Το έργο "Εικονικό ψηφιακό ταξίδι στην Ιστορία του Δήμου Αμαρίου" εντάχθηκε στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης"

Το έργο "Εικονικό ψηφιακό ταξίδι στην Ιστορία του Δήμου Αμαρίου" εντάχθηκε στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης"

Με απόφαση του Στ. Πέτσα

Με στόχο να διατηρηθεί αναλλοίωτη στο χρόνο η συλλογική μνήμη, η ιστορία της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αμαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ενέταξε το έργο «Εικονικό ψηφιακό ταξίδι στην Ιστορία του Δήμου Αμαρίου», συνολικού προϋπολογισμού 113.708 ευρώ, στον άξονα «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

   Πρόκειται για πράξη που αφορά σε ένα εικονικό ψηφιακό ταξίδι στην νεότερη ιστορία του δήμου, εστιάζοντας στις πολυάριθμες εξεγέρσεις κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθώς και στη συνεισφορά της περιοχής στον σπουδαίο αντιστασιακό αγώνα της Κρήτης κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, η οποία εν τέλει σημαδεύτηκε από το ολοκαύτωμα των χωριών του Κέντρους. Μέσω της ψηφιακής αφήγησης (digital storytelling), τη χρήση τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας, τη δημιουργία εκπαιδευτικής εφαρμογής για κινητές συσκευής και οθόνες αφής, καθώς και τον σχεδιασμό χαρτών και έντυπου υλικού, ο Δήμος Αμαρίου επιδιώκει την υλοποίηση ενός σύγχρονου ψηφιακού αποθετηρίου, το οποίο αποσκοπεί να διατηρήσει αναλλοίωτη στο χρόνο την συλλογική μνήμη της ευρύτερης περιοχής.

   Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, μετά την απόφαση του κ. Πέτσα, «ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση ενός ψηφιακού αποθετηρίου άυλης ιστορικής κληρονομιάς, συλλογικής μνήμης και πολιτιστικής παράδοσης του Δήμου Αμαρίου. Σκοπός μας, είναι με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, να δημιουργήσουμε μια ψηφιακή βάση αξιόπιστων δεδομένων, η οποία θα μπορεί συνεχώς να εμπλουτίζεται και να ανανεώνεται, καθιστώντας προσβάσιμα στο ευρύ κοινό αξιόλογα ιστορικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά στοιχεία. Μέσα από τις ιστορικές μαρτυρίες, τις αφηγήσεις, τα τραγούδια και τις μνήμες των Αμαριωτών, σύντομα, ο ψηφιακός επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί και να γνωρίσει την πλούσια νεότερη ιστορία του τόπου μας».

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ