“Δυστυχώς απουσιάζατε” του Κεν Λόουτς

Από τη Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου

Με την κοινωνική ταινία “Δυστυχώς Απουσιάζατε – Sorry We Missed You” συνεχίζονται οι καλοκαιρινές προβολές, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν. Την Τρίτη 30 Ιουνίου στις 21:15, στο θεριό σινέ ‘Χριστίνα’θα προβληθεί η τελευταία ταινία του Κεν Λόουτς, που εστιάζει πάνω στην δύσκολη καθημερινότητα της σύγχρονης εργατικής τάξης. Είναι Αγγλικής παραγωγής 2019 και πρωταγωνιστούν οι: Κρις Χίτσεν, Ντέμπι Χόνιγουντ, Ρις Στόουν.

Υπόθεση: Δουλεύοντας μεροκάματο για να συντηρήσει την τετραμελή οικογένειά του, ο Ρίκι βλέπει σαν χρυσή ευκαιρία το να αγοράσει ένα φορτηγάκι και να γίνει αυτοαπασχολούμενος μεταφορέας. Η γυναίκα του, η οποία φροντίζει ηλικιωμένους, πουλάει το δικό της αμάξι, οι δυο τους χρεώνονται, αλλά τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα έχουν υπολογίσει…

Τρία χρόνια μετά το “Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ”, το στρατευμένο κοινωνικό δράμα που του χάρισε τον δεύτερο Χρυσό Φοίνικα της καριέρας του, ο ταλαντούχος δημιουργός επιστρέφει με μια ακόμη ταινία κοινωνικού ρεαλισμού, πάνω στα αδιέξοδα της εργατικής τάξης. Σε συνεργασία με τον μόνιμο συνεργάτη του στο σενάριο Πολ Λάβερτι, αποτυπώνει σαν μια μοντέρνα τραγωδία τις σύγχρονες μορφές απασχόλησης που καταστρατηγούν κάθε εργασιακό δικαίωμα.
Περιορίζει τη δράση στα όρια μιας κλασικής βρετανικής οικογένειας, με το πολιτικό του μήνυμα να εκφράζει την έντονη αντίρρηση του προς την υπάρχουσα εκμετάλλευση των ανθρώπων από αδηφάγες εταιρείες, που βλέπουν τους υπαλλήλους τους σαν νούμερα. Επιδιώκει, χωρίς να είναι μελοδραματικός, να παρουσιάσει τη σύγχρονη πραγματικότητα με ρεαλισμό και αληθοφάνεια, διαπλέκοντας εύστοχα, τις κοινωνικές και ενδοοικογενειακές συνιστώσες του δράματος. Το πώς δηλαδή η οικονομική ανέχεια προκαλεί συναισθηματική ανασφάλεια, ανεξέλεγκτη οργή και ρήξη των ανθρώπινων σχέσεων, (στην ταινία εντοπίζεται στην αδυναμία επικοινωνίας μεταξύ πατέρα και γιου).

Το «Δυστυχώς Απουσιάζατε» αποδίδει σωστά το «Sorry we missed you», που αφήνουν ως μήνυμα οι κούριερ όταν δεν βρουν τον παραλήπτη, δεν μπορεί όμως να αποδώσει και την έννοια του «συγγνώμη που σας (ξε)χάσαμε/αγνοήσαμε» την οποία διαθέτει ο πρωτότυπος τίτλος. Μια σαφής αναφορά στην αδιαφορία των κρατούντων απέναντι στους μη έχοντες, οι οποίοι δίνουν κι εδώ άνισο αγώνα επιβίωσης.

Πιστός στο πνεύμα του κοινωνικού ρεαλισμού και με σταθερή αιχμή το εμφανές πολιτικό σχόλιο, το σινεμά του Κεν Λόουτς ντύνει με θυμό, πολιτικές ιδέες και καθημερινές αλήθειες μια ενδιαφέρουσα, σύγχρονη ιστορία, σκηνοθετημένη άψογα με τη γνωστή του μαεστρία.

Περισσότερες πληροφορίες, αφίσα, φωτογραφίες, trailer, συνεντεύξεις, στοιχεία ταινίας στην ιστοσελίδα της Λέσχης Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ