Η εξωγήινη μαμά μου*….στα "Παραμύθια του Σαββάτου" για τη γιορτή της Μητέρας!

Ελένη Μπετεινάκη
Ελένη Μπετεινάκη
Η εξωγήινη μαμά μου*….στα "Παραμύθια του Σαββάτου" για τη γιορτή της Μητέρας!

"Η μαμά παίρνει άλλη μορφή στα μάτια του, τα μαλλιά της και το χρώμα του προσώπου της αλλάζουν όταν βλέπει  τι ακριβώς την περιμένει στο σπίτι"

Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη

«Οι άνθρωποι στο σπίτι μου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε γήινους και σε εξωγήινους. Εγώ, ο μπαμπάς και τα αδέρφια μου ανήκουμε στην πρώτη κατηγορία. Όλη η οικογένεια δηλαδή…εκτός από τη μαμά μου!»

Παραμύθια

Έτσι ξεκινάει η περιγραφή μιας καθημερινότητας σε ένα σπίτι που απαρτίζεται από μια μαμά, έναν μπαμπά, δυο αγόρια κι ένα κορίτσι. Μια κλασική οικογένεια με εργαζόμενους και τους δύο γονείς και με το βάρος της τακτοποίησης και γενικότερα του νοικοκυριού στην μητέρα. Οι αντιδράσεις της και τα συναισθήματα της σαν επιστρέφει στο σπίτι κατάκοπη από την δουλειά της  για το ένα από τα αγόρια της οικογένειας φαντάζουν εξωπραγματικά. Η μαμά παίρνει άλλη μορφή στα μάτια του, τα μαλλιά της και το χρώμα του προσώπου της αλλάζουν όταν βλέπει  τι ακριβώς την περιμένει στο σπίτι. Ζαρώματα, σφιξίματα, τσιριχτές φωνές, παίρνουν σειρά κι όλη η όψη της μαμάς αγριεύει και μεταμορφώνεται. Μέχρι και ροδάκια βγαίνουν στα πόδια της για να προλάβει το συμμάζεμα. Κι είναι τόσο έντονο όλο αυτό που ζουν όλοι τους που για το αγόρι η φαντασία του φτιάχνει ακόμα και το αυτοκίνητο της να μοιάζει σαν διαστημόπλοιο που ετοιμάζεται να φύγει…

Παραμύθια

Και τότε αρχίζουν οι δεύτερες και πιο ώριμες σκέψεις στην οικογένεια που έχουν να κάνουν με την …συμμετοχή! Κι η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει τόσο πολύ που τα χαμόγελα φωτίζουν τα πρόσωπα, τα χρώματα αποκαθίστανται όπως και τα μαλλιά της μαμάς και  υπάρχει πια  χρόνος για παραμύθια τα βράδια…

Μια σύγχρονη μάνα, εργαζόμενη και μοναδική νοικοκυρά είναι η νέα ηρωίδα της Αλεξάνδρας Μητσιάλη. Μια μαμά που στα μάτια του μικρού παιδιού μοιάζει με εξωγήινη κάθε φορά που επιστρέφει στο σπίτι και αντικρύζει το «σύνηθες χάος». Με πολύ χιούμορ και φαντασία η μαμά μετατρέπεται σε ένα όν αλλοπρόσαλλο. Κανένας δεν μπορεί να την καταλάβει ή να την ηρεμήσει και τότε εκείνη μπαίνει σε μια ψυχολογία και κατάσταση παράξενη. Μόνο σαν συνειδητοποιήσουν όλοι στην οικογένεια πως είναι ισότιμα μέλη σε ό,τι αφορά την τακτοποίηση και τις δουλειές  μέσα στο σπίτι τα πράγματα θα αλλάξουν οριστικά και πάντα προς το καλύτερο.

Όλοι μας έχουμε ζήσει τέτοιες στιγμές. Εκνευρισμός, κούραση και αγανάκτηση όταν η  κατάσταση μέσα στο σπίτι δηλώνει αδιαφορία, ένταση και συσσώρευση θεμάτων που πρέπει να έχουν άμεση επίλυση. Ένας άνθρωπος, στην προκειμένη περίπτωση μια μαμά, δύσκολα μπορεί να καταφέρει να έχει τα πάντα στην εντέλεια ειδικά αν είναι και  εργαζόμενη εκτός σπιτιού. Ο χρόνος για την φροντίδα των άλλων μα και για τον εαυτό της είναι πια πολύ λίγος και δημιουργεί περισσότερο άγχος.  Κανένας δεν είναι υπεράνθρωπος μας λέει η Αλεξάνδρα Μητσιάλη και συγχρόνως μας θυμίζει τις δικές μας υποχρεώσεις στην ομαλή λειτουργεία ενός σπιτικού. Προγραμματισμός και συνυπευθυνότητα φέρουν πάντα χαμόγελα και ήρεμες οικογενειακές στιγμές. 

Παραμύθια

Το βιβλίο που κυκλοφόρησε μόλις πριν λίγες μέρες από την γιορτή τα μητέρας και θα μπορούσε να γίνει ένα υπέροχο δώρο και μια υπενθύμιση για την σωστή συμπεριφορά όλων μέσα στο σπίτι. 

Συνεργασία, ισοτιμία και κατανόηση είναι οι μαγικές λέξεις που βοηθούν στην εξομάλυνση εντάσεων και δυσάρεστων καταστάσεων.

Παραμύθια

Η εικονογράφηση του βιβλίου έχει γίνει  από την Έφη Λαδά με έξοχα σκίτσα και έμφαση στο πρόσωπο της μαμάς, στα μαλλιά και τα χρώματα που αλλάζει ανάλογα με τα συναισθήματά της.

 Ένα βιβλίο για κάθε μαμά και κάθε παιδί!

Με δραστηριότητες στο τέλος του που θα βάλουν σε σκέψεις όλα τα παιδιά για την δική τους συμπεριφορά και στάση απέναντι στις μικρές καθημερινές «δυσκολίες» της μαμάς !

Παραμύθια

Δείτε να μικρό απόσπασμα εδώ  : https://www.patakis.gr/product/646643/patakis-nees-kuklofories/H-eksoghinh-mama-mou/ 

*Η εξωγήινη μαμά μου, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, εικ :Έφη Λαδά, εκδ. Πατάκης

https://www.patakis.gr/product/646643/patakis-nees-kuklofories/H-eksoghinh-mama-mou/ 

Και αφού σήμερα γιορτάζει το πιο αγαπημένο πρόσωπο όλων, Τα παραμύθια του Σαββάτου έχουν να σας παρουσιάσουν ένα μικρό αφιέρωμα στη Μητέρα, με πολλά βιβλία, καινούργια και παλιά : Εδώ  (https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/2020/05/blog-post.html )


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ