Τι ψάχνει η ΑΑΔΕ σε 2.500 μεταβιβάσεις ακινήτων

Newsroom
Newsroom

Το τελευταίο διάστημα η εκτίναξη του όγκου των μεταβιβάσεων κάθε λογής ακινήτου και με δεδομένη την άνοδο των εμπορικών τιμών έχει σημάνει “καμπανάκι” στην ΑΑΔΕ.

Στο μικροσκόπιο βάζει η ΑΑΔΕ 2.500 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών ώστε να διακριβώσει το σύννομο των διαδικασιών και να ελέγξει πιθανές εστίες φοροδιαφυγής. Ειδικά, δε, δίνει προτεραιότητα σε υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Παράλληλα, προωθεί περισσότερους από 100 ελέγχους σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες προκειμένου να εντοπιστούν ακίνητα που μεταβιβάστηκαν χωρίς, όμως, να έχει πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Το τελευταίο διάστημα η εκτίναξη του όγκου των μεταβιβάσεων κάθε λογής ακινήτου και με δεδομένη την άνοδο των εμπορικών τιμών έχει σημάνει “καμπανάκι” στην ΑΑΔΕ.

Ουσιαστικά, η φορολογική αρχή “σηκώνει μανίκια” και εξετάζει το εάν όλες αυτές οι αγοραπωλησίες, κάποιες από τις οποίες πολλών εκατομμυρίων ή γονικές παροχές κτλ τεκμηριώνονται από τη φορολογική εικόνα των εμπλεκομένων, αλλά και εάν υπήρξε, μέσα από αυτές, “ξέπλυμα” μαύρου χρήματος.

Μόνο το 2022 πραγματοποιήθηκαν 338.511 μεταβιβάσεις ακινήτων με συνολικό τίμημα 27.740.709.425,71 ευρώ. Από αυτές, οι 42.613 εξοφλήθηκαν αποκλειστικά με μετρητά (συνολικό τίμημα: 462.493.710,3 ευρώ) ενώ σε 41.741 περιπτώσεις, τίμημα ύψους 2.980.580.395,13 ευρώ εξοφλήθηκε εν μέρει με μετρητά.

Υπενθυμίζεται ότι στην εκκίνηση της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η εκτίναξη του αφορολόγητου ορίου στα  800.000 ευρώ για τους συγγενείς πρώτης κατηγορίας, δηλαδή συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς έχει φέρει κατακόρυφη αύξηση στις δωρεές και γονικές παροχές. Επισημαίνεται ότι το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αφορά την ακίνητη περιουσία και την κινητή περιουσία (χρήματα, αυτοκίνητα, μετοχές) και σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους πολλοί γονείς λόγω του υψηλού αφορολόγητου δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους προκειμένου αυτά να προχωρήσουν στην αγορά κατοικίας. Έτσι, η ΑΑΔΕ, κυρίως, βάζει το “ζύγι” πόθεν έσχες ώστε να καταφανεί ότι τα ακίνητα ή τα ποσά που μεταβιβάζονται δικαιολογούνται από το φορολογικό προφίλ των δωρητών.

Επίσης, ελέγχει στη συνέχεια έχει εκδοθεί σωστά το πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ το οποίο είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου. Επίσης εστιάζει στις προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, στο εμβαδόν των ακινήτων καθώς και στην αναγραφόμενη τιμή στο συμβόλαιο.

Σε σχέση με όσους και όσες δέχονται τις δωρεές, η ΑΑΔΕ ελέγχει τις προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο γονικής παροχής λόγω πρώτης κατοικίας. Ακόμα, ελέγχονται εκκρεμείς υποθέσεις κληρονομιών σχετικά με την απαλλαγή από το φόρο κληρονομιάς και συγκεκριμένα εάν η αξία του ακινήτου ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Σημειώνεται ότι η απαλλαγή παρέχεται για αξία κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο, η οποία προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος.

Επίσης, χορηγείται απαλλαγή για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο, προσαυξανόμενη κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

Επιπλέον η ΑΑΔΕ βάζει στο “μικροσκόπιο”:

  • Συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες ως προς το πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ. Θα ερευνηθεί εάν για τα ακίνητα που άλλαξαν χέρια είχε πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ετών. Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου και πιστοποιεί ότι το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ. Οι συμβολαιογράφοι που θα εντοπιστούν να παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα.
  • Υποθέσεις του έτους 2018 για τις οποίες στις 31 Δεκεμβρίου του 2023 λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου. Αυτές αφορούν ακίνητα, που δεν είναι σε περιοχές με προσδιορισμένες τις αντικειμενικές αξίες, με το βάρος να πέφτει στις περιπτώσεις μη αποδοχής από τον φορολογούμενο της προεκτίμησης προσωρινής αξίας από την ΔΟΥ, σε διαφορές δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης που υπερβαίνουν το 30% ή όταν η αξία της προεκτίμησης είναι πάνω από 100.000 ευρώ.
  • Υποθέσεις γονικών παροχών πρώτης κατοικίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από το φόρο γονικής παροχής, λόγω πρώτης κατοικίας.
  • Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή Α’ κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.
  • Υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών – δωρεών – γονικών παροχών, στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο).
  • Υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων, ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.

Πηγή: news24/7

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ