Τέλος επιτηδεύματος: Ο «χάρτης» των απαλλαγών από το 2025

Newsroom
Newsroom

Ποιοι θα συνεχίσουν να το πληρώνουν

Την πολυαναμενόμενη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.

Οι ανακοινώσεις στη ΔΕΘ έκαναν λόγο για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους, κάτι που όμως χρήζει αποσαφήνισης.

Και αυτό διότι η κατάργηση του αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίοι επιβαρύνονταν με ένα τέλος 325 ευρώ το 2024 (από 650 ευρώ πέρυσι), ένα μέτρο με δημοσιονομικό κόστος 120 εκατ. ευρώ.

Αυτοί που δεν θα γλυτώσουν ούτε και τώρα από το μνημονιακό «χαράτσι» είναι οι επιχειρήσεις. Θα συνεχίσουν να πληρώνουν ποσά που φτάνουν έως και 1.000 ευρώ για όσες βρίσκονται σε πόλεις με πάνω από 200.000 κατοίκους και 800 ευρώ στις μικρότερες πόλεις.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται πως με βάση την περσινή ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με τέλος επιτηδεύματος βαρύνονται και όσοι μισθώνουν πάνω από 3 ακίνητα σε πλατφόρμες τύπου AirBnB. Ούτε και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει καμία αλλαγή, καθώς μαζί με τα νέα μέτρα για τη βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί ένα συνολικό πλαίσιο αντικινήτρων που αναμένεται να ενισχύσει τις μακροχρόνιες ενοικιάσεις.

Πώς διαμορφώνεται ο «χάρτης» των απαλλαγών από το τέλος επιτηδεύματος

Μετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, διευρύνεται σημαντικά η περίμετρος των απαλλαγών από το τέλος επιτηδεύματος.

Ωστόσο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι και οι μόνοι οι οποίοι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος καθώς πολλές επαγγελματικές κατηγορίες ήταν ήδη εξαιρεμένες από αυτό.

Συγκεκριμένα, δεν χρειαζόταν να πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ, οι οποίες αύξησαν το 2023 τον αριθμό των εργαζομένων τους κατά τουλάχιστον 25%.

Απαλλαγή από το τέλος προβλεπόταν ούτως ή άλλως και για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε χωριά με πληθυσμό κάτω των 500 ατόμων, όπως και σε νησιά με λιγότερους από 100 κατοίκους, χωρίς ωστόσο να συμπεριλαμβάνονται τα τουριστικά κέντρα.

Στη λίστα των απαλλαγών βρίσκονταν και ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ατομικές ασκήσεις ελευθερίων επαγγελμάτων, εάν και εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε έτη από την έναρξη των δραστηριοτήτων τους.

Στις εξαιρέσεις επίσης καταγράφονται και τα άτομα με αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80% και επιτηδευματίες που απέχουν τρία έτη από τη συνταξιοδότησή τους, η οποία ορίζεται στα 65 έτη βάσει φορολογικής νομοθεσίας.

Επιπρόσθετα, το ίδιο ισχύει και για αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, αλλά  και τους αλιείς παράκτιας αλιείας με αλιευτικά σκάφη έως 12 μέτρα.

Επιπλέον, εξαιρούνται και αγρότες που διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί εργαζομένων.

Εξαίρεση από το τέλος, προβλεπόταν και θα συνεχίσει να προβλέπεται και για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή σε καθεστώς αδράνειας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ