Eυρωπαϊκή αξιολόγηση με 3 "αγκάθια" - Έρχονται ξανά τα τεχνικά κλιμάκια

Newsroom
Newsroom

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και ο φορέας αγοράς και επαναμίσθωσης ακινήτων

Τις νέες προβλέψεις του ΥΠΕΘΟ για το διάστημα 2024 - 2027 θα συζητήσουν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι των ομάδων από την ΕΕ, τον ESM και την ΕΚΤ, που θα κάνουν την αξιολόγηση της οικονομίας από τις 8 μέχρι και τις 15 του μήνα, με βάση το ευρωπαϊκό εξάμηνο.

Η αξιολόγηση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί "κομβική" καθώς έρχεται λίγες εβδομάδες πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κυρώσει τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Με βάση του νέους κανόνες, η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει ένα 4ετές πρόγραμμα δημοσιονομικών στόχων, το οποίο θα πλαισιώνεται και από ένα πακέτο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, τις οποίες θέλει να υλοποιήσει η χώρα ώστε να πετύχει ταχύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη μείωση του χρέους. 

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, που θα έχουν επαφές εξ αποστάσεως  με ‘Έλληνες αξιωματούχους των υπουργείων από τη Δευτέρα 8 του μήνα, θα "σκανάρουν" πρώτα όλα τα σημεία ενδιαφέροντος. Σε πρώτη φάση, θα συζητήσουν της μεσοπρόθεσμες προβλέψεις του ΥΠΕΘΟ για ανάπτυξη και χρέος. ΟΙ ξένοι αξιωματούχοι έρχονται να πάρουν επικαιροποιημένες προβλέψεις για το 2024 και το 2025, έτη για τα οποία η ελληνική πλευρά προβλέπει ανάπτυξη 2,9% και 2,5% αντίστοιχα.

Ενδιαφέρον αναμένεται να δείξουν και για την πορεία του χρέους, το οποίο ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 152,3 % του ΑΕΠ στο τέλος του 2024, με προοπτική να βρεθεί κάτω από το ιταλικό χρέος (κοντά στο 130% του ΑΕΠ) ως το τέλος του 2027. Παράλληλα, θα κάνουν και μια πρώτη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες δίνει προτεραιότητα η ελληνική πλευρά για τα χρόνια και μετά την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου 

Μαζί με τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις όμως, θα συζητηθούν και οι εκκρεμότητες από μεταρρυθμίσεις που έλκουν την καταγωγή τους από τα μνημόνια, όπως η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, είναι η συνεχής αναγέννηση χρεών από τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία εμφανίζονται να καθυστερούν πληρωμές ύψους περίπου 1,5 δις ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα. Η επίλυση του θέματος δεν είναι απλή, αφού συνδέεται και με τη μείωση του υπολοίπου του clawback, που θα πρέπει να επιστρέψουν οι φαρμακοβιομηχανίες στο ελληνικό δημόσιο. Μέχρι να εκκαθαριστεί το ποσό της επιστροφής, παραμένει μέρος των συνολικών οφειλών του δημοσίου ως "μη εκκαθαρισμένο ποσό".

Οι εκπρόσωποι των θεσμών θέλουν να ακούσουν για την πρόοδο του σχεδίου που έχει παρουσιάσει η ελληνική πλευρά για τη σταδιακή εκκαθάριση του clawback μέσω επενδύσεων ίσου προϋπολογισμού, τις οποίες θα αναλάβουν να υλοποιήσουν οι φαρμακοβιομήχανοι. Το σχέδιο αυτό το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ταμείο Ανάκαμψης έχει ως συγκεκριμένο στόχο τη μείωση του clawback κατά 50 εκατ. ευρώ, μέχρι και το τέλος του χρόνου. Επίσης, θα εξετάσουν και την πορεία μηδενισμού των ληξιπρόθεσμών συντάξεων, καθώς οι επικουρικές συντάξεις σε εκκρεμότητα έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο εξάμηνο. 

Ο φορέας αγοράς και επαναμίσθωσης ακινήτων 

Η δεύτερη μνημονιακή υποχρέωση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα είναι η ολοκληρωμένη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού με τη σύσταση και λειτουργία του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων για τα νοικοκυριά που δηλώνουν "προσωπική πτώχευση". Παρά τις τρεις διαδοχικές προσπάθειες του ΥΠΕΘΟ, δεν υπάρχει το ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα για να αναλάβει το εγχείρημα.

Ωστόσο, είναι ένα τελευταίο βήμα για να λειτουργήσει στο σύνολό του ο νόμος για τη διευθέτηση οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, ο οποίος στο κομμάτι του εξωδικαστικού μηχανισμού έχει ρυθμίσει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά, οι θεσμοί θα ζητήσουν τη νέα πρόταση από το ΥΠΕΘΟ για τη δημιουργία φορέα αγοράς και επαναμίσθωσης ακινήτων.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ