5 Ιουνίου …Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος!

Ελένη Μπετεινάκη
Ελένη Μπετεινάκη

Με μια ενδεικτική  συλλογή βιβλίων, πιο πρόσφατης παραγωγής,  σχετική με το περιβάλλον θα ασχοληθούν σήμερα «Τα παραμύθια του Σαββάτου!»  

Της Ελένης Μπετεινάκη*

 

Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται σε ολόκληρο τον πλανήτη η Παγκόσμια Ημέρα περιβάλλοντος. Αναμφισβήτητα έχει χυθεί πολύ μελάνι στα γραφούμενα  χιλιάδων ανθρώπων σχετικά με το τόσο σύγχρονο και ιδιαίτερο θέμα και ακόμα περισσότερο έχουν ευαισθητοποιηθεί συγγραφείς και εικονογράφοι παιδικών βιβλίων και η λίστα που κυκλοφορεί μοιάζει ατέλειωτη. Με μια ενδεικτική  συλλογή βιβλίων, πιο πρόσφατης παραγωγής,  σχετική με το περιβάλλον θα ασχοληθούν σήμερα «Τα παραμύθια του Σαββάτου!»  

Ίσα ίσα για να μην ξεχνάμε και για να μην χαθούμε στις εκατοντάδες κυκλοφορίες…

1.Αγαπάμε τον πλανήτη μας, Κέιτι Ντέινς, εικ: Ιλάρια Φατσόλι, εκδ. Ψυχογιός

pla

Ο πλανήτης Γη είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ µας σπίτι αλλά δεν το φροντίζουµε και τόσο καλά. Ανακάλυψε τι κάνουµε λάθος και µε ποιους τρόπους µπορούµε να ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, κοιτάζοντας πίσω από τα κινούµενα µέρη αυτού του διαδραστικού βιβλίου.

Δείτε εδώ ένα μικρό απόσπασμα: https://apps.psichogios.gr/pdf/preview/el/24830 

2. Προορισμός : Πλανήτης Γη, Jo Nelson, Tom Clohosy Cole, εκδόσεις Ίκαρος

Ετοιμαστείτε για την περιπέτεια της ζωής σας, εξερευνώντας τον πλανήτη Γη. Θα σκαρφαλώσετε στα ψηλότερα βουνά, θα βουτήξετε στους βαθύτερους ωκεανούς και θα γευθείτε την εμπειρία των ακραίων καιρικών φαινομένων σε ένα ταξίδι γεμάτο ανακαλύψεις.

Θα μάθετε τι διαμορφώνει τον καιρό και πώς αλλάζει το κλίμα, θα δείτε πώς λειτουργούν οι κύκλοι του νερού και θα εξερευνήσετε την επιστήμη πίσω από τους σεισμούς, τα ηφαίστεια και τα τσουνάμι. Θα πληροφορηθείτε για τις απειλές που δέχεται ο πανέμορφος πλανήτης μας ―και τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να σώσετε τον πλανήτη Γη.

Δείτε εδώ ένα μικρό απόσπασμα: https://issuu.com/ikarosbooks/docs/9789605722272 

3. Ο κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εικ: Φραντζέσκα Κοζάντι, Δραστηριότητες : Βασιλική Νίκα, εκδ. Πατάκη

Ο Κότσυφας, που έχει φύγει από το καμένο δάσος και έχει δημιουργήσει οικογένεια στο αλσάκι της πόλης, συνειδητοποιεί ότι τα κοτσυφάκια δεν ξέρουν τι είναι δάσος! Αποφασίζει να πάει στο καμένο δάσος και να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να ξαναγεννηθεί και να προστατευτεί! Για να κινητοποιήσει τους ανθρώπους, μια λευκή παπαρούνα τού προτείνει να κάνουν όλα τα πουλιά απεργία στο κελάηδημα! Αυτή η πρωτότυπη διαμαρτυρία ευαισθητοποιεί πρώτα απ’ όλους τα παιδιά, τα οποία αποφασίζουν να σώσουν τα δάση!

Σειρά Οικολογήματα για παιδιά από 5 έως 10 ετών

4.Η Κοιλάδα με τις πεταλούδες, Ελένη Δικαίου, εκδ. Πατάκης

 Στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον δύο δωδεκάχρονα παιδιά, ο Ζώης και η Κόρα, αποφασίζουν να παίξουν ένα «παράξενο» παιχνίδι. Ξέρουν πως, για να γίνει αυτό, πρέπει να βγουν έξω από το διάφανο θόλο που προστατεύει την πόλη τους, στην ερημιά μιας παλιάς λίμνης που έχει αποξηρανθεί. Δεν έχουν υπολογίσει τη βροχή που πέφτει συνέχεια τον τελευταίο καιρό, ούτε πως αυτό που εκείνοι ξεκίνησαν σαν παιχνίδι έχει τους δικούς του κανόνες, ολότελα διαφορετικούς από κείνους των παιχνιδιών που έπαιζαν μέσα από τις οθόνες τους.

Αναγραφή στον τιμητικό πίνακα της ΙΒΒΥ

ΒΡΑΒΕΙΟ Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου - Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ

Για παιδιά από 9 – 18 χρονών

5. Γκαζόζα Α.Α.Α. ,Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, εικ: Φωτεινή Τίκκου, εκδ, Ελληνοεκδοτική

«Υπάρχει κάποιος που δεν πιστεύει στην Ανακύκλωση; Κάποιος που πετάει τα άδεια μπουκάλια της Γκαζόζας στα σκουπίδια; Κάποιος που δεν είναι φίλος της; Ναι, ένα μικρό αγόρι, ο Μηνάς, που κάνει τα πάντα για να ξεφύγει από το μάθημα της κ. Έλλης και βρίσκεται σε ένα μέρος που μυρίζει πολύ και που πρώτη φορά στη ζωή του αντικρίζει. Είναι η Χωματερή με Άχρηστα Ακατάλληλα Αντικείμενα. Παράξενο μέρος. Όλοι εδώ …μιλούν κι είναι λίγο θυμωμένοι! Δεν έχουν κι άδικο…

Και τότε γίνεται κάτι που ο Μηνάς  μένει έκπληκτος. Χάνει την δύναμη, το γέλιο και τα λόγια του. Ένα σωρό μπουκάλια, κουτάκια, χαρτιά , σακουλάκια,  στρατός ολόκληρος  τον κυνηγά. Θέλουν να τον πάνε στο κρατητήριο και στη συνέχεια στο δικαστήριο. Η αγωνία μεγαλώνει, η καρδιά κτυπά δυνατά και μια απίστευτη ακροαματική δικαστική υπόθεση βρίσκεται πια σε εξέλιξη…. Όμως όπως συμβαίνει πάντα στα παραμύθια εκείνη τη φοβερή στιγμή που όλα σκοτεινιάζουν …έρχεται ένα ντριιιν ή μια ιδέα, ένα φως  στη σκέψη, στην αντίληψη, στη ζωή! Και το όνειρο γίνεται πράξη, γίνεται σύνθημα  και κερδίζει ζητωκραυγές και χαμόγελα …

Παραμύθι οικολογικό, με υπέροχη υπόθεση, πλοκή και ήρωες. Με φαντασία και ανατροπές…» (από τα Παραμύθια του Σαββάτου) 

Για παιδιά από 4 χρονών

6. Οι περιπέτειες μιάς σακούλας, Χριστίνα Κασιντή, εικ:Ράνια Μακρυγιάννη, εκδ. Κλειδάριθμος

Ήρθε η ώρα να γνωρίσετε τη Σούλα.

Η Σούλα δεν είναι μια πλαστική σακούλα σαν όλες τις άλλες.... σκέφτεται, μιλάει και κυρίως αισθάνεται! Νιώθει τυχερή γιατί δεν φορτώνεται ένα ολόκληρο καρπούζι σαν τη φίλη της τη Φιλιώ, αλλά και άτυχη, αφού παρασύρεται στη θάλασσα και τρέμει μήπως φτάσει μέχρι την Αμερική ή διαλυθεί μέσα στο νερό. Η Σούλα ζει απίστευτες περιπέτειες ενώ περιπλανιέται σε στεριά και θάλασσα. Συναντά φίλους της ναυαγούς, τη λεμονόκουπα και το μπουκαλάκι, αλλά και ζώα, ψάρια και πουλιά που προσπαθούν μάταια να την αποφύγουν. Γιατί άραγε βρέθηκε να τριγυρίζει στο λάθος μέρος; Μήπως η Σούλα ανήκει κάπου αλλού;

Διαβάστε εδώ ένα μικρό απόσπασμα: http://www.kleidarithmos.gr/main/books/86062/ 

7. Η περιπέτεια της πλαστικούρας, Μαρία Καριωτάκη, εικ: Μαρία Μανουρά, εκδ. Ελληνοεκδοτική

pl

Η Γη μας είναι πνιγμένη στα πλαστικά. Η Πλαστικούρα έχει φροντίσει γι’ αυτό. Χάρη στις πλαστικές δημιουργίες της, είναι η πιο αγαπητή διασημότητα του κόσμου.

Μια μέρα, όμως, εξαφανίζεται. Όλοι την αναζητούν... Εκείνη έχει παγιδευτεί σε έναν τόπο όπου κανείς δεν τη θαυμάζει.Εκεί συναντά τον Πέτρο και τη Λένα, δυο παιδιά που τη φέρνουν αντιμέτωπη με τις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης του πλαστικού. Θα καταφέρουν να την πείσουν ότι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς συσκευασίες και πλαστικά μιας χρήσης; Θα αλλάξει η Πλαστικούρα, για να σωθεί ο πλανήτης μας;

(Έπαινος στον 63ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς στην κατηγορία «Λογοτεχνικό Βιβλίο Γνώσεων εκτενούς φόρμας για παιδιά»)

Δείτε ένα απόσπασμα: https://ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/h-peripeteia-tis-plastikouras 

8.Θα γίνουμε κύμα, Nicola Edwards, εικ:Sarah Wilkins, εκδ Μεταίχμιο

Ώρα να το χωνέψουμε: Δεν έχουμε άλλο σπίτι. Όλοι μαζί ας αλλάξουμε το μέλλον του πλανήτη!

Ένα βιβλίο επίκαιρο όσο ποτέ, που με σύντομο κείμενο και πανέμορφη εικονογράφηση εξηγεί τον αντίκτυπο που έχει η συμπεριφορά μας στο περιβάλλον και μας παρακινεί να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να γίνουμε το κύμα που θα φέρει την αλλαγή.

Βρείτε προτεινόμενες δραστηριότητες εδώ  : https://www.metaixmio.gr/el/products/%CE%B8%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CF%85%CE%BC%CE%B1 

9. Ο Σιγανός… ένα σκιάχτρο με ψυχή!, Ελένη Μπετεινάκη, εικ: Αιμιλία Κονταίου, εκδ. Ελληνοεκδοτική

si

Ο Σιγανός  είναι ένα σκιάχτρο που ακολουθεί το όνειρό του χωρίς να σκεφτεί κινδύνους και …απώλειες! Νιώθει μοναξιά, αγαπά την περιπέτεια, μετανιώνει, μαθαίνει, λατρεύει την ποίηση. Θέλει να γνωρίσει τη θάλασσα και αυτό δεν τον τρομάζει καθόλου αν και στο δρόμο του συναντά εμπόδια. 

Εκτός από τα συναισθήματα και τη διατροφή μας μιλάει για το περιβάλλον :

Πυρκαγιές και πως μπορούμε να τις αποφύγουμε...

Φυτεύουμε λαχανικά ,δέντρα και λουλούδια...

Φτιάχνουμε το δικό μας περιβόλι και παρτέρι με βότανα και μυρωδικά!

Διαβάστε εδώ πως να αξιοποιήσετε το βιβλίο στην τάξη : https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/2020/01/blog-post_27.html 

10. Το σταχτί πέπλο, Χρίστος Kαλουντζόγλου ( εικ: Λίζα Ηλιού), εκδ. Κέδρος

Τούτο το βιβλίο γράφει στο οπισθόφυλλο πως είναι μια ιστορία για το περιβάλλον, το οικοσύστημα και την οικολογική συνείδηση. Θα συμπλήρωνα πως είναι  ακόμα μια ιστορία που αν και γράφτηκε για ζώα και δάση και ρεματιές αφυπνίζει τις σκέψεις και ενέργειες των ανθρώπων ΚΑΙ στο πολύ λεπτό ζήτημα των προσφύγων.

Ο Φρι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένα μικρό πουλί που στην αρχή σαν ξεσπάει η μεγάλη φωτιά στο δάσος, εκείνο δεν το καταλαβαίνει και παρατηρεί τα χρώματα στον ουρανό. Όλα τα ζώα της ρεματιάς βρίσκονται ξαφνικά σε επιφυλακή. Το σταχτί πέπλο είχε απλωθεί παντού και κανένας τους δεν ήξερε τις συνέπειες. Η Πόλι η κουκουβάγια το είχε πει καθαρά:  Πυρκαγιά στο δάσος, κίνδυνος για όλους.

Η ανησυχία απλώθηκε παντού και σε λίγο άρχισαν να καταφθάνουν και οι πρώτοι «πληγέντες». Ο Ματθαίος ο σκαντζόχοιρος με μια κουκουνάρα αναμμένη πάνω στα αγκάθια του ζητούσε απεγνωσμένος βοήθεια. Η σκυλίτσα η  Μάνια τον έσπρωξε απαλά ως τα νερά της ρεματιάς κι έτσι σώθηκε η ζωή του. Όλοι δέχτηκαν το καινούργιο ζώο στη συντροφιά τους και στη ζωή τους έτσι ώστε να μην νοιώσει ούτε για μια στιγμή ανεπιθύμητο. Σειρά είχε η Δόξα η αλεπού με την καψαλισμένη της ουρά. Κι αυτή την βοήθησαν τα υπόλοιπα ζώα να φτιάξει καινούργια φωλιά και να επιβιώσει κοντά τους.

Αναστάτωση αλλά και αλληλεγγύη απλώθηκε σ όλον τον μικρόκοσμο της ρεματιάς. Βοηθός τους και η μικρή Έρη, ένα κοριτσάκι που ζει πολύ κοντά τους. Τα ζώα βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο στην ρεματιά,  αλλά δεν ξεχνούν ποτέ το δικό τους το σπίτι, το δικό τους το δάσος και ονειρεύονται μια μέρα πως θα γυρίσουν πίσω σ΄ αυτό. Κι όταν τα πράγματα καλυτερεύουν η ζωή πάει να κινήσει πάλι από την αρχή.Και  έρχεται  η Άνοιξη και το σταχτί πέπλο φεύγει οριστικά από τον ουρανό και τις καρδιές, για να πάρει τη θέση του ένα άλλο χαρούμενο γεμάτο χρώματα , μέλισσες και λιβελούλες.

Ένα υπέροχο παραμύθι για την φιλία , την αλληλοβοήθεια, τις αξίες και τις προτεραιότητες στη ζωή. Μια ιστορία γεμάτη μηνύματα για την προστασία της φύσης , για τις καταστροφές που μπορεί να στοιχίσουν τη ζωή κάποιων ή το χάσιμο όσων πραγμάτων είχαν πριν από αυτές. Μια ιστορία για την προσφυγιά, δοσμένη με εξαιρετική μαεστρία από τον Χρίστο Καλουντζόγλου για μπορέσει να γίνει κατανοητή, τούτη η έννοια και κατάσταση,  σε πολύ τρυφερές ηλικίες. Μια ιστορία για τους κινδύνους, για την σημασία της προσφορά ς, της αγάπης και της συνεργασίας.

Μια ιστορία επίκαιρη, σχεδόν καθημερινή με στόχο την γενικότερη ευαισθητοποίηση όλων μας σε οικολογικά και ανθρωπιστικά θέματα!

Για παιδιά από 5 χρονών!

11. Ο Μπεν, η Μου και τα σκουπίδια, Σοφία Ζαραμπούκα, εκδ. Πατάκης

Οικολογία. Ο Μπεν η Μου και τα σκουπίδια. «Τι γίνεται πίσω από τον φράχτη; Τι κάνουν αυτοί οι δυο με τα άδεια μπουκάλια και τις εφημερίδες; Περίεργοι άνθρωποι: μιλάνε στα πουλιά, μαζεύουν φλούδες. Κι αυτός ο ωραίος κήπος πώς γίνεται;» κατασκοπεύει η Γερμανίδα γειτόνισσα.

Για παιδιά από 4 χρονών

11.Πέντε πράσινα παραμύθια, Ζωή Θ. Σπυροπούλου, εκδ. Κέδρος

Πέντε ιστορίες εμπνευσμένες από τις ευαισθησίες και τους προβληματισμούς των παιδιών για το περιβάλλον και την καταστροφή του.

Το τελευταίο βατραχάκι, η ανεμώνα που έκλαιγε, η σκυλίτσα που τη λέγαν Βαγγελίτσα, το πετροχελίδονο του Νικόλα και τα κοτσύφια του δάσους μας παρουσιάζουν τις συνέπειες της αλόγιστης εκβιομηχάνισης του Θριάσιου Πεδίου και περιγράφουν την καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας στην περιοχή της Ελευσίνας μα και όλης της Αττικής.

Για παιδιά από 8 χρονών

12.Παιδιά σε δράση! Η ώρα να σώσουμε τη Γη έχει φτάσει, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εικ: Φραντσέσκα Κοζάντι, Δραστηριότητες : Βασιλική Νίκα, εκδ. Πατάκη

Το Παιδιά σε δράση! Η ώρα να σώσουμε τη Γη έχει φτάσει, το τρίτο βιβλίο της σειράς Οικολογήματα, ασχολείται με τις κλιματικές αλλαγές και το πόσο επηρεάζονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και συμπεριφορά. Θέματα όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ερημοποίηση, το λιώσιμο των πάγων, η τρύπα του όζοντος δίνονται στα παιδιά μέσα από το παραμύθι. Συνειδητοποιούν έτσι ότι το μέλλον τους είναι συνυφασμένο με το μέλλον του πλανήτη και πως πρέπει να αναλάβουν δράση για να πείσουν τους μεγάλους να αλλάξουν στάση.

Για παιδιά από 5 έως 10 χρονών

13.Η Μικρή Γοργόνα πώς να ζήσει στο Σκουπιδονήσι; Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εικ: Φραντσέσκα Κοζάντι, Δραστηριότητες : Βασιλική Νίκα, εκδ. Πατάκη

Η Μικρή Γοργόνα, δισέγγονη της γοργόνας του Άντερσεν, πηγαίνει στο µεγάλο γοργονοχορό µε την ουρά της γεµάτη σκουπίδια.

Όλες οι γοργόνες γελούν µαζί της, αφού το νησί της έχει γίνει Σκουπιδονήσι από τα σκουπίδια που πετάνε οι άνθρωποι.

Ολόκληρη η Γη κινδυνεύει να γίνει Σκουπιδονήσι. Αποφασίζει τότε να ανέβει στη γη και, αντίθετα µε την προγιαγιά της που θυσίασε τη µιλιά της, να µιλήσει στους ανθρώπους και να τους πείσει να µην παράγουν πολλά σκουπίδια κι όσα µπορούν να τα ανακυκλώνουν!

Αν όµως ερωτευτεί κανένα νεαρό πρίγκιπα; Ε! Θα τον πείσει να αγωνιστεί και αυτός για τη µείωση των σκουπιδιών!

Για παιδιά από 5 έως 10 χρονών

14. Η Μεσόγειος είμαι εγώ και δεν είμαι πια εδώ! Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εικ: Φραντσέσκα Κοζάντι, Δραστηριότητες : Βασιλική Νίκα, εκδ. Πατάκη

Στο βιβλίο αυτό η Μεσόγειος, η θάλασσά μας, βλέποντας τους ανθρώπους γύρω της να αδιαφορούν γι’ αυτήν και να την καταστρέφουν, αποφασίζει να μαζέψει όλα τα νερά της, τα ψάρια, τα πουλιά και γενικά όλα τα πλάσματά της και να φύγει. Να αναζητήσει άλλο τόπο για να μείνει, κάπου όπου οι άνθρωποι θα την αγαπούν.

Έτσι, όλοι οι λαοί που κατοικούν τριγύρω της ξυπνούν ένα πρωί και βλέπουν τη θάλασσα να έχει εξαφανιστεί και στη θέση της να υπάρχει μια τεράστια άδεια λακκούβα! Θλίψη και απελπισία γεμίζει τις καρδιές τους. Συνειδητοποιούν τα λάθη τους και αναρωτιούνται αν προλαβαίνουν να την πείσουν να γυρίσει μέχρι να βρει έναν άλλο τόπο να μείνει.

Για παιδιά από 5 έως 10 χρόνων

15. Πράκτορες του πλανήτη - Η εκδίκηση του Πουφ,Ελένη Ανδρεάδη, εκδ. Μεταίχμιο

Έχεις μονάχα 24 ώρες να βρεις τα τρία υπερόπλα και να σώσεις τον κόσμο. Δέχεσαι την επικίνδυνη αυτή μυστική αποστολή; Αν όχι, ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟ ΚΑΤΩ ΑΜΕΣΩΣ και απομακρύνσου σιγά σιγά, παριστάνοντας το αδιάφορο παιδί. Διότι, αν κατά λάθος το ανοίξεις, θα βρεις άκρως απόρρητα στοιχεία σχετικά με το ύπουλο πλάνο του Πουφ να κάνει τον κόσμο καμίνι! Μπορεί και να σε φάει ένα τζάγκουαρ στον Αμαζόνιο! Ή να τσουγκρίσεις το κεφάλι σου πάνω σε μία αγελάδα! ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, σου λέω!

Ακολουθώντας το επιτυχημένο βιβλίο Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη, η νέα σειρά Πράκτορες του Πλανήτη καλεί τους μικρούς αναγνώστες να συμμετέχουν στην πλοκή. Στο πρώτο βιβλίο της σειράς, ο αναγνώστης πρέπει να σταματήσει τον τρομακτικό Πουφ πριν κάνει τον κόσμο καμίνι μέσω της κλιματικής αλλαγής. Με την πρωτοποριακή, διασκεδαστική προσέγγιση που οδήγησε το πρώτο βιβλίο της συγγραφέα σε τρεις υποψηφιότητες βραβείων παιδικού βιβλίου, τη μοντέρνα εικονογράφηση και τα έξυπνα οικολογικά εκπαιδευτικά μηνύματα, η περιπέτεια που ενθουσίασε τα παιδιά εντός και εκτός τάξης συνεχίζεται!

Για παιδιά από 8 χρονών

16. Ντετέκτιβ Βεντουζίνι: Το μυστικό της φώκιας, Ελένη Σβορώνου, εικ: Ναταλία Καπατσούλια, εκδ. Μεταίχμιο

«…Τους ντετέκτιβ Βεντουζίνι και Λιχουδίνι τους έχουμε γνωρίσει και αγαπήσει και σε προηγούμενα βιβλία και ιστορίες. Γνωστοί πια για το λύσιμο πολύ δύσκολων υποθέσεων του βυθού και των ωκεανών, καλούνται να  λύσουν άλλη μία που έχει κάπως πιο προσωπικό χαρακτήρα. Η αγαπημένη φίλη του Λιχουδίνι, η φώκια Οβιδιάνα έχει εξαφανιστεί…

Το γραφείο των δύο διάσημων ντετέκτιβ έχει ακολουθήσει τους ρυθμούς της εποχής και έχει απλώσει τα πλοκάμια του σε όλη τη Μεσόγειο και τους ωκεανούς. Κι όλα αυτά χάρη στην τεχνολογία και τις γνώσεις του Λιχουδίνι. Όμως τα πράγματα τούτη τη φορά είναι σοβαρά. Η Οβιδιάνα έχει χαθεί από παντού και ο αγαπημένος της φίλος μπαίνει αμέσως σε δράση πέρα από προσωπικά κολλήματα και καταστάσεις που του δημιουργούσαν διάφορα θέματα τον προηγούμενο καιρό. Η ιστορία των δύο φίλων ξεκινάει από παλιά, από μικρά σχεδόν, όπως και η έχθρα των γονιών τους. Παρ’ όλα αυτά ο επαγγελματισμός του Βεντουζίνι και η επιθυμία του Λιχουδίνι δεν αφήνουν περιθώρια για καμιά άλλη σκέψη εκτός εκείνης της αποκάλυψης της αλήθειας και της ανακάλυψης της Οβιδιάνας.

Τα στοιχεία αρχίζουν να συγκεντρώνονται σιγά σιγά, όλος ο βυθός έχει αναστατωθεί κι ο Λιχουδίνι προσπαθεί να καταλάβει τι και ποιος οδήγησε την αγαπημένη του να χαθεί από προσώπου γης ή καλύτερα βυθού! Παίρνει μαζί του το ημερολόγιό της που του το εμπιστεύεται ο πατέρας της, ο  Οβίδιους, και ένα τρομερό μυστικό έρχεται στο φως.

Ένα σημείωμα, ένα «όνειρο», ένας χάρτης, πληροφορίες από όλα τα συνεργαζόμενα γραφεία των δύο ντετέκτιβ και καρδιοχτύπια για τον μικρό και πανέξυπνο Λιχουδίνι για την τύχη της Οβιδιάνας της φώκιας Μονάχους Μονάχους που είναι  είδος υπό εξαφάνιση και κατ’ επέκταση πολύ σπάνιο, είναι τα εφόδια για έρευνα.  Το μυστικό που αποκαλύπτεται στα δύο χταπόδια σχετικά με την εξαφάνιση της μικρής φώκιας τούς αφήνει άναυδους, απροετοίμαστους  και συγχρόνως τους προβληματίζει. Η έλλειψη τροφής ανάγκασε την Οβιδιάνα να εγκαταλείψει το σπίτι και τους φίλους της. Ένα πρόβλημα που ήταν πλέον υπαρκτό για όλα τα ψάρια και τα ζωντανά του βυθού εξαιτίας των  «δίποδων πλασμάτων που δεν αφήνουν λέπι…». Το μυστήριο αρχίζει να λύνεται, η Οβιδιάνα εντοπίζεται  πέρα μακριά σε άλλους ωκεανούς και η ιστορία τελειώνει με την επιστροφή της στην Ιντερβεντουζπόλ, με γιορτές και πανηγύρια, αλλά και με εκατοντάδες μηνύματα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, και όχι μόνο.

Ένα βιβλίο για μικρούς αναγνώστες από 9 χρονών περίπου. Μια θαλασσινή, καλογραμμένη περιπέτεια με έξυπνα ονόματα, διηγήσεις και δράσεις  από αγαπημένους πια θαλάσσιους ήρωες παιδιών. Ένα βιβλίο που «ρουφιέται» από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα, που μας περνά όλη την ευαισθησία της Ελένης Σβορώνου για θέματα περιβάλλοντος και αγωνίες για την εξαφάνιση αρκετών ειδών του θαλάσσιου πλούτου μας. Εύστοχες αναφορές και πλοκή ηρώων σε θέματα που αφορούν ακόμα και τον εθισμό στην τεχνολογία νεότερων και μη ατόμων, τη χρήση ή κατάχρησή της  και τα αποτελέσματα που φέρει. Γνώσεις, υπενθυμίσεις και περιπέτειες, στοιχεία που κάνουν τούτη την ιστορία να αγαπιέται και να ξεχωρίζει. Για μια ακόμα φορά η συνεργασία της Ελένης με την εικονογράφο Ναταλία Καπατσούλια απόλυτα αρμονική που, αν και ασπρόμαυρη, καταφέρνει να μας δώσει όλους τους χαρακτήρες, εντυπωμένους με τον δικό της τρόπο, στη δική μας ψυχή.

Μια ιστορία να απολαύσεις, να προβληματιστείς και να σκεφτείς για μια ακόμα φορά πως η λύση και το μέλλον της προστασίας των θαλασσών, του πλανήτη ολόκληρου, είναι θέμα ανθρώπινο και μόνο…» (από τα Παραμύθια του Σαββάτου)

Για παιδιά  από 8 ετών

17.Ο Αλέκος στη χώρα των παθημάτων, Γιώτα Κ. Αλεξάνδρους, εικ: Ναταλία Καπατσούλια, εκδ. Ελληνοεκδοτική

Ξέρετε τι είναι οι μακρίδες; Οι πυρολαμπίδες; Ποια αράχνη μπορεί να γίνει Σπάιντερ-γούμαν;  Αν όχι, τότε πρέπει να γνωρίσετε τον Αλέκο. Είναι ένα μικρό αγόρι που θέλει πολύ να μοιάσει στον πατέρα του και να γίνει ένας σπουδαίος επιστήμονας. Έχει κι αυτός μια βαλίτσα και κάνει πειράματα προσπαθώντας να τα καταφέρει. Τα ζώα, βέβαια, έχουν διαφορετική άποψη, γιατί τα πειράματά του δεν είναι και τόσο πετυχημένα. Όπως τότε που έπιασε μια γάτα, της έβαλε  μαγιό και την έβαλε στο φούρνο να μαυρίσει. Κάποια άλλη στιγμή κυνήγησε μια κότα και  προσπάθησε να την δέσει με βεγγαλικά για να πάει στον ουρανό και να γίνει αστρο-χάφτης. Αλλά και οι πεταλούδες ετοιμάζονται να ζήσουν  τον τρόμο «της επιστήμης του». Και τότε συμβαίνει αυτό που μόνο στα παραμύθια συναντά κανείς. Τα έντομα παίρνουν την εκδίκησή τους και οι όροι του παιχνιδιού αντιστρέφονται. Όλα τα ζωντανά που έχουν υποστεί κάποιο είδος κακοποίησης από τον μικρό επιστήμονα,  μέσω δυο δικαστών, σκαθαριών, θα τον κρίνουν  ένοχο και τα παθήματά του θα ξεκινήσουν.  Από τον εφιάλτη θα τον ξυπνήσει ο παππούς του και ο μικρός Αλέκος θα υποσχεθεί πως ποτέ δεν θα ξαναπειράξει  κάποιο έντομο ή μικρό ζωάκι ή μήπως και φρούτο τελικά; 

Μια ιστορία της Γιώτας Αλεξάνδρου, γραμμένη με μπόλικο χιούμορ και ευφάνταστη πλοκή. Οι «αταξίες» του Αλέκου προβληματίζουν για το θέμα των πειραματόζωων γενικότερα και μας κάνει να σκεφτούμε τη στάση μας απέναντι στα ζώα και την μεταχείρισή τους από τον άνθρωπο. Σεβασμός στο περιβάλλον, σε κάθε ζώντα οργανισμό, ζώο ή φυτό. Επίσης δείχνει την επιρροή που δέχεται ένα παιδί παρακολουθώντας τηλεόραση ή παίζοντας παιχνίδια με φανταστικά τέρατα ή οποιαδήποτε άλλα όντα. Ο ύπνος πάντα γίνεται ανήσυχος και έρχονται συχνά εφιάλτες. 

Η ιστορία έχει αμείωτο ενδιαφέρον και είναι αρκετά καλογραμμένη με πολύ ιδιαίτερη  εικονογράφηση από την  Ναταλία Καπατσούλια.

Το βιβλίο είναι επανέκδοση σε νέο εκδοτικό οίκο με τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων κυκλοφορίας του για να το γνωρίσουν περισσότεροι  αναγνώστες.

Ξεφυλλίστε τις πρώτες του σελίδες εδώ : https://ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/o-alekos-sti-xwra-twn-pathimatwn 

18. Εμένα με νοιάζει, Γαλάτεια Σουρελή Γρηγοριάδου, εκδ. Πατάκης

 Ένα συναρπαστικό, γλαφυρό μυθιστόρημα, που ευαισθητοποιεί τον νέο για το καυτό πρόβλημα της εποχής μας, τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Τονίζει την ατομική ευθύνη για την καταστροφή της γης.

Μια ολόκληρη τάξη σχολείου καταλαβαίνει τον κίνδυνο, παλεύει και αγωνίζεται, με το σύνθημα «εμένα με νοιάζει». Εμένα με νοιάζει, αν ένα πεύκο κόβεται ή καίγεται, εμένα με νοιάζει, αν ένα βοτσαλάκι λερωθεί από τα απόβλητα. Γιατί δικό μου το πεύκο, δικό μου το βοτσαλάκι. Μπορώ να αλλάξω τον κόσμο εγώ, γιατί εμένα με νοιάζει.

Βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου - Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ

Αναγραφή στον τιμητικό πίνακα της ΙΒΒΥ

Βραβείο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

 

Για παιδιά από 8 έως 15 χρόνων

19. Η Φωτούλα αγαπούσε τα πλαστικά,(Celia loved plastic) Νικόλας Ανδρικόπουλος, εκδ. Πατάκη

Η Φωτούλα είναι μια φώκια. Μια μικρή άπειρη φώκια που είναι χαρούμενη σαν παιδί. Παίζει, βουτάει στα νερά, κάνει τούμπες και λατρεύει τα χάδια και τα φιλιά, ειδικά της μαμάς της. Μια μέρα βρήκε ένα πλαστικό μπουκάλι κι άρχισε να παίζει μαζί του. Την άλλη μέρα μια πολύχρωμη πλαστική μπάλα της κίνησε το ενδιαφέρον. Ένα πλαστικό καλαμάκι, ένα πλαστικό ποτήρι, ένα  κουτάκι αναψυκτικού, μια πλαστική οδοντόβουρτσα και ένα μεγάλο πλαστικό δίκτυ. Κι ήταν όμορφη η ζωή με τα πλαστικά για την μικρή Φωτούλα. Ίσαμε εκείνη τη μέρα που μια πλαστική σακούλα έκανε την  εμφάνισή της στη θάλασσα. Τώρα πια ο κίνδυνος για τη ζωή της ήταν τεράστιος!

Τι έγινε θα το ανακαλύψετε μέσα στο βιβλίο που έγραψε  και εικονογράφησε, όπως πάντα άλλωστε εκπληκτικά ο Νικόλας Ανδρικόπουλος.

Αγαπημένος εικονογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων ο Νικόλας μας, μας δίνει την δική του οπτική ματιά για την ασυλόγιστη και επικίνδυνη για όλους χρήση και κατανάλωση πλαστικών ειδών που συχνά καταλήγουν στις θάλασσες και καταστρέφουν το περιβάλλον θαλάσσιο και μη. Η Φωτούλα θα πρέπει να γίνει σύμβολο για όλους ώστε η προστασία του πλανήτη, των θαλασσών, των ακτών και της δικής μας ζωής που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την φυτική και ζωική αλυσίδα να είναι πρωταρχικό μέλημα μας. Το βιβλίο απευθύνεται σε πολύ τρυφερές ηλικίες σχεδόν από τριών χρόνων θέλοντας να αφυπνίσει συνειδήσεις και να τυπώσει στην ψυχή και το μυαλό ακόμα και των πιο μικρών παιδιών πως το πλαστικό δεν είναι το καλύτερο υλικό για παιχνίδι και για καθημερινή χρήση από κανέναν μας. Το κείμενο είναι απλό, περιεκτικό και ουσιώδες με σαφείς υποδείξεις για αποφυγή πλαστικών πάρα την εύκολη, πολύχρωμη και εντυπωσιακή χρήση τους. Αγαπημένη ηρωίδα πρόκειται να γίνει η Φωτούλα που επίσης την ζωντάνεψε με τα πινέλα του ο Νικόλας Ανδρικόπουλος και την αγαπήσαμε ήδη αρκετά. (Παρουσίαση στα Παραμύθια του Σαββάτου)

Βρείτε περισσότερα για το βιβλίο εδώ : https://www.patakis.gr/product/618645/vivlia-paidika--efhvika-paidikh-neanikh-logotexnia/H-Fotoula-agapouse-ta-plastika-Celia-Loved-Plastic/

20. 22 σύγχρονα τέρατα που απειλούν το περιβάλλον μας

exo

Ένα ευφάνταστο παιδικό βιβλίο που παρουσιάζει τις περιβαλλοντικές απειλές ως μυθικά τέρατα, μας εξηγεί γιατί και με ποιους τρόπους μας απειλούν και μας προτείνει τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Ο Πλανήτης SOS είναι ένας από τους πλέον πρωτότυπους παιδικούς τίτλους που έχουν κυκλοφορήσει πάνω στη θεματική της προστασίας του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα ένα απαραίτητο βιβλίο για κάθε σύγχρονη σχολική και παιδική βιβλιοθήκη.

Από τον Ατμοσφαιροδράκο που προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη μέχρι τον Νεφόσαυρο που ρυπαίνει τον αέρα, οι μικροί αναγνώστες μαθαίνουν πως τα αληθινά τέρατα του περιβάλλοντος είναι παντού, ανακαλύπτουν πώς επιβιώνουν, μαθαίνουν τις αδυναμίες τους και ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη διάσωση του πλανήτη.

Ένα εντυπωσιακά εικονογραφημένο βιβλίο που μας προτρέπει να δράσουμε για την προστασία του περιβάλλοντος. Χρήσιμο για παιδιά κάθε ηλικίας που θέλουν να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

Δείτε εδώ ένα απόσπασμα: https://www.klidarithmos.gr/planitis-sos 

Μπείτε στο Blog  των εκδόσεων ΔΙΟΠΤΡΑ και δείτε τα τελευταία βιβλία που κυκλοφορούν και έχουν σαν θέμα τους τον πλανήτη μας και το περιβάλλον : https://blog.dioptra.gr/2022/05/17/imera-perivallontos/ 

21. Το δίχτυ της ζωής – Ιστορίες Βιοποικιλότητας, Ελένη Σβορώνου, εικ :Zafouko Yamamoto, εκδ. Ελληνοεκδοτική

Τι είναι βιοποικιλότητα; Είναι τα ζώα, τα φυτά ή και το σπίτι τους μαζί, δηλαδή ολόκληρη η φύση; Ο άνθρωπος είναι μέρος της βιοποικιλότητας; Γιατί δημιουργήθηκε αυτή η λέξη; Παλιά δεν υπήρχε.
   Ακούμε συνέχεια πως πρέπει να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα. Κι όμως, οι αγαπημένοι μας δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, αλλά η ζωή συνεχίστηκε στον πλανήτη. Χάρη σ’ αυτή την εξαφάνιση, μάλιστα, βρήκε χώρο και το είδος μας να αναπτυχθεί!
   Γιατί να σώσουμε τα είδη που εξαφανίζονται; Και ποια απ’ όλα να σώσουμε; Καλά οι αρκούδες και οι φώκιες, που όλοι μας αγαπάμε... Αλλά τα κουνούπια; Κι αυτά αξίζουν μια θέση ανάμεσά μας; Οι ιοί; Αυτοί οι απαίσιοι μικροοργανισμοί που μας επιτέθηκαν τόσο άσχημα τελευταία, κι αυτοί πρέπει να προστατευτούν;

Ένα παιδί, που ξέρει πολύ καλά τη σημασία της τροφικής αλυσίδας και βαριέται ν’ ακούει τα ίδια και τα ίδια, συζητά με τον πατέρα του.
   Στη συζήτησή τους εμφανίζονται ο δεινόσαυρος, το κουνούπι, οι ιοί και πολλά ζώα, φυτά, οικοσυστήματα και το θαυμαστό πλέγμα των σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ τους και με τον άνθρωπο.
   Στο βάθος... η τεράστια απειλή που συνιστά για τον πλανήτη μας η απώλεια της βιοποικιλότητας και μια πολύτιμη σχέση που πρέπει να φροντίσουμε: η σχέση ανάμεσα στη φύση και την υγεία μας.

22. «Σπίτι όλων μας η Γη» φωνάζει ο Μπουλουμπίνος, παντού να ακουστεί! (Σειρά: ΟΙΚΟλογήματα, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εικ :Φραντζέσκα Κοζάντι, εκδ. Πατάκη

«Σπίτι όλων μας η Γη» φωνάζει ο Μπουλουμπίνος, παντού να ακουστεί!

Ένα μελισσάκι, ο Μπουλουμπίνος, αντί να ερωτευτεί τη βασίλισσά του όπως κάθε κηφήνας, αρχίζει τις έρευνες για να μάθει γιατί τα γειτονικά μελίσσια αφανίζονται. Ανακαλύπτει πως η μοίρα όλων μας στη Γη είναι κοινή και πείθει τη βασίλισσά του και όλο το μελίσσι να νοιαστούν για όλη τη φύση, όχι μόνο για την κυψέλη τους, και να δράσουν.

Ενημερώνουν πρώτα όλα τα ζώα και σύντομα βρίσκονται στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ έχοντας μια πρόταση έκπληξη για τον Γενικό Γραμματέα και όλους τους ανθρώπους. Ιστορική στιγμή: ο πρώτος ομιλητής που δεν είναι άνθρωπος! Είναι ο Μπουλουμπίνος. Θα τον ακούσουν άραγε οι άνθρωποι; (από το οπισθόφυλλο)

23. Ο πλανήτης σε ένα γυάλινο βαζάκι,Martin Stanev,εκδ. Διόπτρα

Τα δύο παιδιά ήταν σίγουρα ότι η επίσκεψη στο σπίτι της γιαγιάς θα ήταν βαρετή όπως πάντα…Η γιαγιά δεν είχε καθόλου πλάκα! Το μόνο που έκανε ήταν να ψωνίζει, να πλέκει και να γεμίζει γυάλινα βαζάκια. Εκείνο το βράδυ, όμως, η γιαγιά εξαφανίστηκε από το σπίτι…Πού πήγε άραγε; Και ποιο μυστικό κρύβεται πίσω από την παράξενη πόρτα του υπογείου;

΄Ενα εκπληκτικό βιβλίο που μιλάει για τον θαυμαστό κόσμο που ζούμε και τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του πλανήτη μας.(οπισθόφυλλο)

https://www.dioptra.gr/vivlio/paidika-vivlia/gialino-vazaki/

24. Που πάνε όλα αυτά; Jess French, Εκδ. Διόπτρα

Από τα απορρίμματα έως τους ρύπους των εργοστασίων και από τα πλαστικά έως τα διαστημικά σκουπίδια, ανακαλύψτε πού πηγαίνουν, πώς επηρεάζουν τον πλανήτη μας και τι μπορεί να γίνει ώστε να μειωθεί το πρόβλημα.Ένα βιβλίο γεμάτο με πολλές συναρπαστικές ιδέες που δείχνουν πώς μπορούμε να σώσουμε το περιβάλλον.

Ξεκινώντας από μικρά εύκολα πράγματα και απλές αλλαγές στη ζωή μας, μπορούμε να μετατρέψουμε τον πλανήτη μας σε ένα καλύτερο μέρος για να ζήσουμε! (οπισθόφυλλο)

25. Mια θάλασσα πλαστικά, Κατρίνα Τσάνταλη εκδ. Διόπτρα

 Όταν μια βροχή από πλαστικά καλαμάκια διέκοψε το μάθημα στην τάξη του βυθού, οι ψαρομαθητές τρόμαξαν! Τότε ο κύριος Χταπόδης τους παρότρυνε να μαζέψουν τα καλαμάκια και να βγουν στη στεριά για να ζητήσουν βοήθεια. Στον δρόμο τους συνάντησαν έναν ιππόκαμπο που είχε τυλιγμένη στην ουρά του μια μπατονέτα, μια χελώνα που είχε μπλεχτεί σε ένα δίχτυ, ένα δελφίνι που είχε καταπιεί σκουπίδια και άλλα ζωάκια που δυσκολεύονταν να κολυμπήσουν. Όλα φαίνονταν να τα έχουν χαμένα... Ήταν τόσο πολλά τα σκουπίδια στη θάλασσα, που ακόμα και τα παιδιά δεν ήξεραν τι να κάνουν… Ο κύριος Χταπόδης όμως τα είχε σκεφτεί όλα!

Ένα βιβλίο για την προστασία του πλανήτη και την αξία της συνεργασίας για έναν κοινό σκοπό.

26. Η τελευταία πίτα με φύκια, Wenda Shurety, εικ: Paddy Donnelly, εκδ. Ίκαρος

fyk

Οι Βυθοθαλασσίτες ζουν στη θάλασσα και οι Κορυφοδεντρίτες ζουν στη ζούγκλα. Όταν οι Κορυφοδεντρίτες αρχίζουν να πετάνε όλα τα παλιά τους πράγματα στη θάλασσα, οι δύο κόσμοι έρχονται σε σύγκρουση. Τότε ένας νεαρός Κορυφοδεντρίτης έχει μια ιδέα…

Μια τρυφερή ιστορία για τη σωτηρία των θαλασσών και τη σημασία της συνεργασίας.

https://ikarosbooks.gr/1141-i-teleytaia-pita-me-fykia.html  

27. 20 σπουδαίοι πράσινοι ήρωες σώζουν τον πλανήτη, Rosalba Troiano, Teo Benedetti, εκδ. Διόπτρα 

Ιστορίες σπουδαίων παιδιών με θέληση και απίστευτη δύναμη ψυχής που κατάφεραν να γίνουν οι πράσινοι ήρωες του πλανήτη μας! Ποιο είναι το μυστικό τους;

Έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε δράσεις για την κλιματική αλλαγή, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τη διάσωση του πλανήτη. Οι πράξεις τους γίνονται παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά της Γης. Αυτός είναι ο λόγος που προτείνουμε να διαβάσετε τις συναρπαστικές ιστορίες τους και να κάνετε κι εσείς κάτι μικρό αλλά σημαντικό για το περιβάλλον.


*https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/2017/06/5.html

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ