Φόροι: Συνεπείς στις υποχρεώσεις τους οι 8 στους 10 φορολογούμενοι

Newsroom
Newsroom

Ποιοι φόροι πληρώνονται συνήθως πρώτοι

Τα τελευταία χρόνια οι φορολογούμενοι, δείχνουν να έχουν αποκτήσει μεγαλύτερο αίσθημα φορολογικής συμμόρφωσης, αφού σε σημαντικό βαθμό πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν στην ώρα. Βέβαια, η συνέπεια ποικίλει ανάλογα με τον φόρο και προφανώς έχει να κάνει με τις ανάγκες που υπάρχουν για τα νοικοκυριά.

Ειδικά μάλιστα τώρα που η ακρίβεια ταλανίζει τους φορολογούμενους, οι οποίοι και βλέπουν τα εισοδήματά τους να ροκανίζονται μήνα με τον μήνα, κάποιοι κάνουν εκ των πραγμάτων επιλογή φόρων, δηλαδή ποιον θα πληρώσουν πρώτον και ποιον θα αφήσουν για μετά, ή ποιον από τους φόρους θα τον ρυθμίσουν μέσα από την πάγια ρύθμιση.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι η συμμόρφωση των φορολογούμενων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Κατά προτεραιότητα οι φορολογούμενοι επιλέγουν να πληρώσουν το ΦΠΑ, μετά τον ΕΝΦΙΑ και αφήνουν για το τέλος το φόρο εισοδήματος, ενώ μεγαλύτερη συνέπεια στις πληρωμές τους επιδεικνύουν οι επιχειρήσεις καθώς εξοφλούν στην ώρα τους το φόρο εισοδήματος.

Για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023 το ποσοστό εισπραξιμότητας των τεσσάρων βασικότερων φόρων, του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, έφθασε στο 84,10%.

Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023 δείχνουν τα εξής:

  • ΦΠΑ: Σε υψηλά επίπεδα κινείται η εμπρόθεσμη πληρωμή του ΦΠΑ φθάνοντας στο 84,98%. Από τα 8,97 δις ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για επτάμηνο του 2023 το Δημόσιο εισέπραξε στην ώρα του τα 7,62 δις. ευρώ.
  • Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων: Η εμπρόθεσμη πληρωμή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώθηκε στο 88,78%. Οι επιχειρήσεις αποδεικνύονται συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Από τα 1,416 δις. ευρώ που θα έπρεπε να πληρωθούν το 7μηνο πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 1,416 δις. ευρώ.
  • ΕΝΦΙΑ: Σε υψηλά ποσοστά βρίσκεται η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. Ανήλθε σε 78,99%%. Από τα 1,136 δις. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί εισπράχθηκαν τα 897,74 εκατ. ευρώ.
  • Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Η εισπραξιμότητα διαμορφώθηκε το επτάμηνο σε 74,69% καθώς από 924,15 εκατ. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν στην ώρα τους 690,22 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη η μείωση των φόρων αλλά και η συνεισφορά των νέων τεχνολογιών έχουν αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα βελτίωσαν την εισπραξιμότητα των φόρων. Επίσης, από το 2019 μέχρι σήμερα ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών δείχνει ότι οι φορολογούμενοι, που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ, επιλέγουν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση αποπληρώνοντας την οφειλή τους σε έως 24 μηνιαίες δόσεις.

Πηγή: newsit.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ