«Είμαστε το φως», για τους ισπανόφωνους Αμερικανούς υγειονομικούς

Μια δημιουργία του καλλιτέχνη Jorge Rodríguez-Gerada

Στο πάρκινγκ του Queens Museum στη Νέα Υόρκη, ο Κουβανο-αμερικανός καλλιτέχνης Jorge Rodríguez-Gerada ολοκλήρωσε μια τοιχογραφία με εμβαδόν 1.860 τ.μ.,  ως ευγνωμοσύνη για τους ισπανόφωνους Αμερικανούς υγειονομικούς που διακινδυνεύουν τη ζωή τους προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την πανδημία αλλά και ως έκκληση στους Αμερικανούς πολίτες να αναλάβουν δράση.

«Αυτοί είναι οι άνθρωποι που κάνουν την πόλη μας να κινείται, οι άνθρωποι που φροντίζουν για εμάς. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που συνεισφέρουν στο έθνος σε κοινωνικό επίπεδο, σε πολιτιστικό επίπεδο, σε οικονομικό επίπεδο... Το 2020, όταν απ’ ό,τι προκύπτει η εκ των υστέρων γνώμη δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής, με εκπλήσσει το ότι συνεχίζουμε να αναρωτιόμαστε... πώς και οι μειονότητες του σήμερα εξακολουθούν να πρέπει να υφίστανται τις ίδιες αδικίες με τις μειονότητες του παρελθόντος» εξανίσταται ο καλλιτέχνης.

Η τοιχογραφία «Somos La Luz (Είμαστε το φως)» είναι μια -σε μεγάλη κλίμακα- απεικόνιση του Dr. Ydelfonso Decoo, παιδιάτρου και γραμματέα της Οργάνωσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μεταναστών SOMOS, ο οποίος έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας. Με το έργο του, ο Rodríguez-Gerada ελπίζει να στρέψει την προσοχή στον δυσανάλογα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων ανάμεσα στις κοινότητες των ισπανόφωνων και Αφροαμερικανών σε όλη τη χώρα, καθώς και στον ανησυχητικά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στο Queens. «Αυτό το έργο, το “Somos La Luz”, προσπαθεί να δώσει βαθύτερο νόημα στην απώλεια κάθε ζωής» λέει. «Προσπαθεί να αναδείξει τη σημασία κάθε ζωής αλλά και να εκτιμήσει την εκπληκτική συνεισφορά των μεταναστών».

Το έργο ήταν παραγγελία της SOMOS και της Oργάνωσης υπεράσπισης δικαιωμάτων των μεταναστών Make the Road New York. «Θέλησα να δημιουργήσω ένα μέρος όπου μπορούμε να θρηνήσουμε, όπου μπορούμε να στοχαστούμε τις δυσκολίες που περνάνε τόσοι άνθρωποι, έχοντας χάσει τόσα αγαπημένα πρόσωπα» είπε, μιλώντας στο Artnet News, ο καλλιτέχνης. «Είναι ένα μέρος στο οποίο -σε ένα πολιτικό κλίμα, όπου υπάρχει διαίρεση σε βαθμό μεγαλύτερο από ποτέ στο παρελθόν- μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να ξανασυναντηθούμε ως κοινότητα και ως έθνος»

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ