Έρχονται αυξήσεις στα δάνεια με σταθερό επιτόκιο

Newsroom
Newsroom

Ο πρώτος κύκλος, ο οποίος αναμένεται ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, θα ξεκινήσει από δύο συστημικές τράπεζες.

Σε αυξήσεις τουλάχιστον κατά 50 μονάδες βάσης στα δάνεια σταθερού επιτοκίου πρόκειται να προχωρήσουν οι τράπεζες, που θα γίνουν σε πρώτη φάση πιο αισθητές στη στεγαστική και καταναλωτική πίστη.

Ο πρώτος κύκλος, ο οποίος αναμένεται ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, θα ξεκινήσει από δύο συστημικές τράπεζες. Στη συνέχεια, και κυρίως προς τα τέλη του έτους με αρχές του 2023, η άνοδος των επιτοκίων στα δάνεια θα γενικευτεί. Μικρότερη αναμένεται η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις, ενώ οι καταθέτες θα πρέπει να περιμένουν αρκετούς μήνες ακόμη μέχρι να δουν ουσιαστική άνοδο στα επιτόκια, καθώς θα πρέπει πρώτα να απορροφηθεί η τεράστια ρευστότητα.

Στεγαστικά δάνεια
Οι πρώτες παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν από τα δάνεια με σταθερό επιτόκιο για μεγάλες διάρκειες, όπως ισχύει στην περίπτωση των στεγαστικών δανείων, λόγω της μεγάλης ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων. Η κίνηση αυτή έχει να κάνει με το κόστος των swap για κλείδωμα των επιτοκίων σε διάρκειες κυρίως άνω των 10 ετών, που είναι ήδη πιο ακριβό από τα προσφερόμενα επιτόκια σήμερα. 

Η αλλαγή αυτή επιφέρει επανατιμολόγηση των νέων στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να διατηρήσουν στην παλέτα των προϊόντων τους εναλλακτικές και ελκυστικές λύσεις στη στεγαστική πίστη. Εξάλλου, οι τράπεζες εκτιμούν ότι ο στόχος για το 2022 για εκταμιεύσεις 1,2 δισ. ευρώ μπορεί να επιτευχθεί, καθώς για πολλούς πελάτες τους με διαθέσιμες καταθέσεις η αγορά ακινήτου αποτελεί προστασία από τον πληθωρισμό. Αυτό θα συνεχιστεί και το 2023, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη.

Προς την κατεύθυνση αυτή, αναμένεται αρχικά μείωση του περιθωρίου στα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, ώστε το συνολικό κόστος για τον δανειολήπτη να συγκρατηθεί. Βάσει των έως τώρα σχεδιασμών, στόχος των τραπεζών είναι να διατηρηθεί μια απόσταση μεταξύ τελικού κυμαινόμενου επιτοκίου και σταθερού γύρω στις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, εάν το τελικό κυμαινόμενο επιτόκιο (euribor + περιθώριο) φτάσει στα μέσα του 2023 γύρω στο 4%-4,5%, τότε το μέσο σταθερό στα στεγαστικά θα κυμαίνεται μεταξύ 6,5% και 7%.

Η τελική τιμολόγηση εξαρτάται από τα επιτοκιακά περιθώρια που επίσης επανυπολογίζουν οι τράπεζες, ύστερα από την ώθηση που τους δίνει η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Σε αυτό υπολογίζουν και τη φθηνή, με σχεδόν μηδενικά επιτόκια, υπερβάλλουσα ρευστότητα από καταθέσεις και μέτρα στήριξης της ΕΚΤ, που συνολικά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπολογίζεται στα 200 δισ. ευρώ. Συνεπώς, τα κέρδη από το θετικό πλέον επιτόκιο κατάθεσης της ρευστότητας στην ΕΚΤ, οι μηδενικές ανάγκες για δανεισμό βραχυπρόθεσμης ρευστότητας από τη διατραπεζική και τα μηδενικά επιτόκια των καταθέσεων προσφέρουν επιπλέον επιτοκιακά έσοδα 800 εκατ. ευρώ έως 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2023, ανάλογα με το πού θα φτάσει το επιτόκιο της ΕΚΤ (1,5% ή λίγο πάνω από 2%). Συνεπώς, διαχειρίζονται τα επιπλέον έσοδα κόβοντας τα περιθώρια από κάποια δάνεια και ανεβάζοντας τα spread σε άλλα.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ