Μυστική Πράκτωρ Καρακάξ, Φάκελος «Καλικάντζαροι»!*

Μυστική Πράκτωρ Καρακάξ, Φάκελος «Καλικάντζαροι»!*

Η Καρακάξ είναι μια  ντεντέκτιβ που θα μας βοηθήσει πάρα πολύ να μάθουμε  όσα πιο πολλά μπορούμε και έχει …ανακαλύψει για τους καλικάντζαρους!

 

Της Ελένης Μπετεινάκη**

 

Και μιας και μπήκαμε στον Δεκέμβριο που λένε πως είναι ο Πατέρας των Παραμυθιών, η στήλη μας «Τα Παραμύθια του Σαββάτου» γίνεται σχεδόν καθημερινή. Με νέες εκδόσεις που αξίζουν την προσοχή σας και πολλές και καλές Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες!

*Μυστική Πράκτωρ Καρακάξ, Φάκελος «Καλικάντζαροι », Φίλιππος Μανδηλαράς, εκδόσεις Πατάκη

Γνωρίζετε την Καρακάξ;

Αν όχι νομίζω πως ήρθε η ώρα να μάθετε ποια είναι και ποιος ο ρόλος της σε αυτό το βιβλίο. Νομίζω πως  θα σας λύσει πολλές απορίες για σπουδαία ερωτήματα που έχουν απασχολήσει εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο με θέμα τους τα Χριστούγεννα!

Η Καρακάξ λοιπόν είναι μια  ντεντέκτιβ που θα μας βοηθήσει πάρα πολύ να μάθουμε  όσα πιο πολλά μπορούμε και έχει …ανακαλύψει για τους καλικάντζαρους!

Τους έχετε σίγουρα ακουστά, είναι πολύ φημισμένοι. Λένε πως έχουν καμπούρα, είναι  τριχωτοί και γουρλομάτηδες και  ζουν στον Κάτω Κόσμο. Θα έχετε ακούσει και την φήμη πως περνούν την ώρα τους πριονίζοντας το δέντρο που κρατάει τη Γη ίσαμε εκείνη την μία και  μοναδική στιγμή ανήμερα των Χριστουγέννων που τα παρατούν όλα και εμφανίζονται στον Απάνω κόσμο…

Είναι έτσι όμως τα πράγματα; Ή μήπως όλα τούτα είναι παραμύθια και μόνο; Υπάρχουν καλικάντζαροι; Που ζουν; Πως δημιουργήθηκαν; Η Καρακάξ βάζει τα παιδιά να σκεφτούν με τη λογική και τους θέτει ερωτήματα που για να απαντήσουν χρειάζονται επιχειρήματα… 

γφ

Ποιος θα φτάσει μέχρι το κέντρο της Γης να δει αν πραγματικά υπάρχει αυτό το περίφημο δέντρο που την κρατάει…όρθια;

Ένας «Γεωσκόληξ Περφοράτους» θα μας ταξιδέψει στα άπατα της Γης και κάτι μπορεί να μάθουμε από αυτόν. Κι εδώ αρχίζουν πια οι αμφιβολίες για την Ύπαρξη των διάσημων τριχωτών επισκεπτών των Χριστουγέννων. Κι αφού πάρει την συναίνεση τη δική σου η πράκτωρ Καρακάξ θα συνεχίσει με ιδιαίτερο ζήλο και με ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο να μας αποδεικνύει τα …παράξενα!

Θα συναντήσουμε τα «Καρκατσέλια» στην Πορταριά του Πήλιου, στις παραδόσεις του Νικολάου Πολίτη πριν 200 περίπου χρόνια…

Θα περπατήσουμε σε δάση τη νύχτα του 1842 με τους θορύβους και τις παράξενες σκέψεις. Σε μικρά χωριά με τις  αντιλήψεις της εποχής και μια καλπάζουσα φαντασία που δημιουργεί σκιές και καλικάντζαρους για κάθε ζωντανό που θα συναντήσει κάποιος.

Στη συνέχεια το ταξίδι στο χρόνο θα πάει αιώνες πίσω στα 271 μ. Χ στη Ρώμη. Η Καρακάξ θα μας θυμίσει ή γνωρίσει τα Σατουρνάλια, κάτι σαν καρναβάλι το καταχείμωνο. Και για να αρχίσουν να λύνονται πολλές απορίες θα ταξιδέψουμε εκατό χρόνια μετά στην Κωνσταντινούπολη την 21η Δεκεμβρίου την ημέρα που ξεκινά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Είναι η μεγάλη σύνοδος των Τριών Ιεραρχών και του Αυτοκράτορα Θεοδόσιου που θα αποφασίσουν να σταματήσουν ή μετριάσουν τις  γιορτές των Σατουρναλίων και να υποκατασταθεί η εορτή του Ανίκητου ‘Ήλιου με τη γέννηση του Χριστού. Έτσι ορίστηκε η 25η Δεκεμβρίου σαν …Χριστούγεννα στα 380 μ. Χ. Κι από τότε πολλά άλλαξαν , οι καλικάντζαροι ήταν όσοι συνέχιζαν να γιορτάζουν τα Σατουρνάλια και με το πέρασμα των αιώνων προστέθηκαν χίλια δυο που έμειναν πια με λόγια μπόλικα στους μύθους και τις παραδόσεις των λαών, και του δικού μας!

Πόσα και πόσα δεν έχουν γραφτεί για τούτα τα τοσοδούλικα καλικαντζαράκια που είναι γεμάτα δοξασίες, σύμβολα και …παραμύθια!

Ένα βιβλίο που διαβάζεται με μία ανάσα. Σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση και απευθυνόμενο στον αναγνώστη, μαθαίνει, ψυχαγωγεί και ανατρέπει τα δήθεν δεδομένα για τους καλικάντζαρους.

 Ένας φανταστικός διάλογος του συγγραφέα Φίλιππου Μανδηλαρά, μέσω της Καρακάξ που προβληματίζει, απαντάει, ξυπνά την διάθεση για έρευνα στους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Εκπληκτικές περιγραφές και περιηγήσεις, αλήθειες ειπωμένες με πολύ ιδιαίτερο τρόπο και γνώσεις που είναι πραγματικά απαραίτητες για να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους.

Ένα ανατρεπτικό καλογραμμένο βιβλίο για μεγάλα παιδιά που έχουν ήδη αρχίσει να αναρωτιούνται για πολλά «παραμύθια» σχετικά με ανεξήγητα πλάσματα που όλοι γνωρίζουν αλλά κανείς ποτέ δεν έχει δει.

Μια περιπέτεια, ένα ταξίδι στο χρόνο και στις πολύτιμες συλλογές του Νικολάου Πολίτη που θεωρείται ο πατέρας της λαογραφίας στην Ελλάδα.

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς μας παραδίδει ένα ακόμα εμπνευσμένο και εκπληκτικό βιβλίο, που θα γοητεύσει και θα δώσει απαντήσεις με τον τρόπο που γνωρίζει πολύ καλά. Την γραφή και την περιπέτεια.

Οι εικόνες του Σπύρου Γούση μας μεταφέρουν σε παλιότερες εποχές και όλη την ατμόσφαιρα …των καλικάντζαρων και των περιπετειών τους. Είναι πραγματικά υπέροχες!

Ένα βιβλίο που θα πρέπει να αναζητήσετε όλοι τα φετινά Χριστούγεννα.

Μια αδυναμία όμως στους «παραμυθένιους » καλικάντζαρους έχω κι εγώ κι ας γνωρίζω όλες τους τις …αλήθειες !

Άλλωστε ο Φίλιππος Μανδηλαράς, στο τέλος του βιβλίου μας δίνει την πιο λογική και αληθινή εξήγηση για τους όποιους καλικάντζαρους…

Λες, Φίλιππε; Λέω, κι εγώ!

Δείτε εδώ το οπισθόφυλλο του βιβλίου: https://www.patakis.gr/product/653130/vivlia-paidika--efhvika-xristougenniatika/Mustikh-praktor-karakaksa-FAKELOS-Kalikantzaroi/

 

**Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός και συγγραφέας!

https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ