70 χρόνων προβλήματα δεν λύνονται με ένα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

Δεν είναι δυνατόν μέσα σε 10 χρόνια που ξεκίνησαν οι νόμοι των αυθαιρέτων να ρυθμιστεί ο τεράστιος όγκος που δημιουργήθηκε.

   Πολλά ειπώθηκαν για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2020» όπου μέσα σε 13 λεπτά διέψευσε τις ελπίδες πολλών ιδιοκτητών. Είναι ένα πολύ δημοφιλές πρόγραμμα γιατί είναι από τα λίγα, αν όχι το μοναδικό, που αφορά φυσικά πρόσωπα (όχι επαγγελματίες) και την άμεση βελτίωση της κατοικίας του και της ζωής του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι είναι ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα όπου δεν προκρίνονται όλοι αλλά μερίδα των αιτούντων. Στην ουσία του είναι εξαιρετικό, που βεβαίως σηκώνει βελτιώσεις, παρόλο που έχει σοβαρό πρόβλημα στον τρόπο επιλογής των ωφελούμενων, όπου δεν γίνεται με βάση τη σωστή προετοιμασία μόνο, αλλά κυρίως την ταχύτητα εισαγωγής.

   Θα ήθελα να επισημάνω όμως ότι το «φιάσκο» δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, το βλέπαμε να έρχεται αλλά δεν νοιάστηκε κανείς να το αποτρέψει. Η δημοφιλία του προγράμματος αυξανόταν με γεωμετρική πρόοδο. Ενώ το 2018 η πλατφόρμα για την Κρήτη «έκλεισε» μέσα σε μερικές ώρες, το 2019  «έκλεισε» σε μια ώρα με τη Δυτική Μακεδονία να κατείχε το ρεκόρ των 40 λεπτών της ώρας. Αναμενόμενο ήταν οι μηχανικοί και οι ιδιοκτήτες φέτος να είναι όχι απλά πολύ καλά προετοιμασμένοι αλλά και βαμμένοι με τα χρώματα του πολέμου! Φυσικά το ίδιο περιμένουμε ότι θα γίνει στις 18 Ιανουαρίου που «ανοίγει» η πλατφόρμα, πανελλαδικά πλέον, για την κατηγορία των πολυκατοικιών.

   Επιπροσθέτως τον Σεπτέμβριο, με την λήξη της κατηγορίας 5 των αυθαιρέτων, τα δεκαετή πλέον συστήματα, γερασμένα για τον χρόνο ζωής των υπολογιστών, δεν άντεξαν τον φόρτο αρχείων και την έντονη κινητικότητα και κράσαραν. Με αποτέλεσμα αναγκαστικά ξενύχτια για την έκδοση ενός παραβόλου και ώρες άχρηστες πάνω από το F5. Είχαμε προβλέψει ότι αντιστοίχως θα κράσαρε και το buildingcert, πρόγραμμα που χρησιμοποιούν οι ενεργειακοί επιθεωρητές και από το οποίο αντλείται το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για το πρόγραμμα του Εξοικονομώ. Αλλά μάλλον θεώρησαν οι υπεύθυνοι ότι «έχει φιλότιμο»,  αντέχει.

   Αυτή τη στιγμή καλούνται μηχανικοί και πολίτες να λύσουμε θέματα 70 χρόνων και άνω, ενώ όλα γίνονταν με την ανοχή του κράτους και έναν «ωχαδερφισμό» να κυριαρχεί. Από κακοτεχνίες, γερασμένα κτίρια που χρήζουν επισκευών, ενεργοβόρα κτίρια χωρίς στοιχειώδεις μονώσεις, μέχρι αυθαιρεσίες  τεράστιες που πλέον στην κατηγορία 5 μόνο τα τραπεζικά ακίνητα τακτοποιούνται. Δεν είναι όμως δυνατόν μέσα σε 10 χρόνια που ξεκίνησαν οι νόμοι των αυθαιρέτων να ρυθμιστεί ο τεράστιος όγκος που δημιουργήθηκε. Η εκτός σχεδίου δόμηση, επίσης, καταργείται εν μια νυκτί  αλλά χωρίς σχέδια πόλεων που να καλύπτουν τις ανάγκες και χωρίς πρόβλεψη αποζημίωσης όσων έχουν επενδύσει εκεί. Όλα αυτά σε μια συγκυρία υγειονομικά και οικονομικά δύσκολη με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να απειλούν ακόμα και ζωές. 

   Με όλα τα παραπάνω, σε αυτή τη συγκυρία, περιμέναμε το κράτος να σταθεί αρωγός και όχι να απαξιώνει το επιστημονικό του δυναμικό με ημερομηνίες που αποδεικνύονται ανεδαφικές και διαδικασίες εξευτελιστικές. Έναν κόσμο που ουσιαστικά τον χειρίζεται ως αναλώσιμο και ως εισπρακτικό μέσο προστίμων και απορρόφησης κονδυλίων, αντί να χρησιμοποιεί το βαρύ υπόβαθρο που έχει για την επίλυση των τεράστιων θεμάτων. Είναι πλέον θέμα αξιοπρέπειας του κλάδου των μηχανικών αν θα συνεχίσουμε να χορεύουμε στους ρυθμούς που χτυπά τα τύμπανα η κυβέρνηση ή θα αρχίσουμε να τα χτυπάμε εμείς!

 

Ρουκουνάκη Μαρία

Διπλωματούχος Πολ. Μηχανικός Δ.Π.Θ.

Ενεργειακό Επιθεωρητής Γ΄τάξης

Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου ΤΕΕ/ΤΑΚ
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ