Ξεπέρασαν τα 400 δισ.δολάρια οι παγκόσμιες εξαγορές και συγχωνεύσεις φέτος

Newsroom
Newsroom

Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και οι παρατεταμένοι φόβοι ύφεσης σημαίνουν ότι οι τραπεζίτες και οι νομικοί κύκλοι παρέμειναν επιφυλακτικοί

Οι ΗΠΑ καθοδηγούν την ανάκαμψη των παγκόσμιων συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων, κάτι το οποίο δεν αναμενόταν πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους. 

Η ώθηση δόθηκε σήμερα από την ανακοίνωση της εξαγοράς της Discover Financial Services από την Capital One Financial στην τιμή των 35 δισ.δολαρίων. 

Επίσης, η Truist Financial Corp. πωλείτο τμήμα ασφάλισης σε μία συμφωνία ύψους 15,5 δισ.δολαρίων, ενώ η Walmart συμφώνησε να αγοράσει την κατασκευάστρια έξυπνων τηλεοράσεων Vizio Holding στην τιμή των 2,3 δισ.δολαρίων. Η έξαρση αυτή των συμφωνιών ανεβάζει το σύνολο από τις αρχές του έτους έως σήμερα στην αξία των 425 δισ.δολαρίων παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, νούμερο αυξημένο κατά 55% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

Αυτό αποτελεί θετικό νέο για όσους προσπαθούν να κάνουν συμφωνία εδώ και δύο διαδοχικά έτη. Το τέλος του σημερινού κύκλου αύξησης των επιτοκίων απομακρύνει τη μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τις αποτιμήσεις, ενώ οι αυξανόμενες αγορές μετοχών προσφέρουν στους αγοραστές επιπλέον πηγές χρηματοδότησης για εξαγορές. Περισσότερες απο τις μισές από τις 10 κορυφαίες συμφωνίες που έχουν ανακοινωθεί φέτος έχουν χρηματοδοτηθεί τουλάχιστον εν μέρει από μετοχές. 

Ανέκαμψαν οι διεθνείς εξαγορές και συγχωνεύσεις στις αρχές του 2024

Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και οι παρατεταμένοι φόβοι ύφεσης σημαίνουν ότι οι τραπεζίτες και οι νομικοί κύκλοι παρέμειναν επιφυλακτικοί σχετικά με το να προχωρήσουν σε συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών πολύ σύντομα, με ορισμένα ανώτερα στελέχη στη Wall Street να υποδεικνύουν το δεύτερο εξάμηνο του 2024 ως το πιο πιθανό σημείο εκκίνησης για μια ουσιαστική ανάκαμψη.

Ωστόσο, οι αγορές έχουν ήδη δει πολλαπλές συμφωνίες αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων σε μια σειρά από κλάδους, με τις ΗΠΑ να πρωτοστατούν. Οι αξίες των συμφωνιών εκεί έχουν αυξηθεί από τις αρχές του έτους έως σήμερα περισσότερο από 80% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, σε σύγκριση με αύξηση περίπου 40% στην Ευρώπη και πτώση περίπου 14% στην Ασία-Ειρηνικό την ίδια περίοδο. 

Από τις αρχές Ιανουαρίου, η εταιρεία σχεδιασμού chip Synopsys συμφώνησε να αγοράσει την εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού Ansys αντί 34 δισ.δολαρίων σε μετρητά και μετοχές. Στον τομέα των φυσικών πόρων, η Diamondback Energy  έχει συνάψει συμφωνία 26 δισ. δολαρίων για την απόκτηση της ανταγωνίστριας Endeavour Energy Resources που κάνει εξορύξεις στην περιοχή Permian Basin. Και στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ο κολοσσός BlackRock  ανακοίνωσε την αγορά ύψους 12,5 δισ. δολαρίων της Global Infrastructure Partners.

Βεβαίως, οι παίκτες της αγοράς έχουν ακόμη πολύ έδαφος να καλύψουν εάν θέλουν να επιστρέψουν στις θορυβώδεις ημέρες του 2021, με τις τρέχουσες αξίες συναλλαγών να είναι μειωμένες περίπου κατά ένα τέταρτο συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του συγκεκριμένου έτους. 

 

Πηγή: moneyreview.gr 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ