"Η πανδημία, το Ηράκλειο και ο παραλογισμός των μέτρων"

"Η πανδημία, το Ηράκλειο και ο παραλογισμός των μέτρων"

Ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του -οικονομικά και ψυχολογικά.

Αγαπητό Cretalive, 
 
σε συνέχεια των όσων έχουν δημοσιευθεί στο σάιτ σας τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με το παράλογο μέτρο του lockdown στο Δήμο Ηρακλείου, από 20/2, θα ήθελα να προσθέσω τις παρακάτω σκέψεις.
 
Είναι σαφές πως όλοι βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, διάρκειας ενός έτους τώρα. Είναι, επίσης, σαφές πως θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα προστασίας, για να προφυλαχτούν οι πολίτες, αλλά και να βοηθηθεί το σύστημα υγείας, που αντιμετωπίζει διαχρονικά πολύ σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.
 
Βρίσκω, όμως, πως είναι απάνθρωπο και παράλογο, να αποφασίζεται ελαφρά τη καρδία τι μέτρα θα εφαρμοστούν σε κάθε περιοχή, δίχως να γίνεται σωστή και επαρκής συλλογή και αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων. Δεν ανήκω στον ιατρικό κλάδο, αλλά η λογική μου λέει πως το να απαγορεύει κανείς την κυκλοφορία των πολιτών από τις 18.00 ή τις 21.00 δεν προσφέρει τίποτα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, αφού ο ιός μεταδίδεται εξίσου πριν και μετά το ωράριο αυτό. Ένα παραπάνω, από τη στιγμή που όλοι ξέρουμε πως οι καθημερινές δραστηριότητες, πλην της μετακίνησης από νομό σε νομό, γίνονται με (κατά)χρηση των κωδικών στο 13033 -που, ειρήσθω εν παρόδω, και πάλι δε θεωρώ πως αποτελεί αποτελεσματικό μέτρο.
 
Η εμπειρία του ενός έτους που έχει μεσολαβήσει από την έναρξη της πανδημίας, δε μπορεί να δώσει σε κανέναν ελαφρυντικό για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κατάσταση, είτε είναι σε πολιτική θέση είτε δρα ως απλός πολίτης. Ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του -οικονομικά και ψυχολογικά-, το σύστημα υγείας περιμένει να ενισχυθεί με δωρεές ιδιωτών, ο εμβολιασμός ακολουθεί τους ρυθμούς που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το τέλος της κρίσης αυτής δε φαίνεται να πλησιάζει. 
 
Ας αναλάβει, λοιπόν, κάποιος ειδικός να μας πει υπεύθυνα, με τεκμήρια και επαληθευμένα δεδομένα, ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση στο Νομό Ηρακλείου, σε ποιες περιοχές εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και με ποιον τρόπο θα διορθωθεί. Γιατί δε μιλάμε για γραμμές στον χάρτη, μιλάμε για ανθρώπους.
 
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
Κ.Ν.
 
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ