Λονδίνο: Επέστρεψε η δωρεά του Πιοτρ Άβεν

Λονδίνο: Επέστρεψε η δωρεά του Πιοτρ Άβεν

Από την Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, στην έκθεση του Φράνσις Μπέϊκον

Η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου διέκοψε κάθε σχέση με τον μέχρι σήμερα μεγάλο δωρητή της Ρώσο δισεκατομμυριούχο Πιοτρ Άβεν, αφού το όνομα του είναι συνδεδεμένο στενά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Βασιλική Ακαδημία μετά από αυτό, επέστρεψε την οικονομική συνεισφορά του Άβεν, στην έκθεση του Φράνσις Μπέικον.

Ο Άβεν κατονομάζεται στις κυρώσεις της ΕΕ, «ως ένας από τους στενότερους ολιγάρχες του Βλαντιμίρ Πούτιν» και η RA – η οποία ήταν μεταξύ πολιτιστικών ιδρυμάτων και φορέων του Ηνωμένου Βασιλείου, που αντιμετώπιζαν εκκλήσεις για διακοπή των σχέσεων με Ρώσους ολιγάρχες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- αποφάσισε τη διακοπή των σχέσεων τους.

Ο Άβεν, επικεφαλής της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ρωσίας και μέλος της επιχειρηματικής ελίτ της Ρωσίας, φωτογραφήθηκε στο Κρεμλίνο να ακούει τον Πούτιν να συζητά, πώς να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις. Στη Βρετανία, όπου έχει διαμείνει, ο Άβεν είναι μεγάλος συλλέκτης έργων τέχνης και δωρητής σε βρετανικά πολιτιστικά ιδρύματα, όπως η Tate και η Βασιλική Ακαδημία, της οποίας πρόεδρος είναι ο Πρίγκιπας της Ουαλίας.

Αυτός και ο επιχειρηματικός του συνεργάτης, ο επιχειρηματίας Μιχαΐλ Φρίντμαν με έδρα το Λονδίνο, απάντησαν στις κυρώσεις της ΕΕ χαρακτηρίζοντας τις ως «ψευδείς και αβάσιμες», απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι είχε ωφεληθεί από κυβερνητικές διασυνδέσεις και ότι αυτός και ο Φρίντμαν ήταν «ανεπίσημοι απεσταλμένοι της ρωσικής κυβέρνησης».

Η Tate αντιμετωπίζει επίσης πίεση, να διακόψει τους δεσμούς της με έναν άλλο Ρώσο ολιγάρχη που συνδέεται με το Κρεμλίνο, ο οποίος έχει ήδη γίνει στόχος κυρώσεων των ΗΠΑ, από το 2018. Ο Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, γεννημένος στην Ουκρανία, ιδρυτής ενός ρωσικού ομίλου ενέργειας και συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι επίτιμο μέλος της Tate έχοντας κάνει μεγάλες δωρεές στο πολιτιστικό ίδρυμα.

Ο Κρις Μπράιαντ, δήλωσε στον Guardian: «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε κύρωση, που έχουμε στη διάθεση μας: οικονομική, πολιτιστική και αθλητική. Δεν μπορούμε να είμαστε η γενιά που στάθηκε παράμερα, ενώ η γυμνή επιθετικότητα καταδίωκε την Ευρώπη. Φυσικά, οι υποστηρικτές του Πούτιν, θα πρέπει να απομακρυνθούν από τα πολιτιστικά μας ιδρύματα και οι γκαλερί και τα μουσεία θα πρέπει να απομακρυνθούν ένα μίλι, από τα αιματοβαμμένα ρωσικά χρήματα».

Ένας εκπρόσωπος της Tate είπε ότι, δεν υπάρχουν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε κανέναν από τους υποστηρικτές της.

Ο Πιότρ Άβεν
Πηγή: lifo.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ