ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μ. Μιχαηλίδης στο Cretalive: Στόχος το ΠΣΚΗ να γίνει σημείο αναφοράς της καθημερινότητας του πολίτη
Ο Μαέστρος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου μιλά για τα μηνύματα που παίρνει, για τις παραγωγές και τα εκπαιδευτικά προγράμματα και αποκαλύπτει τα δικά του σχέδια!

Πολιτιστική άνθηση μέσα στο χειμώνα διανύει το Ηράκλειο που χάρη στο Πολιτιστικό Κέντρο και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί, δημιουργεί ένα νέο κοινό, που έχει αγκαλιάσει τις δράσεις του, τις παραστάσεις και τις παραγωγές του.
Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν και πώς βρεθήκαμε να γίνεται ένας μικρός χαμός σε εκδηλώσεις που ούτε το φανταζόμασταν μερικά χρόνια πριν, πως θα υπήρχαν… sold out θεάματα που έχουν απαιτήσεις και πως τα στελέχη του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου δεν θα μπορούσαν να διαχειριστούν την επιθυμία του κοινού να δει όλο και περισσότερες παραστάσεις;
Μεσούσης της περιόδου, απευθυνθήκαμε στον «πρωτομάστορα» του Πολιτιστικού Κέντρου, το μαέστρο Μύρωνα Μιχαηλίδη, που κάνει μια πρώτη αποτίμηση, μιλά για τα μηνύματα που παίρνει απ’ όλη την Ελλάδα, κάνει ειδική μνεία στις παραγωγές του Πολιτιστικού και τέλος αποκαλύπτει τα δικά του σχέδια!
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μιχαηλίδη στο Cretalive:
Καθώς βρισκόμαστε περίπου στη μέση της καλλιτεχνικής περιόδου στο ΠΣΚΗ, θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα. Πώς υποδέχεται το κοινό του Ηρακλείου της καλλιτεχνικές παραγωγές, ποια είναι τα μηνύματα που παίρνετε;
Μετά τη λήξη της πανδημίας, φέτος είναι η Τρίτη πλήρης καλλιτεχνική περίοδος που διανύουμε, έχοντας παρουσιάσει ένα πλήρες ετήσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι μέχρι τώρα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό θεατών και εισιτηρίων σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό σημείο των προηγούμενων περιόδων. Τα συμπεράσματα μου είναι ότι ο κόσμος αγκαλιάζει με μεγάλη ζέση και εμπιστοσύνη τις καλλιτεχνικές μας προτάσεις, έρχεται στις παραστάσεις αθρόα. Έχουμε ένα κοινό όλων των ηλικιών, διακρίνουμε ότι το κοινό που έρχεται σε μία διαφορετικού περιεχομένου παραγωγή ελκύεται και από τις άλλες προτάσεις και αρχίζει και ανανεώνει και το κοινό των άλλων κύκλων του προγραμματισμού μας, δηλαδή βλέπουμε μία αμφίδρομή σχέση με μία διάδραση μέσα στο ίδιο το κοινό. Τα μηνύματα που παίρνουμε έχουν σχέση με την απήχηση του έχει το ΠΣΚΗ και εκτός Κρήτης και στο εξωτερικό. Έρχεται κοινό στις παραστάσεις μας από Αθήνα, από Βόρεια Ελλάδα και φυσικά από όλη την Κρήτη. Δίνουμε μεγάλη σημασία στις παραγωγές μας όπως για παράδειγμα την ημέρα των γενεθλίων του Μασκάνι, στις 7 Δεκεμβρίου, που όλο το φιλόμουσο κοινό της όπερας στην Ιταλία απορούσε που γιορτάζει το Ίδρυμα Μασκάνι τα γενέθλια του Μασκάνι και αυτό ήταν στο ΠΣΚΗ με την «Καβαλερία Ρουστικάνα».
Έχουμε όμως ακόμη πολλές παραγωγές να ανεβάσουμε, να αναπτύξουμε τη σχέση μας και με άλλα είδη.
Έχουμε μεγάλη επιτυχία στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα που για εμάς είναι ένα μεγάλο στοίχημα να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη, με τις ποιοτικές προτάσεις και αυτό – βέβαια – μεγαλώνει και την ευθύνη μας διότι βασικός μ ας στόχος είναι να γίνει το ΠΣΚΗ- με περαιτέρω κινήσεις που θα γίνουν σε συνεργασία με τη Διοίκηση της ΔΕΠΑΝΑΛ – ένα σημείο αναφοράς της καθημερινότητας του πολίτη και όχι μόνο της καλλιτεχνικής του καθημερινότητας.
«Θέατρα τiς Δευτέρες». Ένας νέος θεσμός που προκάλεσε αίσθηση. Πώς αξιολογείτε την πορεία του μέχρι σήμερα; Είναι δεκτικό το κοινό του Ηρακλείου σε τέτοιες παραγωγές;
Τα Θέατρα τις Δευτέρες έχουν ως σκοπό να αξιοποιηθεί το έμψυχο δυναμικό των ηθοποιών και των ανθρώπων του θεάτρου στο νησί μας. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά λειτουργίας του με ότι αυτό συνεπάγεται, βλέπουμε την προτίμηση που δείχνει το κοινό σε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις και θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να συνεχιστεί, δηλαδή, η αξιοποίηση του δυναμικού ενδεχομένως με περαιτέρω ανεβάσματα νέων θεατρικών παραγωγών στο ΠΣΚΗ. Το Ηράκλειο μαθαίνει για τις παραγωγές αυτές μέσα από το site μας, τα socialmedia και τα μέσα ενημέρωσης και θεωρώ ότι ένας τομέας που έχουμε να δουλέψουμε ακόμη είναι η περαιτέρω διάχυση της πληροφορίας ώστε ο ανυποψίαστος πολίτης να μας βρει στο δρόμο του και όχι μόνο ο γνώστης της ύπαρξης του ΠΣΚΗ και του προγράμματος του, να ενημερώνεται. Να αγγίξουμε δηλαδή το κοινό που δεν έχουμε αγγίξει έως τώρα.
Τι μας επιφυλάσσει το ΠΣΚΗ στη συνέχεια αυτής της καλλιτεχνικής περιόδου;
Έχουμε ανακοινώσει το πρόγραμμα μας μέχρι τέλος της καλλιτεχνικής περιόδου ενώ αυτές τις μέρες παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία ο «Βασιλιάς Ληρ» ενώ είχαμε ένα πολύ ωραίο ξεκίνημα της νέας χρονιάς με την «Καμεράτα του Μονάχου», ακολουθεί η «Βραδιά Μπαλέτου» σύγχρονου χορού με νέους χορευτές από ολόκληρη την Κρήτη και την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Ηρακλείου. Το μεγάλο μας στοίχημα της θεατρικής παραγωγής είναι «Το Παραμύθι χωρίς Όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη που θα συμμετάσχει μία πλειάδα ηθοποιών από το νησί μας. Έχουμε και την άλλη μας όπερα την «Τόσκα» που θα ανέβει για πρώτη φορά στην Κρήτη. Πρόκειται για ένα τεράστιο καλλιτεχνικό στοίχημα που είμαστε σίγουροι ότι θα κερδηθεί γιατί συμμετέχουν αξιολογότατοι καλλιτέχνες και σύνολα.
Σε προσωπικό επίπεδο, ποια είναι τα δικά σας σχέδια για το επόμενο διάστημα; Υπάρχει κάτι που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας;
Σε προσωπικό επίπεδο, αν και τα τελευταία χρόνια έχω αφαιρέσει πάρα πολύ από τον προσωπικό μου χρόνο για να τον επενδύσω με πολύ αγάπη και ζέση στο όραμα για το ΠΣΚΗ, δεν παύω να προσκαλούμαι στο εξωτερικό για κάποιες συνεργασίες. Θα σας αναφέρω μόνο δύο από αυτές, γιατί είναι αρκετές για το επόμενο διάστημα. Στις 5 Μαρτίου θα διευθύνω στην όπερα του Βουκουρεστίου το «Τροβατόρε» του Τζουζέπε Βέρντι καθώς επίσης και θα εγκαινιάσω το Φεστιβάλ Όπερας στα Σκόπια όπου με προσκάλεσαν ξανά μετά την επιτυχία της «Μαντάμ Μπατερφλά» και όπου στις 19 Μαΐου θα διευθύνω το «Ναμπούκο» του Βέρντι σε μία μεγάλη παραγωγή. Αυτά είναι τα άμεσα προσωπικά μου σχέδια, μερικά από αυτά στο επόμενο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν και άλλα που όμως θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.