Mείωση φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις και γυναίκες συστήνει το ΔΝΤ

Newsroom
Newsroom

Το Ταμείο εστιάζει στην προσπάθεια της Ελλάδας να αυξήσεις την χρήση της "πράσινης" ενέργειας 

Μαζί με τα εύσημα για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθήσει οι ελληνικές αρχές το ΔΝΤ ζητά ως επόμενο βήμα φορολογικές ελαφρύνσεις για γυναίκες και επιχειρήσεις ώστε να επιλυθούν ταχύτερα πάγια προβλήματα της οικονομίας που αφορούν την αγορά εργασίας και τις επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, με στόχο να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας που είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ και τις χώρες του ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ ζητά την μείωση του πρώτου συντελεστή του φόρου εισοδήματος για τον δεύτερο εργαζόμενο της ελληνικής οικογένειας που είναι η γυναίκα, ώστε να υπάρχει ένα οικονομικό κίνητρο για την αναζήτηση και την εύρεση εργασίας.

Παράλληλα, για να λυθούν και τα απολύτως πρακτικά προβλήματα που αποτρέπουν τις γυναίκες από την αγοράς εργασίας ζητά η οργάνωση και η λειτουργία κοινωνικών δομών, οι οποίες θα καλύψουν τόσο ως εύρος, όσο και ως κόστος περισσότερες μητέρες επιτρέποντάς τους να εργαστούν.

Στον τομέα της κοινωνικής προστασίας σημειώνει ότι πρέπει να διευρυνθεί η χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ώστε να μειωθεί το ποσοστό της φτώχειας.

Προτείνει επίσης τον μετασχηματισμό με μεγαλύτερη ταχύτητα της ΔΥΠΑ, από το διάδοχο του ΟΑΕΔ, δηλαδή μια δημόσια υπηρεσία διαχείρισης της ανεργίας σε μια υπηρεσία εύρεσης εργασίας.

Μείωση φόρου στις επιχειρήσεις

Η δεύτερη πρόταση του ΔΝΤ για μείωση φορολογίας αφορά τις επιχειρήσεις.  

Ζητά από τις ελληνικές αρχές να μειώσει το φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις ώστε μαζί με την παροχή νέων ειδικών κινήτρων να αυξήσουν το ρυθμό και τον όγκο των ιδιωτικών επενδύσεων και να καλύψουν το παραγωγικό κενό της χώρας. Το Ταμείο, ζητά επίσης να επιταχυνθούν και τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων ώστε να μεγαλώσουν σε μέγεθος, να εφαρμόσουν οικονομίες κλίμακας και να γίνουν πιο εξωστρεφείς από ότι είναι σήμερα.

Πάντως, στις παρατηρήσεις που είχε περιλάβει στην έκθεσή του για το άρθρο IV,
παραδέχεται ότι η ελληνική οικονομία έχει γίνει τα τελευταία χρόνια περισσότερο εξωστρεφής, αφού το σύνολο των εξαγωγών σε αγαθά και υπηρεσίες έχει φτάσει πλέον στο 45% του ΑΕΠ.

Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

Το Ταμείο εστιάζει στην προσπάθεια της Ελλάδας να αυξήσει την χρήση της "πράσινης" ενέργειας με στόχο μέχρι και το 2030 το 61% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της χώρας και το 19% των αναγκών των μεταφορών να καλύπτεται από καθαρή ενέργεια έναντι κάλυψης 29% και 7% αντίστοιχα, που έχουμε σήμερα.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Ταμείο εκτιμά ότι τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν θα επαρκέσουν. Τούτο με δεδομένο ότι μέρος από τα χρήματα που διατίθενται θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της ανθεκτικότητας, αλλά και την πρόληψη καταστροφών από την κλιματική αλλαγή. Στην κατεύθυνση αυτή τονίζεται ότι θα πρέπει οι ελληνικές αρχές, να κινητοποιήσουν κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης.

Πάνω από όλα, προτείνει τον σωστό, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της υποδομής για την αύξηση της συμμετοχής της ενέργειας από ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της
χώρας, καθώς επίσης τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των δικτύων μεταφορά και της αποθήκευσης.

Σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια ψηφιοποίησης της οικονομίας, το ΔΝΤ εξαίρει την έως τώρα προσπάθεια των αρχών να προωθήσουν το εκσυγχρονισμό του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Τονίζει ωστόσο, ότι θα πρέπει η προσπάθεια να συνεχιστεί με την ίδια συνέπεια και να δοθεί βάρος στην ψηφιοποίηση της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων


Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ