*Η Μυρτώ, η Φωτούλα κι ένας ψαράς …στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Ελένη Μπετεινάκη
Ελένη Μπετεινάκη
*Η Μυρτώ, η Φωτούλα κι ένας ψαράς …στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Ιστορίες να τις λες!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Η στήλη των Παραμυθιών του Σαββάτου επανέρχεται στην αρχική της θέση και μορφή, κάθε Σάββατο πρωί και εκτάκτως τις υπόλοιπες ημέρες όταν έχει να σας προτείνει βιβλία που πραγματικά ξεχωρίζουν…

Ιστορίες για την πίστη στον εαυτό μας, για τους φίλους, την αγάπη, τα όνειρα, τους στόχους. Για όλα εκείνα που φοβόμαστε να κατακτήσουμε για το περιβάλλον που πρέπει να προστατεύσουμε.

Η Μυρτώ και το βουνό, Κιμ Χίλγιαρντ, εκδ. Ψυχογιός

Μυρτώ

Μυρτώ είναι το όνομα της μύγας πολύ πολύ διαφορετικής. Μιας μικρής μύγας που είχε μεγάλα σχέδια για τη ζωή της. Ήθελε πάρα πολύ να ταξιδέψει και βασικά να σκαρφαλώσει σε ένα πολύ ψηλό βουνό. Ήθελα ακόμα να οργανώσει ένα δείπνο και να συναντήσει έναν καρχαρία. Τα έγραψε όλα με τη σειρά στις σημειώσεις της και ξεκίνησε αμέσως να βάζει σ’ εφαρμογή τα Θέλω και τα όνειρά της. Οι δικοί της όλοι την αποπήραν, σχεδόν την απογοήτευσαν με πολλές συμβουλές αποτροπής ‘όσων σχεδίαζε. Εκείνη όμως είχε στο  μυαλό της  έναν και μόνο κανόνα: «Άκου αυτούς που λένε ότι ΜΠΟΡΕΙΣ!» Και  ξεκίνησε την δική της περιπέτεια…

Πέρασε δυσκολίες, μικρές λύπες, μεγάλες χαρές αλλά όσο και αν ήρθανε στιγμές που την έκαναν να θέλει να τα παρατήσει δεν το έκανε. Και έφτασε ίσαμε την κορυφή του ψηλότερου βουνού …στον κόσμο. Τι άλλαξε στην συνέχεια θα το μάθετε μόλις διαβάστε το υπέροχο βιβλίο της Κιμ Χίλγιαρντ!

Μια πολύ δυνατή ιστορία που αγαπά την περιπέτεια και όσους δεν δειλιάζουν μπροστά σε εμπόδια. Θάρρος, τόλμη και θετική ενέργεια. Η μύγα δεν είναι τίποτα άλλο πάρα ένα μικρό και ενοχλητικό έντομο για μας ή και αδιάφορο. Όπως συμβαίνει και στη ζωή που κάποιοι άνθρωποι χωρίς να κάνουν φασαρία καταφέρνουν πολύ δύσκολες αποστολές. Ωστόσο στο βιβλίο της Κιμ Χίλγιαρντ αποκτά όλα εκείνα τα προτερήματα που έχει ανάγκη κάποιος για να προχωρήσει στη ζωή του και να φτάσει στον τελικό προορισμό, στόχο κι επιθυμία του. Η αδιάφορη μύγα γίνεται έμπνευση για πολλούς που δείλιαζαν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Και η ζωή συνεχίζεται με νέες προκλήσεις και νέους στόχους.

Η σημασία της οικογένειας, των φίλων, οι επιρροές  και το φιλτράρισμα των δικών τους απόψεων σε σχέση με τα δικά μας Θέλω. Τι χρειάζεται στη ζωή να κάνεις για να πετύχεις; Να βάζεις στόχους, να πιστεύεις στον εαυτό σου. Να μην ακούς κανέναν από αυτούς που λένε πως δεν μπορείς να τα καταφέρεις και να ξεκινάς χωρίς καθυστερήσεις όλα όσο θέλεις να αποκτήσεις-κατακτήσεις στη ζωή σου. Ένα βιβλίο για την ενθάρρυνση, τις προκλήσεις της ζωής, την αυτοπεποίθηση, την ωριμότητα στη σκέψη και τις αντοχές.

Με λίγα λόγια θα σας κατακτήσει η μικρή Μυρτώ και θα την λατρέψουν τα παιδιά για ένα ακόμη λόγο. Κανείς δεν περιμένει πως ακόμα και μια μύγα έχει όνειρα και μπορεί να τα πραγματοποιήσει.

Η εικονογράφηση από την ίδια την συγγραφέα είναι απλά εξαιρετική!

Για παιδιά από τεσσάρων χρόνων!

Δείτε εδώ το βιβλίο και διαβάστε ένα μικρό απόσπασμα : https://www.psichogios.gr/h-myrtw-kai-to-boyno.html

Η Φωτούλα αγαπούσε τα πλαστικά,(Celia loved plastic) Νικόλας Ανδρικόπουλος, εκδ. Πατάκη

φωτούλα

Η Φωτούλα είναι μια φώκια. Μια μικρή άπειρη φώκια που είναι χαρούμενη σαν παιδί. Παίζει, βουτάει στα νερά, κάνει τούμπες και λατρεύει τα χάδια και τα φιλιά, ειδικά της μαμάς της. Μια μέρα βρήκε ένα πλαστικό μπουκάλι κι άρχισε να παίζει μαζί του. Την άλλη μέρα μια πολύχρωμη πλαστική μπάλα της κίνησε το ενδιαφέρον. Ένα πλαστικό καλαμάκι, ένα πλαστικό ποτήρι, ένα  κουτάκι αναψυκτικού, μια πλαστική οδοντόβουρτσα και ένα μεγάλο πλαστικό δίκτυ. Κι ήταν όμορφη η ζωή με τα πλαστικά για την μικρή Φωτούλα. Ίσαμε εκείνη τη μέρα που μια πλαστική σακούλα έκανε την  εμφάνισή της στη θάλασσα. Τώρα πια ο κίνδυνος για τη ζωή της ήταν τεράστιος!

Τι έγινε θα το ανακαλύψετε μέσα στο βιβλίο που έγραψε  και εικονογράφησε, όπως πάντα άλλωστε εκπληκτικά ο Νικόλας Ανδρικόπουλος.

Αγαπημένος εικονογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων ο Νικόλας μας, μας δίνει την δική του οπτική ματιά για την ασυλόγιστη και επικίνδυνη για όλους χρήση και κατανάλωση πλαστικών ειδών που συχνά καταλήγουν στις θάλασσες και καταστρέφουν το περιβάλλον θαλάσσιο και μη. Η Φωτούλα θα πρέπει να γίνει σύμβολο για όλους ώστε η προστασία του πλανήτη, των θαλασσών, των ακτών και της δικής μας ζωής που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την φυτική και ζωική αλυσίδα να είναι πρωταρχικό μέλημα μας. Το βιβλίο απευθύνεται σε πολύ τρυφερές ηλικίες σχεδόν από τριών χρόνων θέλοντας να αφυπνίσει συνειδήσεις και να τυπώσει στην ψυχή και το μυαλό ακόμα και των πιο μικρών παιδιών πως το πλαστικό δεν είναι το καλύτερο υλικό για παιχνίδι και για καθημερινή χρήση από κανέναν μας. Το κείμενο είναι απλό, περιεκτικό και ουσιώδες με σαφείς υποδείξεις για αποφυγή πλαστικών πάρα την εύκολη, πολύχρωμη και εντυπωσιακή χρήση τους. Αγαπημένη ηρωίδα πρόκειται να γίνει η Φωτούλα που επίσης την ζωντάνεψε με τα πινέλα του ο Νικόλας Ανδρικόπουλος και την αγαπήσαμε ήδη αρκετά.

Βρείτε περισσότερα για το βιβλίο εδώ : https://www.patakis.gr/product/618645/vivlia-paidika--efhvika-paidikh-neanikh-logotexnia/H-Fotoula-agapouse-ta-plastika-Celia-Loved-Plastic/

Νότια, Ντάνιελ Ντάνκαν, εκδ. Φουρφούρι

νότια

Ένας ψαράς, ένα πουλί, μια σχέση ζωής, αγάπης και αφοσίωσης. Ένας μοναχικός ψαράς που μια μέρα ανακαλύπτει ένα πουλί στη βάρκα του με σπασμένη φτερούγα.  Ο ψαράς περιποιήθηκε το τραύμα του πουλιού και το είχε κοντά του για να το φροντίζει.

Οι μέρες περνούσαν και ο ένας απολάμβανε τη συντροφιά του άλλου. Όμως σαν ο καιρός κρύωσε και το  πουλί δεν θα μπορούσε να επιβιώσει στον Βορρά, ο ψαράς άλλαξε ρότα και  επέλεξε να τον ταξιδέψει Νότια, για να βοηθήσει τον φτερωτό του φίλο..

Πόσα συναισθήματα χωράνε σε εκατό πενήντα οκτώ λέξεις. Τόσες είναι οι λέξεις ενός μαγικού βιβλίου πού επίσης έχει εικονογραφηθεί υπέροχα και που μας δίνει μηνύματα  για την μοναξιά, την φιλία, την φροντίδα, την συμπόνια, τον αποχωρισμό και το νόημα της ζωής. Της ζωής που σαν υπέρτατο αγαθό για κάθε ζωντανό οργανισμό χρειάζεται αγάπη, φίλους, και τα δικά της φτερά κυριολεκτικά και μεταφορικά να ταξιδέψει, να επιβιώσει και να ολοκληρώσει τον κύκλο της.

Τρυφερή ιστορία γεμάτη συναίσθημα κι αλήθειες. Γεμάτη περίσσευμα ψυχής, καλοσύνης, ανθρωπιάς και ισορροπημένης σκέψης και δοτικότητας. Παράδειγμα τρανταχτό τούτος ο ψαράς για μικρούς και μεγάλους για όλα εκείνα που θεωρούμε σπουδαία στη ζωή αλλά συχνά οι υλικές απολαύσεις σκιάζουν την τόλμη, την αφοσίωση και το πραγματικό νόημα της ύπαρξης όλων μας.

Μια περιπέτεια που συγκινεί, διδάσκει και γαληνεύει την ψυχή των παιδιών. Προτρέπει, ψάχνει και απολαμβάνει στιγμές που αξίζουν να ζει κάποιος. Μέχρι που μπορεί να φτάσει η αγάπη; Μέχρι Νότια και πάλι πίσω μόνο για να προσφέρει, για να δοθεί και ας μείνει μόνος του στο τέλος εκείνος που έχει αποφασίσει πως τίποτα δεν του ανήκει σε εαυτή τη ζήση. Πως όλα γίνονται μόνο σαν θέλει ο ίδιος χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς μεγάλές προσδοκίες. Έτσι προχωράει σωστά το κάθε βήμα, έτσι ισορροπεί το θέλω με το πρέπει, το ταξίδι με το άγνωστο, την περιπέτεια με την εμπειρία.

Για τα ταξίδια και τις επιλογές της ζωής μας. Για τους σκοπούς και τα πραγματικά νοήματα. Για τους φίλους, την αγάπη και την μοναξιά.

Για όλα τα παιδιά που αγαπούν τα ζώα, τα πουλιά, τον άνθρωπο και τα ταξίδια…

Βρείτε το εδώ : https://brainfood.gr/proion/notia/

 

*https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/2020/06/blog-post.html

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ