Κίνα: Στο 6,1% έφτασε η ανεργία τον Απρίλιο

Newsroom
Newsroom

Κατέρρευσαν οι πωλήσεις λιανικής, που υπέστησαν τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και δυο χρόνια, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας

Τον περασμένο μήνα τέθηκε σε lockdown η Σαγκάη, η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας με 25 εκατομμύρια κατοίκους. Δεν προβλέπεται σε αυτό το στάδιο, γενική άρση των περιορισμών.

Βασικός δείκτης των δαπανών των νοικοκυριών, οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν τον Απρίλιο κατά 11,1% σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε η κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία.

Επρόκειτο για τον δεύτερο συναπτό μήνα, που ο δείκτης σημείωσε πτώση (-3,5% τον Μάρτιο).

Στο μεταξύ ο δείκτης της ανεργίας, ο οποίος παρακολουθείται στενά από την κυβέρνηση, έφτασε το 6,1% τον Απρίλιο. Το επίπεδο της πλησίασε το απόλυτο ρεκόρ, που είναι το 6,2% που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2020, στο απόγειο του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Ο δείκτης αυτός σκιαγραφεί ωστόσο, ατελή πίνακα της συγκυρίας: στην Κίνα, ο δείκτης της ανεργίας αφορά μόνο τους κατοίκους των πόλεων και εξαιρεί τα δεκάδες εκατομμύρια μετανάστες εργαζόμενους, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και σε μόνιμη επισφάλεια.

Το Πεκίνο έχει ορίσει τον στόχο, να δημιουργηθούν φέτος 11 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης, αριθμός μειωμένος σε σύγκριση με το 2021 (12,69 εκατ.).

Στόχος, που διόλου ενημερώνει όσον αφορά τον αριθμό των θέσεων εργασίας, που καταστρέφει η υγειονομική κρίση.

Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε τον Απρίλιο πτώση 2,9% σε ετήσια βάση, ενώ αυξήθηκε κατά 5% τον Μάρτιο.

Αναλυτές, που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο ανέμεναν απλώς επιβράδυνση (+0,5%), όμως η επιβολή αυστηρού περιορισμού στη Σαγκάη προκάλεσε αρρυθμίες στις αλυσίδες εφοδιασμού.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ