Καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου: Πώς θα γίνεται η εξαγορά τους

Newsroom
Newsroom

Σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο - Πάνω από 1 δις ευρώ έσοδα υπολογίζει το Υπουργείο Οικονομικών

Έως τις 3 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου, που ανοίγει το δρόμο σε χιλιάδες πολίτες να προχωρήσουν στην εξαγορά τους και να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα, με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους, καταβάλλοντας όμως παράβολο ύψους 300 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η εξαγορά των καταπατημένων ακινήτων θα γίνει με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, ενώ δικαίωμα εξαγοράς θα έχουν όσοι τα έχουν στην κατοχή τους για τουλάχιστον 30 χρόνια με τίτλο υπέρ των ιδίων ή των δικαιοπαρόχων τους.

Επίσης, δικαίωμα εξαγοράς θα έχουν και όσοι κατέχουν ακίνητο για τουλάχιστον 40 χρόνια, το οποίο όμως είναι η κύρια και μοναδική κατοικία τους, η οποία καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες των ιδίων ή των οικογενειών τους. Η ίδια εξάλλου ρύθμιση ισχύει και για τα νομικά πρόσωπα που ασκούν κατοχή αδιαλείπτως για 40 τουλάχιστον χρόνια πάνω σε αυτά τα ακίνητα, εφόσον σε αυτά ασκούν τουριστική, βιοτεχνική, βιομηχανική ή αγροτική δραστηριότητα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι υπολογίζεται πως τα καταπατημένα ακίνητα ξεπερνούν τα 70.000, ενώ εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για έσοδα που μπορούν να φθάσουν το 1 δισ. ευρώ, δηλαδή κάθε καταπατητής εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει το νομοσχέδιο θα πρέπει να καταβάλει κατά μέσο όρο περί τα 14.500 ευρώ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ