"Ελπίζω να συνετιστούμε επιτέλους"

"Ελπίζω να συνετιστούμε επιτέλους"

Λείπει από τον Έλληνα η κοινωνική ευθύνη και αυτό δεν το καταλαβαίνει ούτε ο ίδιος.

Αγαπητό Cretalive,

Καλημέρα σας.

Είμαι πατέρας δυο παιδιών (4 ετών και 20 ημερών αντίστοιχα), είμαι γιος ατόμου ευπαθούς ομάδας (καρδιοπαθής και αναπνευστικό) και γαμπρός καρκινοπαθούς. Όπως καταλαβαίνετε δεν είμαι σε θέση να ‘’παίξω’’  ούτε με το COVID ούτε με οποιοδήποτε μεταδιδόμενο νόσημα ή ίωση. Είμαι υπέρ των μέτρων που έχουν ληφθεί όμως θλίβομαι κι εγώ, όπως και ο περισσότερος κόσμος άλλωστε, για τη διάρκεια αυτών, η οποία βέβαια εξαρτάται άμεσα από το ποσοστό τήρησης των μέτρων από όλους τους πολίτες.

Θα ήθελα να αναφερθώ λίγο σε αυτό το ποσοστό και να το αναπτύξω ελαφρώς. Το πολίτευμα της χώρας μας είναι (αν δεν κάνω λάθος) Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Δηλαδή εκλέγουμε τους βουλευτές που επιθυμούμε να αναλάβουν κυβερνητικό ρόλο αλλά και να απαρτίσουν το σύνολο των 300 που χρειάζεται η ολοκληρωμένη κοινοβουλευτική ομάδα της χώρας μας. Αφού λοιπόν τους εκλέξαμε γιατί δεν τους εμπιστευόμαστε να κάνουν τη δουλειά που τους έχει ανατεθεί, και να κριθούν (εκ του αποτελέσματος και στο πέρας της θητείας τους) στο τέλος; Γιατί δεν τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα και να συντομεύσουμε το χρονικό περιθώριο που θα ισχύουν; Νομίζουμε ότι θέλουν να μας περιορίζουν έτσι; Είναι εντελώς αντισυνταγματικοί αυτοί οι περιορισμοί γιατί αντιτίθενται πλήρως στα ανθρώπινα δικαιώματα και βάζει φραγμό στην ελευθερία (που όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολα κατακτήθηκε από τους προγόνους μας).

Θεωρώ πραγματικά εγκληματικό προς το συνάνθρωπο να κυκλοφορεί κάποιος με τη μάσκα κάτω απ’ τη μύτη ή στο πηγούνι, να βήχει και να φτερνίζεται χωρίς να καλύπτει τίποτα, και το χείριστο όλων, αν του πεις και τίποτα σου απαντάει «κι εσένα τι σε νοιάζει; Αστυνομικός είσαι;»… Όχι είμαι ένας πολίτης ενεργός προς την κοινωνία λόγω της εργασίας μου και αν με κολλήσεις οτιδήποτε θα πρέπει να μην πάω να δουλέψω για Χ διάστημα, θα μου κοστίσει λοιπόν και οικονομικά. Ενδέχεται να κολλήσω (χωρίς να το ξέρω) άτομα του περιβάλλοντος μου αυτό που ίσως με κολλήσεις εσύ, τον πατέρα μου, την πεθερά μου, το νεογέννητο παιδί μου, μπορεί να τους χάσω και για όλα θα ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ!

Αυτό που βασικά θέλω να τονίσω είναι ότι λείπει από τον Έλληνα η κοινωνική ευθύνη και αυτό δεν το καταλαβαίνει ούτε ο ίδιος. Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνει είναι ότι η κοινωνική ευθύνη μας έλλειπε από τα πολύ παλιά χρόνια και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε σαν χώρα. Μια πράξη ενός ανθρώπου (καλή ή ‘’κακή’’) επηρεάζει άμεσα πολλούς άλλους ανθρώπους τόσο του περιβάλλοντός του όσο και του του κοινωνικού του περίγυρου, το κακό είναι ότι δεν το ξέρει ο ίδιος. Πως θα αλλάξει αυτό; Δεν είμαι σε θέση εγώ να υποδείξω πως μπορεί να βελτιωθούμε σαν κοινωνία σε αυτό το θέμα, εγώ όμως θα καταφέρω να το διδάξω στα παιδιά μου όταν αρχίσουν και αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους. Μπορεί να διδάσκεται και στα σχολεία σαν μάθημα. Το οικονομικό πρόστιμο πάντως π.χ. του να μη φοράς μάσκα ή να κυκλοφορείς χωρίς sms κλπ. Θα έπρεπε για μένα να είναι μεγαλύτερο από €300, ας ήταν €1000 ή €2000 αλλά να υπάρχουν και όργανα της τάξης παντού στους δρόμους για να το επιβάλλουν, κι αν δε φτάνουν αυτοί ας μπει στη μέση κι η δημοτική αστυνομία και όλα τα σώματα ασφαλείας…

Ελπίζω πραγματικά να συνετιστούμε λίγο, να βάλουμε λίγο το μυαλό μας να δουλέψει (το διαθέτουμε κατά πολύ μεγάλη πλειοψηφία και είναι αποδεδειγμένο), να τηρήσουμε τα μέτρα που υπάρχουν σήμερα, γιατί από την συμπεριφορά μας εξαρτάται αν αυτά σταματήσουν, συνεχίσουν ή προστεθούν κι άλλα.

Μετά μεγάλης τιμής,

Δ.Χ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ