Έσπασαν ρεκόρ όλων των εποχών οι πωλήσεις premium smartphones

Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν υπερ-τριπλάσιος του αντίστοιχου με τον οποίο κινήθηκε η συνολική αγορά smartphones το περασμένο έτος

Σε ιστορικό υψηλό όλων των εποχών κινήθηκαν οι πωλήσεις premium συσκευών smartphones στην παγκόσμια αγορά το 2021. Οι πωλήσεις συσκευών με μέση τιμή πώλησης - χονδρικής - μεγαλύτερη των $400, αυξήθηκαν 24% σε ετήσια βάση το 2021 για να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο τους, σύμφωνα με το “Market Pulse Service” της Counterpoint Research.  

Ο συγκεκριμένος ρυθμός ανάπτυξης ήταν υπερ-τριπλάσιος του αντίστοιχου με τον οποίο κινήθηκε η συνολική αγορά smartphones το περασμένο έτος και ήταν της τάξης του 7%. Η κατηγορία premium από μόνη της συνέβαλε στο 27% των παγκόσμιων πωλήσεων smartphone, το υψηλότερο μερίδιο που απέσπασε ποτέ, σύμφωνα με το Counterpoint’s Global Monthly Handset Model Sales Tracker.


“Την ανάπτυξη της αγοράς premium smartphones το 2021 προκάλεσε ένα μείγμα παραγόντων, όπως η υψηλή ζήτηση για αντικαταστάσεις συσκευών και η δυναμική της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι αναβαθμίσεις στο τμήμα προσιτών premium στις αναδυόμενες οικονομίες και η ζήτηση αντικατάστασης για συσκευές 5G στις προηγμένες οικονομίες συνέχισαν να οδηγούν την ανάπτυξη”, αναφέρει η σχετική έκθεση.

Λόγοι ανόδου

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο ανταγωνισμός στην προϊοντική κατηγορία των premium smartphones ήταν ιδιαίτερα έντονος το 2021. Κι αυτό γιατί κατασκευαστές, όπως οι Apple, OPPO, vivo και Xiaomi ακολούθησαν επιθετική στρατηγική το 2021, προκειμένου να αξιοποιήσουν το κενό στην αγορά premium smartphones, που άφησε η Huawei, ειδικά στην Κίνα και τη Δυτική Ευρώπη, ωθώντας την ανάπτυξη στην κατηγορία.

 

Ένας ακόμη λόγος, που ώθησε την προϊοντική κατηγορία των premium smartphones σε άνοδο, είναι το γεγονός ότι οι παίκτες του οικοσυστήματος έδωσαν προτεραιότητα στις premium συσκευές, λόγω των αυξημένων περιθωρίων κέρδους των συγκεκριμένων smartphones.

Οι παίκτες της αγοράς

Από πλευράς κατασκευαστών, η Apple συνέχισε να ηγείται της αγοράς, με μερίδιο πωλήσεων 60%, για πρώτη φορά από το 2017, χάρη στις ισχυρές αναβαθμίσεις 5G για τις σειρές iPhone 12 και iPhone 13. Η καθυστερημένη κυκλοφορία των συσκευών Apple το 2020 ώθησε, επίσης, τη ζήτηση το 2021.


Πηγή: sepe.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ