Politico: Η ΕΕ ετοιμάζει νέα μέτρα κατά των φθηνών κινεζικών εισαγωγών

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη ξεκινήσει σειρά παρεμβάσεων περιορισμού της κινεζικής επιρροής

Νέα μέτρα για τη μείωση της εξάρτησης της ευρωπαϊκής οικονομίας από την Κίνα και την προστασία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τις μαζικές εισαγωγές φθηνών κινεζικών προϊόντων ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Politico.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Γενική Διεύθυνση Εμπορίου της Κομισιόν έχει λάβει εντολή να καταρτίσει μια «πιο επιθετική και αποτελεσματική πολιτική εμπορικής άμυνας» απέναντι στο Πεκίνο, με τις σχετικές προτάσεις να αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση στους Ευρωπαίους ηγέτες τον επόμενο μήνα.

Στο τραπέζι βρίσκονται νέα μέτρα προστασίας της ευρωπαϊκής αγοράς, μέσω διεύρυνσης των λεγόμενων «safeguard investigations», δηλαδή ερευνών για το κατά πόσο οι εισαγωγές προκαλούν ζημία στην ευρωπαϊκή βιομηχανία και αν απαιτούνται περιορισμοί ή δασμολογικές ποσοστώσεις.

Η ΕΕ έχει ήδη εφαρμόσει αντίστοιχα μέτρα σε τομείς όπως ο χάλυβας και τα σιδηροκράματα, ωστόσο πλέον εξετάζεται η επέκτασή τους και σε άλλους στρατηγικούς κλάδους.

Στο στόχαστρο οι κρατικές επιδοτήσεις της Κίνας

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες επιταχύνουν τις συζητήσεις για τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού αντιμετώπισης της κινεζικής υπερπαραγωγής και των κρατικά επιδοτούμενων επιχειρήσεων, οι οποίες – σύμφωνα με ευρωπαϊκές ανησυχίες – πλημμυρίζουν την αγορά με φθηνά προϊόντα, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο τον ανταγωνισμό για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Το συγκεκριμένο εργαλείο θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς ενδέχεται να συγκρουστεί με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που περιορίζουν τη δυνατότητα στοχευμένων μέτρων κατά συγκεκριμένων χωρών.

Σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Politico, οι πρώτες συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στην Κομισιόν στις 29 Μαΐου, ενώ στη συνέχεια το ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στην ατζέντα της συνόδου G7 στη Γαλλία στα μέσα Ιουνίου και αμέσως μετά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Το θέμα εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο ενίσχυσης της «στρατηγικής αυτονομίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας σε ένα όλο και πιο δύσκολο γεωοικονομικό περιβάλλον.

Φόβοι αποβιομηχάνισης στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές ανησυχίες εντείνονται καθώς το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα διευρύνθηκε στα 359,3 δισ. ευρώ το 2025, αυξημένο σχεδόν κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Την ίδια ώρα, βιομηχανικοί κλάδοι όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, τα χημικά και η μεταποίηση αντιμετωπίζουν πιέσεις από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό φθηνών κινεζικών προϊόντων, με αρκετές επιχειρήσεις να περιορίζουν παραγωγή και θέσεις εργασίας.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στη στάση της Γερμανίας, η οποία παραδοσιακά απέφευγε την εμπορική κλιμάκωση με το Πεκίνο. Ωστόσο, η ενίσχυση της κινεζικής παρουσίας σε τομείς όπως οι καθαρές τεχνολογίες, η αυτοκινητοβιομηχανία και οι σπάνιες γαίες φαίνεται να μεταβάλλει σταδιακά τις ισορροπίες στο Βερολίνο.

Στο μεταξύ, η αποχώρηση του Viktor Orbán από την εξουσία στην Ουγγαρία θεωρείται από ευρωπαϊκούς κύκλους ότι αφαιρεί ένα σημαντικό εμπόδιο για τη σκληρότερη γραμμή απέναντι στην Κίνα. Αντίθετα, η Ισπανία του Pedro Sánchez συνεχίζει να υποστηρίζει πιο ήπιες σχέσεις με το Πεκίνο.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη ξεκινήσει σειρά παρεμβάσεων περιορισμού της κινεζικής επιρροής, μεταξύ άλλων μέσω περιορισμών σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για κινεζικούς ηλιακούς μετατροπείς, αυστηρότερων ελέγχων σε κινεζικές επενδύσεις και μέτρων περιορισμού της χρήσης κινεζικού τεχνολογικού εξοπλισμού, όπως της Huawei.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Politico, αν η ΕΕ θέλει πραγματικά να περιορίσει τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος με την Κίνα, θα χρειαστεί πολύ πιο ισχυρά εργαλεία εμπορικής άμυνας τα επόμενα χρόνια.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση