Μαγνήτης για επενδυτικά κεφάλαια η τεχνητή νοημοσύνη

Newsroom
Newsroom

Η Ελλάδα ακολουθεί αυτή την τάση

Φωτεινή εξαίρεση στην επενδυτική «δυσθυμία» που παρατηρείται τελευταία στον κλάδο των startups και των εταιρειών τεχνολογίας αποτελεί η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ποσά χρηματοδότησης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 να συγκεντρώνονται γύρω από αυτόν τον κλάδο.

Περίπου το 19% των επενδύσεων σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας παγκοσμίως κατευθύνθηκε στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, όπως μεταδίδει το Crunchbase, με τα 10 δισ. δολ. της Microsoft προς το CHATGPT να κυριαρχούν στη σχετική λίστα. Αρκετοί εκτιμούν ότι είναι ίσως ο μόνος κλάδος που συγκεντρώνει τα βλέμματα και μάλλον δεν έχουν άδικο, αφού διανύουμε μια περίοδο όπου οι επενδύσεις των venture capital funds προς τις startups συρρικνώθηκαν δραματικά το πρώτο τρίμηνο, σχεδόν πάνω από 50% παγκοσμίως.

«Υπάρχει μια δυναμική τάση στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης και ειδικότερα σε αυτό που ονομάζουμε generative AI», αναφέρει στην «Καθημερινή» ο Αντώνης Ηλίας, εταίρος στο επενδυτικό κεφάλαιο TECS Capital που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και έχει επενδύσει σε ελληνικές νεοφυείς εταιρείες του κλάδου. «Eκτός από το να αναπτύσσεις ένα προϊόν που λύνει ένα πρόβλημα και βασίζεται σε μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, σημασία έχει και το κατά πόσον αυτό το προϊόν βρίσκει τη θέση του στην αγορά», δηλώνει και προσθέτει πως «ο πήχυς γι’ αυτή την τεχνολογία έχει ανέβει ψηλά».

Η Ελλάδα ακολουθεί αυτή την τάση, με την τεχνητή νοημοσύνη να αποτελεί και μία από τις δημοφιλέστερες τεχνολογίες με τις οποίες «καταπιάνονται» οι ελληνικές εταιρείες, σύμφωνα και με στοιχεία του Elevate Greece. Η δε πορεία τους ενίοτε ξεχωρίζει, όπως συνέβη με την Augmenta που εξαγοράστηκε έναντι 110 εκατ. δολ. από τη CNH Industrial, τον δεύτερο μεγαλύτερο κατασκευαστή τρακτέρ στον κόσμο. «Ενας από τους λόγους που εξαγοραστήκαμε από τη CNH Industrial είναι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην τεχνολογία μας. Το γεγονός δηλαδή ότι είδαν σε εμάς έναν πάροχο τεχνολογίας που μπορεί να κάνει πιο έξυπνα τα μηχανήματα», εξηγεί ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, ένας από τους ιδρυτές της Augmenta που δραστηριοποιείται στον κλάδο της αγροτεχνολογίας.

Ο ίδιος μαζί με τον Γιώργο Βαρβαρέλη έχουν αναπτύξει ένα σύστημα με πολυφασματικές κάμερες που εγκαθίσταται στην οροφή των γεωργικών οχημάτων και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αντιλαμβάνεται τα σημεία που η καλλιέργεια χρειάζεται λίπασμα ή κάποιο άλλο χημικό (ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα κ.λπ.).

Επειτα, το σύστημα αποφασίζει να ρίξει λίπασμα στην περιοχή εκείνη του χωραφιού που είναι απαραίτητο, στέλνοντας στη συνέχεια τα δεδομένα της υγείας της καλλιέργειας στην πλατφόρμα της Augmenta, όπου οπτικοποιούνται και παρουσιάζονται στους αγρότες υπό μορφήν χαρτών και στατιστικών.

«Εάν το σκεφτεί κανείς, στον δικό μας κλάδο οι παππούδες μας εφάρμοζαν ένα “πρώτο” είδος γεωργίας ακριβείας. Αυτό γιατί έκαναν όλες τις εργασίες με τα χέρια, μπορούσαν να εντοπίσουν ποιες ήταν οι ανάγκες του χωραφιού, τα προβλήματα κ.ά. Επειτα, όταν ήρθαν τα μηχανήματα, εκβιομηχανίστηκε ο κλάδος, αυξήθηκε η παραγωγικότητα, ωστόσο χάθηκε η πραγματική επαφή με τις ανάγκες του χωραφιού. Οπότε η ακρίβεια χάθηκε. Σήμερα ωστόσο έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου τα μηχανήματα δεν μπορούν να βελτιωθούν δραστικά, από την άλλη όμως είναι σημαντικό να αντιλαμβάνεται κανείς τι ακριβώς συμβαίνει στο χωράφι. Εδώ είναι που ταιριάζει η τεχνητή νοημοσύνη», εξηγεί.


Πηγή: moneyreview.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ