«Αθωώθηκαν» 3 στους 10 φορολογούμενους

Newsroom
Newsroom

Μετά τη ΔΕΔ, το 46,75% των υπόχρεων προσέφυγε και στα δικαστήρια, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 8μηνο.

Ολική ή μερική διαγραφή έξτρα φόρων και προστίμων που είχαν επιβληθεί από τις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα πέτυχε το 31,27% των φορολογουμένων που προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023.

Σε ποσοστό το οποίο φθάνει το46,75%, οι φορολογούμενοι, μετά τη ΔΕΔ, προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια για να δικαιωθούν πλήρως. Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποφάσισε να παρατείνει μέχρι το τέλος του 2023 την προθεσμία εξέτασης, ενώπιον της Επιτροπής Εξωδικαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Η Επιτροπή αυτή συστήθηκε εκτάκτως με νόμο του 2020 με σκοπό να αποσυμφορηθούν τα διοικητικά δικαστήρια από την εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023 υποβλήθηκαν από τους φορολογούμενους στη ΔΕΔ ενδικοφανείς προσφυγές για 5.286 υποθέσεις. Από αυτές εκδικάστηκαν οι 4.444 και εξ αυτών στις 1.390, δηλαδή σε ποσοστό 31,27%, διαπιστώθηκε ότι οι φορολογούμενοι είχαν δίκιο που ζητούσαν ολική ή μερική διαγραφή καταλογισθέντων φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων.

Από τις υπόλοιπες προσφυγές, οι 2.782 απορρίφθηκαν από τη ΔΕΔ, 21 τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των προσφυγόντων, ενώ 251 προσφυγές απορρίφθηκαν σιωπηρώς, επειδή εξέπνευσε το περιθώριο των 120 ημερών για την εξέτασή τους.

Προσφυγές στα δικαστήρια

Πολλοί φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που είδαν τις υποθέσεις τους να απορρίπτονται από τη ΔΕΔ προσέφυγαν στη συνέχεια στα διοικητικά δικαστήρια. Σημειώνεται ότι οι φορολογικές υποθέσεις πριν φθάσουν στα δικαστήρια είναι υποχρεωτικό να «περάσουν» πρώτα από τη Διεύ- θυνση Επίλυσης Διαφορών. Συγκεκριμένα, 2.078 φορολογούμενοι, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 46,75% από αυτούς που προσέφυγαν στη ΔΕΔ, επειδή δεν δικαιώθηκαν από αυτήν, αποφάσισαν να προσφύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να διεκδικήσουν εκεί το δίκιο τους.

Συνολικά, από το 2013, που ξεκίνησε να λειτουργεί η ΔΕΔ, έχουν υποβληθεί 86.495 ενδικοφανείς προσφυγές, από τις οποίες περαιώθηκαν οι 82.336. Σε 19.997 περιπτώσεις, η ΔΕΔ ακύρωσε εν όλω ή εν μέρει τις αποφάσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού και δικαίωσε (εν όλω ή εν μέρει) τους φορολογούμενους. Στις υπόλοιπες 62.339 περιπτώσεις οι προσφεύγοντες δεν δικαιώθηκαν από τη ΔΕΔ. Από αυτούς, οι 32.821 αποφάσισαν να συνεχίσουν με προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους.


Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ