Power Pass: Για ποιους ακυρώθηκαν οι αιτήσεις

Power Pass: Για ποιους ακυρώθηκαν οι αιτήσεις
Newsroom
Newsroom

Τι πρέπει να κάνουν

Αναστάστωση προκλήθηκε από αναφορές δικαιούχων του Power Pass που κινδυνεύουν να χάσουν την επιδότηση ρεύματος, λόγω μιας δυσλειτουργίας του συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερήσιας» από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε φαίνεται να αφορά καταρχήν 2.500 δικαιούχους, από τους περίπου 2,5 εκατ. που έχουν υποβάλει αίτηση για επιδότηση στη σχετική πλατφόρμα.

Πρόκειται για δικαιούχους που προέβησαν σε αλλαγή διεύθυνσης κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης κι έπειτα ξαναμπήκαν (έκαναν εκ νέου log in) στην πλατφόρμα του Power Pass, με αποτέλεσμα να μην διασταυρώνονται πλέον τα στοιχεία τους και να δημιουργηθεί πρόβλημα στην αίτηση. Αυτό αναφέρουν πηγές από το υπουργείο, διευκρινίζοντας πως οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι πιθανότατα θα πρέπει να υποβάλλουν ξανά αίτηση, ενώ εξετάζονται και κάποιες αλλαγές για την ομαλοποιηση της κατάστασης, όσον αφορά τους παραπάνω χρήστες.

Τι συνέβη 

Οπως διαπιστώθηκε, πολίτες που αρχικά υπέβαλαν την αίτηση για το ρεύμα στη σχετική πλατφόρμα και στη συνέχεια έκαναν τη φορολογική τους δήλωση (έτους 2021), ουσιαστικά «ακύρωσαν» την αίτηση για το Power Pass.

Τι συνέβη; Με δεδομένο ότι η πλατφόρμα για την επιδότηση ρεύματος βρίσκεται σε αλληλεπίδραση με την εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων, οι αιτήσεις στο Power Pass που είχαν προηγηθεί των φορολογικών δηλώσεων «μπλόκαραν» και από το στάδιο «υπό εκκαθάριση», επέστρεψαν στο «εκκρεμεί υποβολή», με την εξής υποσημείωση: «Τα στοιχεία κύριας κατοικίας έχουν τροποποιηθεί με αποτέλεσμα η κατάσταση της αίτησής σας να αλλάξει και να εκκρεμεί η υποβολή της. Παρακαλώ επιβεβαιώστε τα στοιχεία της αίτησης σας και προχωρήστε στην υποβολή της χρησιμοποιώντας το κουμπί υποβολή αίτησης».

Η κατάσταση της αίτησης power pass πριν την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης (Ε1 / 2021)

Η κατάσταση της ίδιας αίτησης μετά την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης

Ωστόσο, οι δικαιούχοι δεν έλαβαν κάποια ειδοποίηση και κινδυνεύουν να μην λάβουν το ποσό της επιδότησης. 

Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι 

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι είναι να ξαναμπούν στην πλατφόρμα Power Pass και να επανυποβάλλουν την αίτησή τους - πατώντας απλά εκ νέου το κουμπί «υποβολή» εφόσον δουν ότι αυτή έχει επιστρέψει στο βήμα «εκκρεμεί υποβολή». 

Παράταση

Υπενθυμίζεται ότι δόθηκε παράταση ως τις 5 Ιουλίου για την υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα https://vouchers.gov.gr/powerpass.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε λόγω συνεχούς ροής αιτήσεων και προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες. Η προθεσμία έληγε αύριο, 30 Ιουνίου.

Το ποσό της επιδότησης, το οποίο ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας που ανάλογα με το ύψος των λογαριασμών, μπορεί να φτάσει έως το ποσό των 600 ευρώ.

H λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς χρειάζονται μόνο οι κωδικοί του πολίτη στο Taxisnet και το IBAN του λογαριασμού στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί η επιδότηση. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Οι δικαιούχοι

Η οικονομική ενίσχυση αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης εντός Ελλάδος, που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 01-12-2021 έως και 31-05-2022. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας και, ανάλογα με το ύψος των λογαριασμών, μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο ποσό των 600 ευρώ. Δικαιούχος του Power Pass είναι κάθε πολίτης που:

  • είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος,
  • το καθαρό οικογενειακό του εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων δεν ξεπερνά τις 45.000 €, με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020,
  • διαθέτει ΑΦΜ ο οποίος δεν έχει δηλωθεί ήδη ως εξαρτώμενο μέλος σε αίτηση που έχει υποβληθεί από άλλο πρόσωπο και
  • επιβαρύνθηκε με συνολική αύξηση μεγαλύτερη των 30 € στους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 01-12-2021 έως και 31-05-2022.

Πώς γίνεται η υποβολή αίτησης

1. Ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του στο Taxisnet και επιβεβαιώνει ότι τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, έτος γέννησης) που εμφανίζονται είναι σωστά.

2. Ο πολίτης καλείται να επιλέξει αν επιθυμεί να υποβάλει αίτηση για τον ίδιο ή για προστατευόμενο μέλος της οικογένειάς του.

3. Στην οθόνη εμφανίζονται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας ανά μήνα (διεύθυνση και αριθμός παροχής). Τα στοιχεία αυτά ο δικαιούχος μπορεί:

  • είτε να τα επιβεβαιώσει,
  • είτε να τα τροποποιήσει μέσω της πλατφόρμας «Δήλωση Κύριας Κατοικίας για Power Pass» (https://www1.aade.gr/saadeapps3/powerpass/katoikia), η οποία έχει υλοποιηθεί από την ΑΑΔΕ. Ο πολίτης μπορεί να μεταφερθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέσω του vouchers.gov.gr, κάνοντας κλικ στο σχετικό πεδίο που εμφανίζεται κάτω από τα στοιχεία πρώτης κατοικίας. Τα στοιχεία που δηλώνονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ καταχωρίζονται αμέσως. Έτσι, αφού ο δικαιούχος συμπληρώσει τα σωστά στοιχεία πρώτης κατοικίας, μπορεί να επιστρέψει στην πλατφόρμα του Power Pass και να ολοκληρώσει την αίτησή του.

4. Στην ίδια σελίδα εμφανίζονται και τα πεδία ώστε ο πολίτης να συμπληρώσει το e-mail του, το IBAN και το όνομα του τραπεζικού ιδρύματος όπου τηρείται ο τραπεζικός του λογαριασμός.

5. Πατώντας «Υποβολή», ο πολίτης ολοκληρώνει τη διαδικασία κατάθεσης της αίτησης.

Για όσες ημέρες παραμένει ανοιχτή η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, θα διενεργείται προέλεγχος και θα αποστέλλονται ειδοποιήσεις στους πολίτες για τυχόν διορθώσεις (μη υπαρκτή παροχή, λανθασμένη κατηγορία λογαριασμού κ.λπ.). Η εκκαθάριση των αιτήσεων, ο προσδιορισμός του ποσού επιστροφής και η καταβολή του στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Διευκρινίζεται ότι οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση τόσο για την κύρια κατοικία τους, όσο και για τη φοιτητική στέγη προστατευόμενων μελών που φοιτούν στην Ελλάδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πολίτης μπορεί να υποβάλει μέχρι και τρεις επιπλέον αιτήσεις για προστατευόμενα μέλη, ακολουθώντας κάθε φορά τα παραπάνω βήματα.

Επιπλέον, για όσους είναι υπόχρεοι να υποβάλουν πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, είναι απαραίτητη η υποβολή της φορολογικής δήλωσης πριν από την αίτηση για το Power Pass. Σε αυτή την περίπτωση, θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα, μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2021.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ