Ο νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ επιστρέφει στην Κρήτη για το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Η προφεστιβαλική εκδήλωση με τον Ορχάν Παμούκ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2026, στις 20:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

Με μια επίσκεψη που ξεπερνά τα στενά όρια μίας δημόσιας εμφάνισης, ο νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ επιστρέφει στην Κρήτη, έναν τόπο που, όπως έχει δηλώσει, τον εμπνέει βαθιά. Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς διεθνώς, «εγκαινιάζει» ουσιαστικά το 5ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων 2026, που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 28 Ιουνίου με κεντρικό θέμα «Κόσμοι σε σύγκρουση».

Η φετινή θεματική, φιλοδοξεί να ανοίξει έναν διάλογο γύρω από τις πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές εντάσεις της εποχής, με την παρουσία του Παμούκ, ενός συγγραφέα που έχει αναμετρηθεί με τα όρια Ανατολής και Δύσης, να δίνει το στίγμα.

Όπως επισημαίνει στο Cretalive ο Δ/ντής του Φεστιβάλ Μανώλης Πιμπλής, η πρόσκληση αποτελούσε διαχρονικό στόχο: «Με τον Παμούκ το συζητάγαμε χρόνια και φέτος, ευτυχώς, το αποφάσισε». Ο συγγραφέας διατηρεί ιδιαίτερη σχέση με την Κρήτη και το μεσογειακό στοιχείο, κάτι που αποτυπώνεται και στο έργο του «Νύχτες πανούκλας», όπου δημιουργεί το φανταστικό νησί Μίνγκερ ανάμεσα σε Κρήτη και Κύπρο.

Image
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων
Ο Δ/ντής του Φεστιβάλ Μανώλης Πιμπλής

Αυτή θα είναι η πρώτη του επίσκεψη μετά το 2018, όταν ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ ο ίδιος έχει εκφράσει επανειλημμένα την οικειότητα που αισθάνεται στο νησί. Μάλιστα, σκοπεύει να παραμείνει για περίπου δύο εβδομάδες, συνδυάζοντας διακοπές και συγγραφή, καθώς δηλώνει «γραφομανής».

Το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, που πραγματοποιείται από τον Δήμο Χανίων με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός, με δράση όλο τον χρόνο. Το προηγούμενο διάστημα υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία της Π.Ε. Χανίων, με εργαστήρια δημιουργικής γραφής, με τη συμμετοχή συγγραφέων, που σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία.

Image
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στη φετινή θεματική, την οποία ο κ. Μπιμπλής χαρακτηρίζει επίκαιρη: «Προσπαθούμε να έχουμε επαφή με την επικαιρότητα μέσα από τη λογοτεχνία και το δοκίμιο. Υπάρχει έντονη πόλωση, από τα γεωπολιτικά μέχρι τις κοινωνικές σχέσεις, και θέλουμε η λογοτεχνία να λειτουργεί ως σημείο συνάντησης που δημιουργεί γέφυρες».

Η προφεστιβαλική εκδήλωση με τον Ορχάν Παμούκ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2026, στις 20:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, όπου ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα και τη μεταφράστριά του στα ελληνικά, Στέλλα Βρεττού.


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση