Έχουμε χάσει την αίσθηση του μέτρου

Θα έπρεπε να προσαρμόζουμε τη ζωή μας με τρόπο τέτοιο ώστε να μην βλάπτουμε την υγεία μας και το περιβάλλον

Αγαπητό cretalive,

Σήμερα, η πρόοδος των επιστημών και της τεχνολογίας, έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ανθρώπου, από πολλές απόψεις. Ταυτόχρονα όμως, έχει φέρει και αρκετά αρνητικά, με αποτέλεσμα το φυσικό περιβάλλον και η δημόσια υγεία, να επιβαρύνονται με τρόπο διαφορετικό, σε σύγκριση με άλλες, παλιότερες εποχές.

Την παραπάνω επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, έρχεται να εντείνει ακόμη περισσότερο όχι μόνο η συνεχόμενη αύξηση του πληθυσμού παγκοσμίως, αλλά προπάντων η έλλειψη του μέτρου στη ζωή μας.

Αυτή η έλλειψη του μέτρου, δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των ανθρώπων εδώ στη χώρα μας. Είναι κάτι που παρατηρείται σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Οι περισσότεροι από εμάς, για παράδειγμα, δε σκεφτόμαστε πόσο και αν πρέπει να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο, πόσο καταναλωτικοί πρέπει να είμαστε στην καθημερινή μας ζωή, και άλλα πολλά πράγματα που θα έπρεπε να μας απασχολούν, και τα οποία επηρεάζουν τη φύση και την υγεία μας. Περισσότερο μας νοιάζει η διευκόλυνση μας, η διασκέδαση, η επίδειξη ενός κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου κτλ. Δε κρίνω κανέναν, είναι της φύσης του ανθρώπου όλα αυτά, είναι η αλήθεια. Και προφανώς, συνέβαιναν και παλιότερα.

Από την άλλη, εύλογα θα σκεφτεί κάποιος: Aν δεν είμαστε σήμερα υπερκαταναλωτικοί, και δε ζούμε με τον τρόπο που ζούμε, πως θα κινηθεί όλο αυτό το σύστημα που έχει καθιερωθεί σε παγκόσμια κλίμακα, πως θα ζήσει τόσος κόσμος που εργάζεται σε όλα αυτά τα επαγγέλματα, που συνδέονται με τον υπερκαταναλωτικό τρόπο ζωής μας; Αυτές οι σκέψεις είναι μέχρι ενός σημείου κατανοητές, είναι όμως σωστό να μην υιοθετούμε το μέτρο, σε πράγματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής μας, την υγεία μας και τον πλανήτη μας;

Όλα τα παραπάνω, είναι πράγματα τα οποία πρέπει να μας προβληματίζουν. Καταλαβαίνω πως κάποιοι, μέσα στην καθημερινή προσπάθεια επιβίωσης, πιθανώς να θεωρήσουν πολύ ρομαντικές σκέψεις τις παραπάνω. Όμως είναι υπαρκτά θέματα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω της αλόγιστης χρήσης των μηχανοκίνητων μέσων μεταφοράς, η μόλυνση των θαλασσών από τα πλαστικά και όχι μόνο, τα φυτοφάρμακα και η ποιότητα του φαγητού και του νερού μας, η ακτινοβολία από την υπερβολική χρήση των κινητών, wifi κτλ, η ηχορύπανση στις πόλεις, τα χημικά σε όλα αυτά τα προϊόντα που αγοράζουμε..το στρες που μας προκαλείται από όλο αυτό το κυνήγι των υλικών αγαθών, να τα έχουμε και να τα κάνουμε όλοι, όλα...Η απομάκρυνση από τη φύση...Όλα αυτά δεν είναι πράγματα που θα έπρεπε να μας απασχολούν; Δε πρέπει να προσπαθούμε να προσαρμόζουμε τη ζωή μας, ώστε να προσέχουμε την υγεία μας και το περιβάλλον;

Παρατηρώ ότι οι συμπολίτες μου, στα άρθρα που στέλνουν, διαμαρτύρονται κυρίως για την οδική συμπεριφορά άλλων οδηγών, για έλλειψη θέσεων πάρκινγκ, για λακκούβες κτλ. Κατανοητά όλα αυτά, σαφώς και είναι και αυτά προβλήματα. Κάποια στιγμή όμως, πρέπει να διευρύνουμε την οπτική μας για τα πράγματα στον κόσμο, και να δούμε ο καθένας μας ατομικά, πως μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά σε αυτό που λέμε "μέτρο", ώστε να προστατεύουμε και να διατηρούμε την υγεία μας (σωματική και ψυχική), το φυσικό περιβάλλον, και να παραδώσουμε στους απογόνους μας κάτι καλό.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Ι.Ν.Μ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ