Πολυκατοικίες-Airbnb: Οι προβλέψεις του νέου νόμου και το τέλος ανθεκτικότητας

Newsroom
Newsroom

Με τις ρυθμίσεις που εισάγονται, όπως επισημαίνεται, ορίζονται νέοι πιο δίκαιοι κανόνες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Λύση στο ζήτημα των πολυκατοικιών-Airbnb δίνεται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή και το οποίο προβλέπει ότι, στην περίπτωση που διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση το σύνολο των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών, θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση. 

Η ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό του υπουργείου Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, με τίτλο: “Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής”, το οποίο υπερψηφίστηκε με 158 “ναι” .

Με τις ρυθμίσεις που εισάγονται, ορίζονται νέοι πιο δίκαιοι κανόνες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα ακόλουθα:

– Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν 3 ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας (με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο).

– Επεκτείνεται το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5% επί των εσόδων, υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ανεξαρτήτως πλήθους ακινήτων.

– Αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Το νέο πρόστιμο ορίζεται, ανά φορολογικό έτος, στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000€.

– Τίθεται όριο 60 ημερών στη διάρκεια της μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια. Το όριο των 60 ημερών αφορά στη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά.

– Καταργείται ο φόρος διαμονής και θεσπίζεται το “τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση”, σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές επαύλεις και βραχυχρόνιες μισθώσεις. Το τέλος κλιμακώνεται κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο από 1,5 έως 10 ευρώ την ημέρα και από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο από 0,5 έως 4 ευρώ την ημέρα.

– Ορίζεται ως βραχυχρόνια η μίσθωση ακινήτου, ανεξάρτητα αν είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα ή όχι, για χρονική διάρκεια μικρότερη των εξήντα (60) ημερών κάθε φορά και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες, πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν επί της αρχής οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ καταψήφισαν 140 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ