Το ρούβλι επεκτείνει τα κέρδη του - Κάτω από το 60 έναντι του δολαρίου

Το ρούβλι επεκτείνει τα κέρδη του - Κάτω από το 60 έναντι του δολαρίου
Newsroom
Newsroom

Μέχρι στιγμής φέτος, το ρούβλι έχει σταθεροποιηθεί περισσότερο από 24%.

 Το ρούβλι επέκτεινε τα πρόσφατα κέρδη την Παρασκευή και πέρασε το όριο των 60 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2018, ενισχυμένο από τα capital controls και τις εγχώριες φορολογικές πληρωμές που συνήθως οδηγούν σε αυξημένη ζήτηση για το ρωσικό νόμισμα.

Μέχρι στιγμής φέτος, το ρούβλι έχει σταθεροποιηθεί περισσότερο από 24% παρά την οικονομική κρίση πλήρους κλίμακας και έχει γίνει το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις, υποστηριζόμενο τεχνητά από ελέγχους που επέβαλε η Ρωσία στα τέλη Φεβρουαρίου για να θωρακίσει τον χρηματοπιστωτικό της τομέα μετά την απόφαση για εισβολή στην Ουκρανία.

Στις 07:33 GMT, το ρούβλι κέρδιζε περισσότερο από 3% στα 59,81 έναντι του δολαρίου, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά στις 6 Απριλίου 2018.

Έναντι του ευρώ, το ρούβλι σταθεροποιήθηκε σχεδόν κατά 4% στα 61,90.

Στην πραγματική ζωή, το ρούβλι παρέμεινε πολύ πιο αδύναμο. Η Sberbank, ο μεγαλύτερος δανειστής της Ρωσίας, πουλούσε δολάρια σε μετρητά για 66,65 ρούβλια και ευρώ για 69,24 ρούβλια.

Το ισχυρότερο ρούβλι συμβάλλει στο να μπει φρένο στον πληθωρισμό και είναι ευεργετικό για τους εισαγωγείς, αλλά βλάπτει τους εξαγωγείς που πωλούν αγαθά και υπηρεσίες στο εξωτερικό για ξένο νόμισμα, πράγμα που σημαίνει μειωμένα εισοδήματα για τον προϋπολογισμό της Ρωσίας που εξαρτάται από τις εξαγωγές.

Οι αναλυτές λένε ότι οι ρωσικές αρχές δεν ενδιαφέρονται για μια σημαντική ενίσχυση του ρουβλίου από τα τρέχοντα επίπεδα και αναμένουν ότι το νόμισμα θα αποδυναμωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σε ένδειξη ότι οι αρχές είναι έτοιμες να άρουν σταδιακά τους ελέγχους κεφαλαίων, η κεντρική τράπεζα επέτρεψε στις τράπεζες να πωλούν συνάλλαγμα στους πολίτες χωρίς κανέναν περιορισμό από τις 20 Μαΐου, με εξαίρεση τα δολάρια και τα ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ