Ο "Λυχνοστάτης" ... φώτιζε στο μέλλον, ήδη 30 χρόνια πριν!

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Ένα Μουσείο - κόσμημα που προωθεί την κρητική παράδοση, την Ιστορία και την Οικολογική συνείδηση εδώ και 30 χρόνια, ενώ παράλληλα αποτελεί "κυψέλη" ερευνητικής δραστηριότητας

Μετρώντας 30 χρόνια ζωής, το Μουσείο "Λυχνοστάτης" διανύει την περίοδο της ωριμότητάς του, με τον Γιάννη Μαρκάκη, διευθυντή του Μουσείου και γιο του αείμνηστου ιδρυτή του, Γιώργη Μαρκάκη, να βλέπει να αποτελούν καίρια ζητήματα, όσα ο "Λυχνοστάτης" υπογράμμιζε ήδη από την ίδρυσή του, το 1992 - θέματα Οικολογίας και Αντικαταναλωτικής Αγωγής.

"Από το 1992 μιλάμε για τη σχέση της Παράδοσης με τη Φύση και τη Μυθολογία. Αναδεικνύουμε το Μουσείο σε κέντρο ενεργούς Λαογραφίας και Αντικαταναλωτικής Αγωγής ταυτόχρονα. Αυτό ήταν κάτι αρκετά πρωτοπόρο και το βλέπουμε σήμερα να ακολουθείται σαν τάση σε πολλές πολιτιστικές δράσεις" - λέει ο κ.Μαρκάκης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί "μια δικαίωση, μια αλήθεια που επιβεβαιώνεται μέσα στο χρόνο".

Αδιαμφισβήτητα στην παγκόσμια κοινωνία αλλά και εντός συνόρων, κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχουν συντελεστεί σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στη θεώρηση των πραγμάτων, αναφορικά με το περιβάλλον και την κατανάλωση φυσικών πόρων. "Μέσα στα τελευταία 30 χρόνια υπάρχουν αλλαγές στο πως βλέπει κανείς τα πράγματα. Έτσι και συλλογικά, η ανάγκη για οικολογική συνείδηση είναι μεγαλύτερη κι αυτό φαίνεται στις επιθυμίες των επισκεπτών" - εξηγεί ο Γ.Μαρκάκης.

Ο ίδιος επισημαίνει τη διαρκή ύπαρξη της "ανάγκης να βρούμε στο παρελθόν τις αξίες και τους τρόπους για να ζήσουμε το παρόν και να σχεδιάσουμε το μέλλον" και διαπιστώνει τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος των πολιτών όλου του κόσμου σε θέματα που σχετίζεται με την Οικολογία. Κάπως έτσι, έχει "πέσει" και ο μέσος όρος ηλικίας του κοινού του Μουσείου, που πλέον απευθύνεται και σε νεότερο κόσμο.

Στο "Λυχνοστάτη" μπορεί κανείς να βρει διάφορες θεματικές ενότητες και συλλογές, πάντα υπό το πρίσμα της Οικολογίας και της Λαογραφίας και με κοινό παρονομαστή όλων, την Κρήτη.

Στη Λαογραφική Συλλογή μπορεί κανείς να δει το παραδοσιακό Κρητικό Σπίτι αλλά και τα Εργαστήρια Παραδοσιακών Ασχολιών, στη Φυσιογνωστική Συλλογή ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει Αρωματικά Φυτά, Παχύφυτα, Οπωροφόρα Δέντρα, Άγρια χόρτα και εδώδιμα της κρητικής φύσης, ενώ η Καλλιτεχνική Συλλογή απαρτίζεται από έργα λαϊκών καλλιτεχνών που "συνδιαλέγονται" με τα υπόλοιπα εκθέματα. Ξεχωριστή θέση στο Μουσείο έχει η Συλλογή προβιομηχανικής τεχνολογίας που περιλαμβάνει εργαλεία και εξοπλισμούς που υπήρχαν σε παλιότερη εποχή, όπως ο χαρουπόμυλος ή το συσκευαστήριο καπνού.

Παράλληλα με τη λειτουργία του ως εκθεσιακός χώρος, στο "Λυχνοστάτη" εξελίσσεται μια πυρετώδης ερευνητική δραστηριότητα που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ντοκιμαντέρ- ταινιών τεκμηρίωσης με διάφορες θεματικές, όπως τα άγρια χόρτα της Κρήτης ή η κρητική μαντινάδα που μάλιστα πρόσφατα έλαβε και βράβευση.

Στην ιστοσελίδα του Μουσείου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και βίντεο στο οποίο αποτυπώνεται η Ιστορία του "Λυχνοστάτη" - το πώς ξεκίνησε και πως εξελίχθηκε. "Το Μουσείο έχει φτιαχτεί με τα χέρια μας και τη βοήθεια 4 ντόπιων εργατών. Αυτό αντανακλάται σε κάθε γωνιά του Μουσείου" - αναφέρει ο διευθυντής του Μουσείου.

Σημαντικές στιγμές για το Μουσείο

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, ο Γιάννης Μαρκάκης δε θα μπορούσε να μην ξεχωρίσει τη βράβευση του "Λυχνοστάτη" από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το 1997, στο διαγωνισμό περιβαλλοντικής προστασίας "Ελ.Πλατάκης", αλλά και την υποψηφιότητα του Μουσείου, το 2010, για τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς.
Δικαίωση και αναγνώριση αποτελούν και οι βραβεύσεις στις κινηματογραφικές παραγωγές του Μουσείου, όπως αυτή για το "Μέσα Φως" αλλά και την ταινία "Οι Πεταλούδες στον Ουρανό: κρητικές μαντινάδες"

Ο κ.Μαρκάκης, ωστόσο, δεν παραγνωρίζει και τον ανθρώπινο παράγοντα, αναφέροντας την περίπτωση δύο ανθρώπων που γνωρίστηκαν στο "Λυχνοστάτη" έγιναν ζευγάρι και κατόπιν ισχυροποίησαν το δεσμό τους με ένα γάμο. "Είναι πολλοί άνθρωποι που ένιωσαν το Μουσείο δικό τους - ένα κομμάτι της ζωής τους" - αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μέσα στα άμεσα σχέδια του Μουσείου είναι η ολοκλήρωση τη τεκμηρίωσης για τα άγρια χόρτα και τις μικροβοτανικές πρακτικές αλλά και της ταινίας για τα άγρια χόρτα, ένας νέος φάκελος για την μαντινάδα με στόχο να αναγνωριστεί ως προφορικός Πολιτισμός της Κρήτης, καθώς και η οργάνωση μιας νέας έκθεσης της Ελένης Ιωαννίδου, μιας καλλιτέχνιδας που δημιουργεί με μία ... αναπάντεχη πρώτη ύλη, σε απόλυτη αρμονία με την λογική της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης: με ληγμένα χάπια δημιουργεί έργα!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ