"Επιλέγουμε την άνεση μας αδιαφορώντας για το περιβάλλον"

Ανεξάρτητα αν υπάρχει κλιματική αλλαγή ή όχι, εμείς οι άνθρωποι θα μπορούσαμε να είχαμε μια πιο ισορροπημένη στάση ζωής

Αγαπητό Cretalive

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν πολλές συζητήσεις και προβληματισμός, για τη λεγόμενη κλιματική αλλαγή. Πολλοί επιστήμονες, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, και προειδοποιούν για σοβαρές μελλοντικές επιπτώσεις, αν ο άνθρωπος δεν αλλάξει κάποια πράγματα τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι, που είναι αντίθετοι με τις παραπάνω απόψεις, και θεωρούν ότι αν υπάρχει κάποια αλλαγή στο κλίμα, αυτή δεν είναι ανθρωπογενής, αλλά προκαλείται από φυσικά αίτια. Αυτοί, υποστηρίζουν πως πίσω από όλο αυτό το ζήτημα με την κλιματική αλλαγή, υπάρχουν συμφέροντα.

Ποια πρέπει λοιπόν να είναι η θέση μας σε όλα αυτά? Κατά τη γνώμη μου, όποιο από τα παραπάνω και αν ισχύει, εμείς θα πρέπει ούτως ή άλλως να προσέχουμε το φυσικό περιβάλλον, για το δικό μας καλό, και των παιδιών μας στο μέλλον.

Στη σημερινή εποχή, ο σύγχρονος άνθρωπος θέλει να ζει μια άνετη ζωή, και να έχει τα πάντα. Ο πολιτισμός, μας έχει φέρει σε ένα καλό επίπεδο διαβίωσης, απλά αν χαθεί το μέτρο, υπάρχει ο κίνδυνος να μας γυρίσει όλο αυτό εναντίον μας. Προσωπικά πιστεύω, ότι ανεξάρτητα αν υπάρχει κλιματική αλλαγή ή όχι, εμείς οι άνθρωποι θα μπορούσαμε να είχαμε μια πιο ισορροπημένη στάση ζωής. Αυτή τη στιγμή, μας ενδιαφέρει περισσότερο η άνεση μας, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ας μιλήσουμε και με ένα παράδειγμα. Πόσοι εδώ στην πόλη μας (Ηράκλειο Κρήτης), έχουν προβληματιστεί για το αν πρέπει να χρησιμοποιούν καθημερινά τόσο πολύ τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια? Πολύ φοβάμαι, πως αυτοί είναι ελάχιστοι. Ακόμη και να μην φταίνε τα οχήματά μας για την κλιματική αλλαγή (αν αυτή υπάρχει), αυτά μολύνουν την ατμόσφαιρα, υποβαθμίζοντας την υγεία μας, προκαλούν θόρυβο κτλ.

Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για πολλά άλλα πράγματα, όπως τον υπερκαταναλωτισμό, τα πολλά ταξίδια, και πολλές άλλες πρακτικές και συνήθειές μας, που καταπονούν το φυσικό περιβάλλον, και κατ'επέκταση τη γενικότερη δημόσια υγεία.

Ας αφήσουμε λοιπόν την αντιπαράθεση για το αν η κλιματική αλλαγή υπάρχει, και αν είναι ανθρωπογενής ή όχι. Το θέμα είναι να καταλάβουμε, πως όλοι εμείς, πρέπει να βρούμε ένα μέτρο και μια ισορροπία στη ζωή μας, με σεβασμό στη φύση και στους συνανθρώπους μας. Γιατί κάπου το χάσαμε λίγο, στο βωμό της άνεσης, της καλοπέρασης, και της γενικότερης νοοτροπίας πως πρέπει όλοι να τα έχουμε όλα, αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Ι.Ν.Μ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ