Κορυφώνεται η τουριστική κίνηση - 1 εκ. αφίξεις μέσα στην εβδομάδα

Newsroom
Newsroom

Β.Κικίλιας: "Ταμείο θα κάνουμε στο τέλος της σεζόν, ωστόσο εάν τα πράγματα κυλήσουν με μια σχετική ομαλότητα, τα έσοδα από τον τουρισμό θα ξεπεράσουν τα έσοδα του 2019"

Απογειώνεται η τουριστική κίνηση και μόνο αυτή την εβδομάδα οι αφίξεις από το εξωτερικό αναμένεται να πλησιάσουν το ένα εκατομμύριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του recovery tracker του ΙΝΣΕΤΕ, από τις 15 έως τις 21 Αυγούστου είναι προγραμματισμένες σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις 960 χιλιάδες θέσεις.

Η δυναμική των αφίξεων διατηρείται στα ύψη όλο το μήνα, καθώς και την ερχόμενη εβδομάδα οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις φτάνουν τις 957 χιλιάδες.

Πρώτοι στις αφίξεις για όλο τον Αύγουστο είναι οι Βρετανοί τουρίστες και ακολουθούν οι αγορές της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ελβετίας, της Αυστρίας και της Πολωνίας.

Αντίστοιχα, τα αεροδρόμια με την υψηλότερη τουριστική κίνηση είναι της Αθήνας, του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Θεσσαλονίκης, της Κω, των Χανίων, της Σαντορίνης, της Ζακύνθου και της Μυκόνου.

Πιο κοντά στο ρεκόρ

Οι επιδόσεις που καταγράφονται στους τουριστικούς προορισμούς όλο το καλοκαίρι, φέρνουν πιο κοντά το στόχο για νέο ρεκόρ φέτος στα έσοδα, που αναμένεται να φτάσουν τα είκοσι δισεκατομμύρια. 

Όπως σημειώνει το υπουργείο Τουρισμού, οι αγορές της Γερμανίας και της Βρετανίας κινήθηκαν φέτος τον Ιούλιο πάνω από τον Ιούλιο του 2019 σε πολλούς προορισμούς όπως η Ρόδος, όπου οι Γερμανοί είναι περισσότεροι κατά 24,6% και οι Βρετανοί 21%. Στα Χανιά οι Γερμανοί τουρίστες είναι στο +78,3% και οι Βρετανοί στο +43,2%. 

Παράλληλα στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος” τον Ιούλιο του 2022 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 είχαμε 29% περισσότερες αφίξεις από την Γερμανία, 15% από την Γαλλία, από το Ισραήλ 19% από τη Σερβία 257% και από την Τουρκία 177%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εάν τα πράγματα κυλήσουν με μια σχετική ομαλότητα, τα έσοδα από τον τουρισμό θα ξεπεράσουν τα έσοδα του 2019, όταν στον τουριστικό καλάθι είχαν εισρεύσει 18 δισ.

Ενδεικτικά της αυξημένης τουριστικής ροής από το εξωτερικό είναι και τα τελευταία στοιχεία της Fraport Greece. Σε επίπεδο 7μηνου (Ιανουάριος – Ιούλιος), "ισοφαρίστηκε" σχεδόν η επίδοση του 2019, καθώς φέτος διακινήθηκαν 16,21 εκατ. επιβάτες έναντι 16,25 εκατ. επιβατών το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ήτοι μείωση μόλις 0,2%.    
 
Τον Ιούλιο μάλιστα στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece διακινήθηκαν 5,91 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο 11,1% σε σχέση με το 2019 και 64,8% σε σχέση με πέρσι.

Β. Κικίλιας: Πάμε για ρεκόρ εσόδων στον τουρισμό-Θα ξεπεράσουμε το 2019

κικίλιας

"Αναμένονται πάνω από 1.000.000 επισκέπτες από το εξωτερικό κάθε εβδομάδα", δηλώνει σε συνέντευξή του στο "Πρώτο Θέμα" ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας τονίζοντας ότι "η Ελλάδα θα ζήσει έναν ανεπανάληπτο Αύγουστο σε έσοδα και αφίξεις".

"Ταμείο θα κάνουμε στο τέλος της σεζόν, ωστόσο εάν τα πράγματα κυλήσουν με μια σχετική ομαλότητα, τα έσοδα από τον τουρισμό θα ξεπεράσουν τα έσοδα του 2019" υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αυτή η μεγέθυνση του τουριστικού προϊόντος τροφοδοτεί εκατοντάδες επαγγέλματα και στηρίζει τη μέση ελληνική οικογένεια.

Ο κ. Κικίλιας δίνει σημαντικά στοιχεία που αποτυπώνουν την δυναμική ανάπτυξη στον τουρισμό, ιδιαίτερα από τις μεγάλες τουριστικές αγορές. Οι δυο κορυφαίες αγορές του εισερχόμενου τουρισμού -Γερμανία και Βρετανία- τον Ιούλιο του 2022 κινούνται πάνω από τον Ιούλιο του 2019 σε πολλούς προορισμούς όπως η Ρόδος, όπου οι Γερμανοί είναι στο +24,6% και οι Βρετανοί στο +21%, και τα Χανιά με τους Γερμανούς επισκέπτες να είναι στο +78,3% και τους Βρετανούς στο +43,2%.

Παράλληλα στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" τον Ιούλιο του 2022 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 υπήρξαν 29% περισσότερες αφίξεις από τη Γερμανία, από τη Γαλλία 15%, από το Ισραήλ 19%, από τη Σερβία 257% και από την Τουρκία 177%.

"Η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα ξεκίνησε νωρίτερα από ποτέ και εργαζόμαστε σκληρά ώστε να ολοκληρωθεί με το τέλος του 2022", υπογραμμίζει ο κ. Κικίλιας επισημαίνοντας ότι αυτή "η διεύρυνση της σεζόν θα συμβεί για πρώτη φορά, φέρνει πολλά και νέα ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό και δεν είναι στον αυτόματο πιλότο".

Αναφορικά με την προσέλκυση Βορειοευρωπαίων συνταξιούχων που θα βοηθήσουν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου ο υπουργός Τουρισμού μιλάει για μια "συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους φορείς του τουρισμού", προαναγγέλλοντας στοχευμένη καμπάνια και σειρά επαφών με μεγάλους διεθνείς τουριστικούς παράγοντες στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία και τη Σουηδία.

Τέλος για τον εγχώριο τουρισμό τονίζει πως "με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη διπλασιάσαμε το ποσό και τον αριθμό των δικαιούχων του "Τουρισμός για Όλους" στους 400.000, δίνοντας συνολικά για 3 προγράμματα πάνω από 100.000.000 ευρώ σε μία ακόμη έμπρακτη στήριξη της μέσης ελληνικής οικογένειας, των επαγγελματιών και των εργαζομένων του τουριστικού κλάδου κάνοντας μάλιστα τη διαδικασία πολύ πιο εύκολη τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τα ξενοδοχεία και καταλύματα". "Με αυτόν τον τρόπο παράλληλα ενισχύουμε την προσπάθειά μας για επέκταση της τουριστικής περιόδου, για την τόνωση του χειμερινού τουρισμού, για το city break, για τουρισμό όλο το χρόνο", λέει ο κ. Κικίλιας.

 

Δείτε επίσης:

14 Αυγούστου 2022: Η ημέρα του ιστορικού ρεκόρ αφίξεων στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου!

Τουρισμός: Σε Κρήτη και δύο ακόμα Περιφέρειες το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτικών εισπράξεων

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ