Η Κουνελόσκαλα και ένα παραμύθι που ΔΕΝ είναι παραμύθι …στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Οι φίλοι στη ζωή είναι πολύτιμοι. Τους προσέχουμε, τους φροντίζουμε στα όμορφα και στα άσχημα και τους αγαπάμε χωρίς ανταλλάγματα.

Της Ελένης Μπετεινάκη

 

Οι φίλοι στη ζωή είναι πολύτιμοι. Τους προσέχουμε, τους φροντίζουμε στα όμορφα και στα άσχημα και τους αγαπάμε χωρίς ανταλλάγματα. Τι συμβαίνει όμως όταν ΔΕΝ γίνονται όλα τα πράγματα όπως τα θέλουμε; Όταν ΔΕΝ θέλουμε να ακολουθήσουμε τις απόψεις κάποιου, τις προτιμήσεις, τους χρόνους του; Τότε το ΔΕΝ γίνεται πολύτιμο και αποκτά ακόμα και αυτό …φίλους!

Η Κουνελόσκαλα, Μαρία Γιαγιάνονου, εικ: Κώστας Θεοχάρης, εκδ. Καλέντης

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μικρό, γλυκό και τυχερό κουνέλι, ο Τρούφης. Ειχε τους γονείς του ,σπίτι κι  ένα όμορφο κήπο. Ο μπαμπάς του ήταν κηπουρός κι η μαμά του πιλότος. Το πιο σημαντικό κομμάτι του κήπου τους ήταν τα τρία αγαπημένα δέντρα του Τρούφη. Ένα γραμματόδεντρο, ένα χρωματόδεντρο και ένα αριθμόδεντρο. Με τη βοήθεια τους έμαθε να διαβάζει, να μετρά, να γράφει και να ζωγραφίζει. Του έλειπε όμως ένα ακόμη δέντρο που ανακάλυψε πόσο πολύ το ήθελε στη συνέχεια της …ζωής του. Ένα μουσικόδεντρο ήταν η επιθυμία του αλλά έπρεπε πια μόνος του να πάει να βρει σπόρους για να το φυτέψουν στον κήπο. Η μόνη πληροφορία που είχε από τους γονείς του ήταν :

«Όταν φτάσεις στην αγορά να ζητήσεις την κυρία με τις νότες, εντάξει; »

Ξέχασα να σας πως πώς ο Τρούφης είχε ένα παράξενο και θαυματουργό χάρισμα. Όποτε χρειαζόταν και ήθελε, μπορούσε να μεγαλώσει τα αυτιά του και να τα κάνει σκάλα…για τους άλλους. Όποιος ήθελε να ανεβεί κάπου πολύ ψηλά εκείνος  πρόθυμα έλεγε τις μαγικές λέξεις «σκαλ-σκαλ» και τα αυτιά  του μεταμορφώνονταν. Μόνο όμως για τους άλλους , όχι για τον εαυτό του.

Το χάρισμά του αυτό θα γίνει πολύτιμος σύντροφος και βοηθός του σαν συναντήσει στο δρόμο του ένα επιστήμονα τον Νεύτωνα, μια ζωγράφο την Φρίντα, έναν ποιητή τον Οδυσσέα,  μια παρέα από μικρά τερατάκια τα Τρελόσωστα και έναν φιλόσοφο τον Επίκουρο. Όλοι κάπου θέλουν να φτάσουν και μόνο με τα αυτιά - σκάλα του Τρούφη θα το καταφέρουν. Η ανταμοιβή τους είναι πολύτιμα δώρα που θα βάλει στο μικρό του σακούλι..

Ίσαμε και την στιγμή που θα συναντήσει και την κυρία που είχε την νότες, την Μαρία που θα της δωρίσει όλα τα πολύτιμά του κι εκείνη θα του τραγουδήσει όλες τις νότες που χρειάζεται….από μια διαφορετική σκάλα. Κι όταν αργότερα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση οι φίλοι του που κάποτε βοήθησε δεν θα τον αφήσουν μόναχό του.

Μια ιστορία για την φιλία, την αυτοεκτίμηση και την αλληλεγγύη της Μαρίας Γιαγιάνου. Μια έξυπνη αναφορά σε σπουδαίες προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών  μέσα  μια ιστορία γεμάτη φαντασία, τόλμη και αυτογνωσία. Είναι μια πρώτη προσπάθεια να αυτονομηθεί ένα …παιδί ακολουθώντας τις γερές βάσεις που έχει από το σπίτι του και ανακαλύπτοντάς τις δικές του δυνάμεις και σχέσεις που δημιουργεί με τους γύρω του όταν έρθει μια στιγμή που νομίζει πως …καταρρέει. 

Ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο των παιδιών με την αγνή ψυχή, την απλόχερη βοήθεια χωρίς ενδοιασμούς και την γνώση που αποκτά από ανθρώπους που συναντά στη ζωή του.

Επίσης το βιβλίο μας παρουσιάζει με θαυμάσιο τρόπο μια πρώτη γνωριμία με ανθρώπους-σύμβολα και πρότυπα που θα δώσει ερεθίσματα να ψάξει κάποιος λίγο περισσότερο τη ζωή και το έργο τους.

Τρυφερή ιστορία που δείχνει το «κτίσιμο» των εμπειριών, των γνώσεων και της φιλίας.

Μια ιστορία που έχει εικονογραφήσει ο Κώστας Θεοχάρης με υπέροχα σχέδια και χρώματα που αποτυπώνονται σίγουρα στις παιδικές ψυχές. Πραγματικά πολύ δυνατή η εικονογράφησή του.

Για παιδιά από τεσσάρων χρόνων και πάνω…

Δείτε εδώ : https://kalendis.gr/product/i-kouneloskala/

 

Αυτό ΔΕΝ είναι παραμύθι, Vaiva Rutkauskaite, Εικ: Ribinske, εκδ. Κλειδάριθμος

Αλήθεια ξέρετε που ζουν οι λέξεις από την αρχή του κόσμου μέχρι και σήμερα; Να σας πω λοιπόν: Στο βασίλειο του κόσμου! Και το πιο παράξενο είναι πως είτε είναι μεγάλες είτε μικρές, είναι όλες τους διαφορετικές. Εσείς αποφασίζετε ποιες είναι ωραίες ποιες νόστιμες, χαρούμενες, λυπημένες, ή ακόμα και θυμωμένες. Η πιο εκνευρισμένη λέξη στον κόσμο είναι το …ΔΕΝ!

Κάποιες ζουν μόνες τους, κάποιες δύο δύο, οι περισσότερες έχουν φίλους κι όταν συναντιόνται σε παρέες γράφουν ιστορίες. Κανένας όμως δεν θέλει να κάνει παρέα με το …ΔΕΝ. Προσπάθησε κι εκείνο μια μέρα να πλησιάσει μια …πρόταση :Εγώ θέλω να γίνω φίλος σου, αλλά στάθηκε αδύνατον. Κανένας ΔΕΝ ήθελε το ΔΕΝ για φίλο…

Οι πιο παλιές λέξεις στο Βασίλειο του κόσμου είναι η ΜΑΜΑ και ο ΜΠΑΜΠΑΣ και μια μέρα αναζήτησαν το ΔΕΝ. Χωρίς αυτό τα πράματα δεν θα πήγαινα και τόσο καλά. Ξαφνικά όλοι άρχισαν να αναζητούν την μικρή λέξη… Έψαξαν παντού αλλά ΔΕΝ την βρήκαν πουθενά! Τα συμβούλια συγκλείστηκαν εκτάκτως για να αποφασίσουν πως θα το κάνουν χαρούμενο ή πως να το φέρουν πίσω αλλά και πάλι ΔΕΝ κατάφεραν τίποτα. Κι όταν πια το βρήκαν σε μια γωνιά μόνο του στην άκρη του βασιλείου, δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια του.

Κι όταν του εξηγήσαν πόσο απαραίτητο είναι σε όλους τότε κι εκείνο έγινε …χαρούμενο!

Πρωτότυπο, πανέξυπνο, αστείο  και πολύ μα πολύ απαραίτητο αυτό το παραμύθι που… ΔΕΝ είναι παραμύθι! Είναι ένα βιβλίο για τον πλούτο των λέξεων που έχουμε και τη σωστή χρήση της γλώσσας. Το ΔΕΝ είναι ένα βεβαιωτικό επίρρημα που εξαρτάται το νόημα του σε σχέση πάντα με την λέξη που συνοδεύει.

Το βιβλίο πέρα από τον πλούτο και τις κατηγοριοποιήσεις των λέξεων εκφράζει και ποικίλες συναισθηματικές καταστάσεις που βιώνουμε όλοι όταν νιώθουμε μοναξιά, ΔΕΝ έχουμε φίλους και μας λείπει η αποδοχή, η αγάπη, η συντροφιά και η χαρά.

Επίσης δίνει έμφαση στην μοναδικότητα του κάθε «ατόμου» και στην αλυσίδα της ζωής που καθένας παίζει τον δικό του μικρό, μεγάλο σημαντικό ή όχι ρόλο.

Το βιβλίο είναι θησαυρός για τάξεις με παιδιά Δημοτικού σχολείου που δίνει αφορμή για πάρα πολλά γλωσσικά παιχνίδια και θέματα.

Χωρισμός λέξεων ανάλογα με την κατηγορία, την σημασία, μέγεθος κ.α.

Να το ψάξετε γονείς και δάσκαλοι και αφού νιώσετε έκπληξη πολλές φορές και γελάσετε άλλες τόσες θα καταλάβετε πόσο σπουδαίο μήνυμα έχει μέσα του γραμμένο.

Για παιδιά από 5 χρόνων

Δείτε το εδώ : https://www.klidarithmos.gr/afto-den-einai-paramythi

https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/

 

 

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ