Σε 8 μηνιαίες δόσεις ο φόρος εισοδήματος

Τι θα γίνει με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι δεν θα πληρώσουν - Ο σκόπελος των τεκμηρίων

Η αύξηση των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος περιλήφθηκε σε διάταξη του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο περιλαμβάνει το νέο καθεστώς του ΕΝΦΙΑ, αλλά και φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ιδίως της ενεργειακής κρίσης και άλλες διατάξεις. Υπενθυμίζεται πως σε 8 δόσεις εξοφλήθηκε εκτάκτως και ο φόρος εισοδήματος που βεβαιώθηκε το 2021, αλλά τώρα νομοθετείται σε μόνιμη βάση.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, με βάση τη σχετική διάταξη, η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσής τους και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών.

Όσον αφορά την καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021, πραγματοποιείται επίσης σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών. Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

Απαλλαγή ΕΕΑ

Ειδικά για το φορολογικό έτος 2021 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης:
α) το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ιδιωτικού τομέα β) το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (ελ. επαγγελματίες, αγρότες, κ.λπ.) γ) το εισόδημα από κεφάλαιο (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα, εισόδημα από ακίνητη περιουσία) δ) το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Σε κάθε περίπτωση δεν απαλλάσσονται τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στον δημόσιο τομέα και τις συντάξεις.

Διαφορά τεκμηρίων

Επισημαίνεται δε ότι στην περίπτωση κατά την οποία στο φορολογικό έτος 2021 προκύψει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων που φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή μισθωτή εργασία, προκειμένου να μην επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, πρέπει για τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη (2019 και 2020) είτε να μην υπάρχει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων είτε αυτή να έχει καλυφθεί έστω και με εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση. Η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στην προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, που φορολογείται ως μισθωτή εργασία δεν ισχύει στον δημοσίο τομέα και τις συντάξεις.

Φωτογραφία από  stokkete via vista.create

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ