“Καλπάζουν” η ζήτηση και οι τιμές των Airbnb στην Ελλάδα

Newsroom
Newsroom

Πάνω από 220 € η μέση ημερήσια τιμή στη χώρα, η υψηλότερη στην Ευρώπη

Σπάει τα… κοντέρ η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα εφέτος, όπως αποκαλύπτει η εταιρία AirDNA. Ενώ η χώρα μας διαθέτει και τα πιο ακριβά Airbnb στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της AirDNA, τα οποία βασίζονται σε δεδομένα από τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO, καλπάζουσα ζήτηση παρουσιάζει η ελληνική αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών, ξεπερνώντας κατά πολύ τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019.

Στην Ελλάδα, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 50,5% τον Ιούνιο του 2023 σε σχέση με πέρυσι, ενώ η προσφορά αυξήθηκε μόλις κατά 13,3%, ωθώντας την πληρότητα επίσης σε άνοδο κατά 14,6%.

Εν τω μεταξύ, η μέση ημερήσια τιμή (ADR) αυξήθηκε κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα 227 ευρώ, που συνιστά την πιο ακριβή τιμή σε σύνολο 20 ευρωπαϊκών χωρών (Τσεχία, Δανία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Κροατία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ηνωμένο βασίλειο, Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Πολωνία).

πίνακας τιμές airbnb

Παράλληλα, η Ελλάδα καταγράφει 16% άνοδο στις διανυκτερεύσεις για τους επόμενους έξι μήνες, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στη δεύτερη θέση από πλευράς τιμών, πίσω από την Ελλάδα, βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο με μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στα 245 δολάρια, με την Πολωνία και την Ουγγαρία να βρίσκονται στις δύο τελευταίες θέσεις, με τον δείκτη ADR να είναι χαμηλότερος από 125 δολάρια.

Ειδικότερα, για το τετράμηνο Ιουλίου – Οκτωβρίου, οι ταξιδιώτες στην Πολωνία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία θα κληθούν να καταβάλουν 116 δολάρια, 144 δολάρια, 157 δολάρια και 160 δολάρια ανά διανυκτέρευση, αντίστοιχα.

Οι τιμές επηρεάζουν τη ζήτηση

Οι χαμηλότερες μέσες ημερήσιες τιμές παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση του ρυθμού της ζήτησης, με τη Νορβηγία, την Πολωνία και τη Σουηδία να ηγούνται της ζήτησης μέχρι τον Οκτώβριο, με 36%, 35% και 30% περισσότερες διανυκτερεύσεις, αντίστοιχα από πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, η μείωση της πληρότητας επηρεάζει και την τιμολογιακή ισχύ των οικοδεσποτών, με τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία και τη Σουηδία να περιλαμβάνονται στις χώρες που καταγράφουν τις μικρότερες αυξήσεις σε ετήσια βάση στον ρυθμό ADR. Έτσι, μέχρι τον Οκτώβριο, η Πολωνία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Σουηδία σημειώνουν αύξηση στον δείκτη ADR κατά 7%, 9%, 15% και 19%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με πέρυσι. Ενώ, χώρες όπως η Κροατία ή η Τσεχία πρωτοστατούν στον ρυθμό αύξησης του ADR, κατά 36% και 27%, αντίστοιχα.

Έτσι διαμορφώνεται η ζήτηση για την υψηλή καλοκαιρινή περίοδο και το φθινόπωρο

Από τις 16 Ιουλίου, η ζήτηση για τους επόμενους έξι μήνες για την Ευρώπη είναι αυξημένη  κατά 16%, σε σχέση με πέρυσι. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος σημειώνουν αύξηση της ζήτησης 11% και 10%, αντίστοιχα, ενώ σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα διαμορφώνεται η ζήτηση τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, κατά 38% και 34%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με πέρυσι.

Μεταξύ των κορυφαίων 50 ευρωπαϊκών αγορών, οι αγορές της Ανατολικής Ευρώπης κατέχουν ηγετική θέση στην αύξηση της ζήτησης, με αρκετές να σημειώνουν αύξηση σχεδόν 50% σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα, η Βουδαπέστη, η Βιέννη και το Βουκουρέστι σημειώνουν αύξηση της ζήτησης 49%, 47% και 47%, αντίστοιχα για την περίοδο Ιουλίου-Οκτωβρίου, έναντι του αντίστοιχου τετραμήνου του 2022.

Η ζήτηση είναι επίσης 47% υψηλότερη από πέρυσι στο Μιλάνο, ενώ η Νάπολη, η Φλωρεντία και το Παλέρμο καταγράφουν 38% περισσότερες διανυκτερεύσεις για την ίδια περίοδο από πέρυσι.

Πηγή: money-tourism.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ