εταιρία έχει απαλλαγή για πλημμύρα ύψους 10%, τότε θα αποζημιωθείς για το 90% της ζημιάς, δηλαδή θα λάβεις 18.000 ευρώ. Η μόνη εξαίρεση είναι η ασφάλεια πυρός που δεν έχει απαλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση, το ποιες είναι οι απαλλαγές και οι εξαιρέσεις είναι από τις πρώτες ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε στον ασφαλιστή μας. Στις ασφάλειες ακινήτου, ειδικά κατοικίας, οι ειδικοί εξηγούν ότι η φθηνότερη επιλογή μπορεί να μας κοστίσει πολύ ακριβά…

 

Πηγή: enikonomia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ