Καφές: Ακριβότερος στην Αθήνα από την Ουάσιγκτον

Newsroom
Newsroom

Τι έδειξε έρευνα της UK Debt Expert

Τη φήμη της ως φθηνής χώρας στην εστίαση χάνει ολοένα και περισσότερο η Ελλάδα, ακόμη και σε ό,τι αφορά μία από τις πλέον δημοφιλείς συνήθειες, αυτές της κατανάλωσης καφέ. Κάτι το ενεργειακό κόστος, κάτι τα ενοίκια, κάτι η μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του καφέ, κάτι η μεγάλη αύξηση του τουρισμού που οδηγεί αρκετούς στο να αναζητήσουν το εύκολο κέρδος είχαν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα πλέον και η Αθήνα ειδικότερα να θεωρείται ακριβότερη στον καφέ ακόμη και από την Ουάσιγκτον, την πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Στους παραπάνω παράγοντες ας σημειωθεί και η πρόσφατη απόφαση να επανέλθει στο 24% ο συντελεστής του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ, ο οποίος οδήγησε σε αρκετές περιπτώσεις σε στρογγυλοποιήσεις προς τα πάνω. Έτσι, για παράδειγμα ένας καφές εσπρέσο φρέντο που πριν την αύξηση του ΦΠΑ κόστιζε 3,80 ευρώ, τώρα κοστίζει 4,20 ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε σε 50 πόλεις σε όλο τον κόσμο η UK Debt Expert, συμβουλευτική εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αθήνα είναι η τέταρτη ακριβότερη πόλη σε έναν καφέ flat white, τον ολοένα και πιο δημοφιλή μεταξύ των νεότερων γενιών καφέ, που είναι κάτι μεταξύ καπουτσίνο και λάτε. Η τιμή του είναι σύμφωνα με την έρευνα 5,86 ευρώ (https://ukdebtexpert.co.uk/blog/the-global-flat-white-index-2024/). Στην πραγματική Δανία (και όχι τη «Δανία του Νότου) και συγκεκριμένα στην Κοπεγχάγη ο εν λόγω καφές κοστίζει 6,86 ευρώ, ενώ δεύτερη ακριβότερη πόλη είναι το Μοντεβιδέο, στην Ουρουγουάη με ένα φλιτζάνι flat white να κοστίζει 6,10 ευρώ. Ακολουθεί στην τρίτη θέση η Ρώμη με τιμή στα ίδια επίπεδα περίπου με αυτά της Αθήνας, ενώ παρόμοιες τιμές συναντούμε στη Βιέννη και στο Δουβλίνο. Πιο φθηνή είναι η Ουάσιγκτον όπου ένα φλυτζάνι καφέ flat white κοστίζει, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, 5,41 ευρώ.

Ποιες είναι οι πιο φθηνές χώρες; Αυτές που παράγουν καφέ και δη η Κολομβία και το Βιετνάμ όπου μπορείς να πιεις έναν flat white με μόλις 0,35 ευρώ.

Για τις ανάγκες της έρευνας η UK Debt Expert χρησιμοποίησε την πλατφόρμα παραγγελιοληψίας και παράδοσης γευμάτων Uber Eats προκειμένου να αναλύσει τις τιμές του καφέ σε μεγάλες αλυσίδες καφεστίασης, όπως τα Starbucks, η Pret και η Dunlin Donuts.

 

Πηγή: moneyreview.gr

 

 

Φωτογραφία από Leopictures από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ