Η Έλα, ο Τζίμης και ο Αλεπός … στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Ελένη Μπετεινάκη
Ελένη Μπετεινάκη

Πάμε να γνωρίσουμε καινούργια βιβλία...

Της Ελένης Μπετεινάκη

Πάμε να γνωρίσουμε καινούργια βιβλία που μιλάνε για την δημιουργική ανακύκλωση και συνεργασία. Για τις ιδιαίτερες σχέσεις γονιών και παιδιών σε μονογονεϊκές οικογένειες. Και να θυμηθούμε ή να μάθουμε τι μπορεί να συμβεί με μια … πρωτότυπη και συνάμα «παραδοσιακή» ιδέα!

Η Έλα και το Μεγάλο ξεκαθάρισμα, Μεγκ ΜακΚίνλεϊ, εικ: Κάρεν Μπλερ, εκδ. Μεταίχμιο

Η Έλα είναι ένα μικρό κορίτσι που ζει με τον μπαμπά της σε ένα σπίτι γεμάτο «άχρηστα» πράγματα. Είναι τόσα πολλά που καλά καλά δεν χωρούν να περάσουν από πουθενά. Έτσι αποφασίζουν να κάνουν ένα πολύ γερό ξεκαθάρισμα και με άψογη συνεργασία καταφέρνουν σχεδόν να το αδειάσουν! 

Σκαρφάλωσαν, ξεχώρισαν, στοίβαξαν και ξεδιάλεξαν οτιδήποτε τους φαινόταν παλιό, σκουριασμένο, τρυπημένο, ντεμοντέ!

Όλα λοιπόν αυτά τα χρησιμοποιημένα και περιττά για αυτούς πράγματα μπήκαν σε ένα καρότσι- βαγόνι και κατευθύνθηκαν προς την Χωματερή. Μόνο που στη διαδρομή τους περίμενε μία έκπληξη. Οι γείτονες τους έτσι όπως κυλούσε αργά το φορτωμένο βαγόνι-αυτοκίνητο ανακάλυπταν πράγματα που θα μπορούσαν να ήταν χρήσιμα για αυτούς. Ο κ. Μοντγκόμερι  ζήτησε, αν ήθελαν βέβαια, να πάρει το μικρό σκουριασμένο ποδήλατο. Η κυριά Εσποζίτο ήθελα τις τρύπιες κουβέρτες. Ένας κύριος που έκανε τζόκινγκ ζήτησε τα παλιά τους ρούχα και σιγά σιγά μαζεύτηκε κόσμος που ευγενικά ζητούσε να πάρει τα πράγματα που οι αρχικοί ιδιοκτήτες τα είχαν για …πέταμα! 

Και μέχρι να φτάσουν στη χωματερή το βαγόνι τους είχε αδειάσει. Στη επιστροφή τους περίμενε ακόμα μια  μεγαλύτερη έκπληξη. Τα δικά τους άχρηστα πράγματα ήταν πια χρήσιμα και πολύτιμα για κάποιους άλλους που τους έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία να «ζωντανέψουν» και πάλι.

Η έλα

Μια διασκεδαστική, αληθινή και απόλυτα χρήσιμη ιστορία της Μεγκ ΜακΚίνλευ για τη επαναχρησιμοποίηση των πραγμάτων, την ανακύκλωση και την καλή διάθεση – συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων. Πολλά από τα πράγματα που εμείς θεωρούμε άχρηστα, δίνοντάς τους μια δεύτερη εύκαιρα, σε κάποιους άλλους θα φανούν ιδιαίτερα ή και πολύτιμα. 

Στις μέρες μας, ευτυχώς, υπάρχουν πολλά ανταλλακτικά παζάρια και χώροι που μπορούμε να ανταλλάξουμε, να αφήσουμε ή και να βρούμε αντικείμενα, ρούχα, βιβλία που ξαναπαίρνουν ζωή στο δικό μας ή σε κάποιου άλλου τον χώρο. 

Όλοι κάνουμε ξεκαθαρίσματα συχνά στο χώρο μας. Ας σκεφτούμε την επόμενη φορά την ιστορία της Έλα κι ας δωρίσουμε ή ανταλλάξουμε τα δικά μας  «άχρηστα σκουπίδια» με άλλους ανθρώπους. Έτσι η ανακύκλωση παίρνει ένα διαφορικό και ουσιαστικό νόημα και η συνεργασία, η ανταλλαγή, αποκοτούν νόημα και «τόπο»

Ένα βιβλίο για παιδιά και μεγάλους με υπέροχη εικονογράφηση από την Κάρεν Μπλερ.

Μια ιστορία καθημερινότητας που θα μας φανεί χρήσιμη και θα μας δώσει ιδέες και έναυσμα για πρακτικέ, μη χρονοβόρες και ουσιαστικές λύσεις.

Να τη  αναζητήσετε, να παραδειγματιστείτε και να αλαφρύνετε το σπίτι και την ψυχή σας.

Δείτε εδώ τις πρώτες του σελίδες  : https://www.metaixmio.gr/el/products/%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BF-%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%

Γειά σου, Τζίμι!, Anna Walker, Μικρή Σελήνη( Μετάφραη: Μαριάννα Ψύχαλου)

Ο Τζακ πηγαίνει κάποιες φορές στο σπίτι του μπαμπά του κι περνάνε λίγες μέρες και ώρες μαζί τρώγοντας ή ακόμα και χωρίς να μιλούν καθόλου. Το σπίτι συνηθώς ήταν ήσυχο και ο Τζακ καταλάβαινε πως ο μπαμπάς του αισθανόταν μοναξιά. Ώσπου μια μέρα, μια έκπληξη άλλαξε τη ροή των πραγμάτων. Ένας πράσινος παπαγάλος, ο Τζίμι, έγινε ο νέος συγκάτοικος τους. Ο Τζακ άρχισε τώρα να νιώθει αυτός μοναξιά και ανασφάλεια μιας κι ο μπαμπάς μιλούσε συνεχώς για το πόσο υπέροχος ήταν ο Τζίμι. Όλοι αγαπούσαν τον παπαγάλο κι ο μπαμπάς του Τζακ είχε βρει έναν φίλο. Τα συναισθήματα πολλά για το μικρό αγόρι και κανένα τους δεν ήταν θετικό. Ονειρευόταν παντού φτερουγίσματα και είχε πια χαθεί η δική του ησυχία. Ώσπου κάποια μέρα ο Τζίμι χάνεται και ο Τζακ προσπαθεί να  τον βρει, παντού. Την ανησυχία του μπαμπά του και την απογοήτευση σκεφτόταν συνεχώς. Ο Μπαμπάς του Τζακ όμως δεν ανησύχησε για τον παπαγάλο σαν επέστρεψε στο σπίτι  αλλά για το γιό του που δεν ήξερε που να τον βρει.  Από εκείνη την  ημέρα όλα άλλαξαν…

Γειά σου, Τζίμι

Μια τρυφερή ιστορία της Anna Walker για τα συναισθήματα, τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια και την αποδοχή. Τονίζεται ιδιαίτερη η σχέση πατέρα και γιου, μια μονογονεϊκή οικογένεια και πως μπορεί να διαχειριστεί ή να καταλάβει το παιδί τις ανάγκες και τα θέλω του πατέρα του. Αλλά και το αντίθετο. Μαγικό- κομβικό σημείο η εμφάνιση τρίτου προσώπου ή ζώου που δίνει αφορμή να εξωτερικευθούν όλες οι σκέψεις, το νιάξιμο και οι λέξεις που δύσκολα προφέρονται. Βιβλίο που προσφέρεται για συζήτηση στην τάξη. Για εξωτερίκευση συναισθημάτων και απόψεων.

Η εικονογράφηση από την ίδια την συγγραφέα πραγματικά εντυπωσιάζει, ειδικά όπως αποτυπώνει την αγωνία στο όνειρο του μικρού Τζακ, έχοντας γεμίσει δύο «σαλόνια» παπαγάλους αμέτρητους…

Φόβος, ανησυχία, μοναξιά, ζήλεια, αγάπη και λύτρωση είναι τα βασικά συναισθήματα που παρουσιάζονται με πολύ ιδιαίτερο τρόπο για τις γονεϊκές σχέσεις. 

Αναζητήστε το βιβλίο εδώ, είναι πραγματικά εκπληκτικό : https://mikriselini.gr/product/geia-soy-tzimi/ 

Αλεπός και Υιός, Ουράφτες!, Paddy Donnelly, εκδ. Ίκαρος (Μετάφραση : Φίλιππος Μανδηλαράς)

Τέτοιο μαγαζάκι σίγουρα δεν έχετε συναντήσει ποτέ ξανά πριν στις ιστορίες : Αλεπός και Υιός : Ουράφτες. Ένα ιδιαίτερο ραφείο σε ένα πολυσύχναστο δρόμο μιας μικρής πόλης. Μα οικογενειακή επιχείρηση του μπαμπά του Ρόρι, Ράφτες ουρών, που κρατάει από τον προπρο-πάππου τους. Δύσκολη δουλειά, με μεγάλη πελατεία από παντού. Όλα τα ζώα χρειάζονταν μια ουρά για την καθημερινότητά τους αλλά και για ειδικές περιπτώσεις όπως γάμοι, γενέθλια κ.ά. Κι όλα ράβονταν με σωστούς υπολογισμούς και συχνά με επαναλαμβανόμενες ενέργειες. Ο Ρόρι όμως είχε άλλα σχέδια στο μυαλό του για να συνεχίσει την παράδοση του «Οίκου» τους. Άρχισε λοιπόν να σχεδιάζει ουρές πολύ διαφορετικές από αυτές που συνηθιζόταν και ο μπαμπάς του όμως τον αποπήρε και του είπε πως όλα αυτά που έφτιαχνε ήταν…σαχλαμάρες. Όμως ο Ρόρι δεν απογοητεύτηκε και συνέχιζε να φαντάζεται, να δημιουργεί, να σχεδιάζει και να ονειρεύεται ίσαμε τη στιγμή που ένα παγόνι ζήτησε μια ουρά …εντυπωσιακή. Κι ο Ρόρι είχε ήδη την δική του ιδέα. Και την υλοποίησαν μαζί, πατέρας και γιος! Το αποτέλεσμα πραγματικά ήταν υπέροχο. Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή. Οι ουρές που σχηματίστηκαν έξω από το ραφείο τους για να φτιάξουν πρωτότυπες …ουρές ήταν ατέλειωτες πια. Κι έτσι πέρασε ο καιρός και ο Ρόρι μεγάλωσε αρκετά…

ο Αλεπός

Μια ιστορία πρωτότυπη, ιδιαίτερη, γεμάτη παράδοση και δημιουργία. Ο Paddy Donnelly  φτιάχνει ένα ευφάνταστο κείμενο με πολύχρωμες και υπέροχες εικόνες για να μην σταματούν τα παιδιά και οι νέοι μας να ονειρεύονται. Να ξεπερνούν τις όποιες απορρίψεις ή απογοητεύσεις και να πιστεύουν στις ικανότητες και τα δικά τους θέλω. Να συνεχίζουν να δημιουργούν και να τολμούν με νέες ιδέες ακόμα κι αν οι μεγαλύτεροι τις θεωρούν … άχρηστες. Άλλωστε με ρίσκο και λάθη ανακαλύφθηκαν τα πιο σπουδαία πράγματά στον κόσμο μας. 

Φαντασία, έξυπνες ιδέες, χιούμορ και παρότρυνση!

Να το ψάξετε και δείτε εδώ ένα μικρό απόσπασμα:  https://ikarosbooks.gr/1142-alepos-yios-oyraftes.html 

 

https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/2023/03/blog-post_25.html 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ