Μικρές συζητήσεις, μεγάλα όνειρα για τον πολιτισμό στην Κρήτη

Ειρήνη Τσάκα
Ειρήνη Τσάκα

Μια "παρέα" που μίλησε από ψυχής σε νέους, οι οποίοι αναζητούν τα δικά τους μονοπάτια στο τραγούδι, την μουσική, τον χορό

Της Ειρήνης Τσάκα

Απόγευμα Τετάρτης, στο κέντρο του Ηρακλείου κάτοικοι και επισκέπτες κινούνται με γρήγορα βήματα, προσπαθώντας να προφυλαχτούν από τις δυνατές σταγόνες βροχής της κακοκαιρίας, της "Διδούς".
Η κίνηση σχετικά χαλαρή, το "πνεύμα" εορταστικό, αφού κοντοσιμώνουν τα Χριστούγεννα.

Στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου φιλοξενείται μία ακόμα από τις πολλές εκδηλώσεις των ημερών.
Οι "μυημένοι" μπαίνουν με αποφασιστικά βήματα, χαιρετούν γνωστούς ή σπεύδουν να γνωριστούν με όσους συναντούν πρώτη φορά, κάποιοι περίεργοι έρχονται για να ρωτήσουν "τι έχει το πρόγραμμα" και να αποχωρήσουν...
Η συζήτηση θα ξεκινούσε στις 5.00 αλλά...κινούμαστε σε ελληνικούς ρυθμούς. Όσο περνά η ώρα ο μέσος όρος ηλικίας στην αίθουσα "πέφτει" καθώς παρέες νέων κάνουν την εμφάνισή τους "τιτιβίζοντας" χαρούμενα.

Τραπέζι για πάνελ δεν υπάρχει, έχει όμως τοποθετηθεί ένα καλαίσθητο σαλονάκι μπροστά από τις καρέκλες των θεατών. Εκεί θα πάρει θέση η ομάδα των ομιλητών. Ή καλύτερα η "καλλιτεχνική συντροφιά" που κλήθηκε από τους διοργανωτές του "Φεστιβάλ Πιάνου" να μιλήσει για "τις προκλήσεις στην αγορά του θεάματος", όπως ήταν ο επίσημος τίτλος.

Σε αυτό το μικρό σαλονάκι, ο Λυρικός τραγουδιστής Γιάννης Ιδομενέως, ο χορευτής - χορογράφος Δάφνις Κόκκινος και η πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα, συνεπικουρούμενοι από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη και τον συντονιστή της συζήτησης, λυρικό τραγουδιστή Γκίκα Μιχαήλο, "άνοιξαν" την καρδιά τους.
Μίλησαν κάθε ένας για το δικό του "ταξίδι" στα πολιτιστικά μονοπάτια, μοιράστηκαν με τα νέα παιδιά τις αναμνήσεις, τους φόβους, τα εμπόδια αλλά και την χαρά, την ικανοποίηση, την αγάπη που τους πρόσφερε και τους προσφέρει αυτό το ταξίδι στην τέχνη.
Απάντησαν σε ερωτήσεις, έδωσαν συμβουλές και "μικρά μυστικά", κυρίως όμως μίλησαν για την σχέση Κρήτης και πολιτισμού.

Κοινός παρανομαστής των προσκεκλημένων η "φυγή" τους κάποια στιγμή στο εξωτερικό όπου οι "ευκαιρίες" σπουδών και καριέρας είναι περισσότερες.
Και το ερώτημα που αβίαστα προέκυψε ήταν αν η Κρήτη θα μπορούσε να "κρατήσει" τα παιδιά της - αυτή την "μαγιά" που όλοι παραδέχονται ότι διαθέτει, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις και "αναπτύσσοντας" την απαιτούμενη πολιτιστική κουλτούρα.

"Φυσικά και θα μπορούσε", ήρθε η απάντηση από τον Δάφνι Κόκκινο, που πολλές φορές έχει εκφραστεί υπέρ της δημιουργίας μιας Ακαδημίας Τεχνών στο νησί.
Αρκεί, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, να υπάρχει η θέληση, η επιμονή και η υπομονή μιας μικρής έστω ομάδας ανθρώπων.
Ο διεθνούς φήμης χορευτής και χορογράφος δεν έκρυψε την συγκίνησή του όταν αναφέρθηκε στην επίσκεψή του, λίγες ώρες νωρίτερα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, που δημιουργεί νέα δεδομένα για το τοπικό πολιτιστικό γίγνεσθαι.
Και το "σπάσιμο" στη φωνή του, όταν αναφερόταν στο πόσο "καλός" είναι αυτός ο χώρος, ήταν ίσως η πιο χαρακτηριστική στιγμή της εκδήλωσης.

"Γίνονται βήματα, ίσως όχι πολλά, αλλά είναι σταθερά" υπογράμμισε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, η οποία δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο "ασφυκτικό ετεροδιοικητικό πλαίσιο" μέσα στο οποίο είναι αναγκασμένη να κινείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην χώρα μας.
Η ίδια επεσήμανε ότι στα θετικά πρέπει να καταγραφεί η μεγάλη ανταπόκριση των Ηρακλειωτών και η διάθεση συμμετοχής στα πολιτιστικά δρώμενα.

Την πλέον "δυνατή" περιγραφή της κατάστασης πιθανότατα την έδωσε ο κ. Γιάννης Ιδομενέως, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
"Ο καλλιτέχνης είναι προορισμένος να προσφέρει. Στη χώρα μας είναι αναγκασμένος να ζητά"!

Τα λόγια αυτά πάντως δεν φάνηκε να αποθάρρυναν τους εκκολαπτόμενους καλλιτέχνες που βρέθηκαν στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου για "οδηγίες προς ναυτιλομένους". Αντιθέτως φεύγοντας φάνηκαν πιο αποφασισμένοι να "ακούσουν την καρδιά τους" όπως τους προέτρεψε η παρέα που φιλοξενήθηκε σ' εκείνο το σαλονάκι.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ