Σε χαμηλό 21 μηνών ο χρυσός

Σε χαμηλό 21 μηνών ο χρυσός
Newsroom
Newsroom

Μετά το πτωτικό σερί 7 συνεδριάσεων

Απώλειες για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψε ο χρυσός την Τετάρτη, με τη νέα άνοδο του δολαρίου να ωθεί την τιμή του πολύτιμου μετάλλου στο χαμηλότερο επίπεδο 21 μηνών.

Την Τετάρτη, ο δείκτης ICE US Dollar κατέγραψε άνοδο κατά 0,5% και ανήλθε στις 107,03 μονάδες.

Ο πιο προφανής λόγος για την πτώση του χρυσού είναι η απότομη άνοδος του δολαρίου, "καθώς ο δείκτη ICE US Dollar (που συγκρίνει το αμερικανικό νόμισμα με ένα καλάθι των έξι πιο δημοφιλών νομισμάτων στον κόσμο) ανανέωσε τα υψηλά του των τελευταίων 20 ετών”, σημειώνει ο Alex Kuptsikevich, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην FxPro. "Ο χρυσός συχνά λειτουργεί ως ‘αντιστάθμισμα του δολαρίου με μόχλευση’ για τους επενδυτές, επομένως δεν ήταν έκπληξη να δούμε μια τέτοια αντίδραση της αγοράς”, πρόσθεσε.

Ο Kuptsikevich τόνισε ότι τις πιέσεις στην τιμή του χρυσού ενδεχομένως ενέτειναν το συνεχιζόμενο sell-off στα βιομηχανικά μέταλλα και οι πιέσεις στο ασήμι, ως απόρροια της επιδείνωσης των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών.

"Η τιμή του χρυσού βρίσκεται τώρα στα χαμηλά που κατέγραψε στα τέλη του προηγούμενου έτους", ανέφερε, προσθέτοντας: "Αυτή η θέση δείχνει την ίδια στιγμή δυναμική αγοράς και τεράστια πιθανότητα πτώσης".

Το συμβόλαιο Αυγούστου για τον χρυσό υποχώρησε την Τετάρτη κατά 27,40 δολάρια ή σχεδόν 1,6% και έκλεισε στα 1.736,50 δολάρια η ουγγιά, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο για το πιο ενεργό συμβόλαιο του πολύτιμου μετάλλου από τον Σεπτέμβριο του 2021. Η πτώση του χρυσού για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση σηματοδοτεί επίσης το μεγαλύτερο πτωτική σερί από τις 5 Μαρτίου του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Το ασήμι, παράδοσης Ιουλίου, κινήθηκε ελαφρώς υψηλότερα μετά από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις που το οδήγησαν εχθές στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020, και έκλεισε τελικά στα 19,159 δολάρια η ουγγιά, με άνοδο 4 σεντς ή 0,2%.

Ο χαλκός παράδοσης Σεπτεμβρίου, που νωρίτερα υποχώρησε σε χαμηλό 20 μηνών εν μέσω των φόβων για την παγκόσμια οικονομία, έκλεισε τελικά με μικρή πτώση 0,2% στα 3,408 δολάρια η λίβρα.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το συμβόλαιο Οκτωβρίου για την πλατίνα έχασε 9,80 δολάρια ή σχεδόν 1,2% και έκλεισε στα 840,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 22,50 δολάρια ή 1,2% και τερμάτισε την ημέρα στα 1.896,30 δολάρια η ουγγιά.

Ως προς τα υπόλοιπα βιομηχανικά μέταλλα, το αλουμίνιο πρόσθεσε 1,1% στα 2.417 δολάρια ο τόνος, αφού άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2021, ενώ ο ψευδάργυρος ενισχύθηκε κατά 0,6% στα 3.009 δολάρια ο τόνος, ανακάμπτοντας από τη χαμηλότερη τιμή του από τον περασμένο Αύγουστο.

Το νικέλιο υποχώρησε κατά 3,7% στα 21.815 δολάρια και ο κασσίτερος διολίσθησε κατά 4,4% στα 24.850 δολάρια. 

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ