Τί αλλάζει στο Airbnb: Ποια καταλύματα θα πληρώνουν ΦΠΑ και τέλη από 1/1/2024

Newsroom
Newsroom

Ο στόχος είναι να διαχωριστούν οι ιδιώτες από τους «ξενοδόχους βραχυχρόνιων μισθώσεων» και να υπάρξει σωστή και αναλογική φορολόγηση των μισθώσεων ανάλογα με την περίπτωση

Από την Πρωτοχρονιά του 2024 όσοι νοικιάζουν πάνω από τρία ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb) θα θεωρούνται επαγγελματίες και θα καλούνται να πληρώσουν Φ.Π.Α. για τα εισοδήματα που εισπράττουν αλλά και όλα τα υπόλοιπα τέλη που επιβάλλονται σήμερα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Αυτό ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για την ανάγκη να στηριχθεί μεν ο θεσμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων αλλά να υπάρξουν μέτρα για την “ασυδοσία” σε ορισμένες περιοχές που έχει δημιουργήσει προβλήματα και έχουν εκτοξευτεί στα ύψη τα ενοίκια.

«Τα εισοδήματα από τρία ή περισσότερα ακίνητα από Airbnb θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και τα υπόλοιπα τέλη που επιβάλλονται σε επαγγελματίες του κλάδου», είπε ο πρωθυπουργός.

Σήμερα, βάσει της νομοθεσίας το εισόδημα που αποκτάται, από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαµοιρασµού, είναι εισόδημα από ακίνητη περιουσία και εφαρμόζονται οι εξής συντελεστές: 15% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και συντελεστή 45% για μισθώματα άνω των 35.000 ευρώ.

Ο στόχος είναι μέσα από ένα φορολογικό πρέσινγκ να διαχωριστούν οι ιδιώτες από τους «ξενοδόχους βραχυχρόνιων μισθώσεων» και να υπάρξει σωστή και αναλογική φορολόγηση των μισθώσεων ανάλογα με την περίπτωση.

Φωτογραφία από  pikselstock via vista.create

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα μέτρα που εξήγγειλε ο K. Μητσοτάκης για μισθωτούς και συνταξιούχους 

Πλήγμα στην αγορά πολυτελών κατοικιών από την εκτόξευση των επιτοκίων

Πηγή: protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ