«Ο Ταχυδρόμος» του Γιώργου Παπαδάκη

«Ο Ταχυδρόμος» του Γιώργου Παπαδάκη

Απόψε η τελευταία παράσταση στο Ηράκλειο στο Κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις» στις 21:15.

Απόψε κλείνει τον κύκλο της η παράσταση «Ο Ταχυδρόμος» στο Ηράκλειο, για να συνεχίσει το ταξίδι της στην υπόλοιπη Κρήτη.

Τα εισιτήριά σας μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το viva.gr .

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Το βραβευμένο μυθιστόρημα του Γιώργου Παπαδάκη (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2019, εκδόσεις ΕΣΤΙΑ) μεταφέρεται για πρώτη φορά στο θέατρο σε δραματουργική επεξεργασία και διασκευή Ίριδας Μπάμη και σκηνοθεσία Ρίας Μεντηλίδου.  

Ο Αλέξης Δαφέρμος, είναι ένας νέος, μορφωμένος και ευφυής ταχυδρόμος που ασκεί το επάγγελμά του με μεράκι, ευαισθησία και αυταπάρνηση ακολουθώντας παράλληλα τις επιταγές της ορεινής μεταπολεμικής κρητικής κοινωνίας, όπου έχει μεγαλώσει και ζει . Όταν έρχεται η ώρα να παντρευτεί, η ζωή του αρχίζει να αλλάζει από τις επιλογές που οι άλλοι κάνουν για εκείνον και τις οποίες στωικά και σιωπηλά αποδέχεται χωρίς φαινομενικά να αντιδρά. Ώσπου έρχεται η στιγμή να ανακαλύψει την απάτη γύρω από το προξενιό του αλλά και το -καθοριστικό για την μετέπειτα εξέλιξη της πλοκής και της ζωής του-μυστικό της γυναίκας του. Και τότε, από απλός παρατηρητής μιας σκληρής πραγματικότητας μεταμορφώνεται στο κεντρικό πρόσωπο της δράσης, μέσα από μια αδιανόητη πράξη, επηρεάζοντας πλέον εκείνος τις ζωές όλων όσων τον περιτριγυρίζουν. 

Οι αντικρουόμενες δυνάμεις του δημόσιου και του ιδιωτικού, της κοινωνίας και της προσωπικής ταυτότητας, των παράλογων εθίμων ή κοινωνικών πρέπει και της ανθρώπινης επιθυμίας και λαχτάρας για ζωή, ενός παλιού προπολεμικού κόσμου που αρνείται πεισματικά να αφήσει μια ρωγμή για να ανθίσει το νέο, το διαφορετικό, το ξένο. 
Οι δύο αυτοί κόσμοι ανοίγονται και παρουσιάζονται στο κοινό με όλη την ομορφιά και απλότητα της ζωής.  Μέσα από την αγάπη, το γέλιο, την ελπίδα αλλά και τη μοναξιά, τον πόνο, την -ανείπωτη- θλίψη.  

Τρεις ηθοποιοί ζωντανεύουν την ιστορία επί σκηνής αναλαμβάνοντας όλα τα πρόσωπα του έργου, σε μια παράσταση που φτιάχνεται μπροστά στα μάτια μας, μέσα σε μια κοινωνία ίσως όχι και τόσο μακρινή τελικά από αυτήν του βιβλίου.  

 

 

Συγγραφέας: Γιώργος Παπαδάκης 

Σκηνοθεσία: Ρία Μεντηλίδου 

Δραματουργική επεξεργασία: Ίριδα Μπάμη 

Βοηθός σκηνοθέτη: Στέλλα Κουφάκη 

Πρωτότυπη μουσική: Μανόλης Μανουσάκης 

Σκηνογραφία: Εύη Καμπουράκη 

Ενδυματολογία: Ευτυχία Τσουκαλά 

Σχεδιασμός φωτισμού: Ελένη Χούμου 

Φωτογραφίες: Μάνος Πολιτάκης 

Σχέδιο αφίσας: Λευτέρης Κοντοπόδης 

Σχεδιασμός αφίσας: Ευτυχία Τσουκαλά 

Επί σκηνής: Αλίκη Ατσαλάκη, Σοφία Δερμιτζάκη, Θοδωρής Θεοδωρίδης 

Παραγωγή: BEHOLD theatre group 

 

Στις ηχογραφήσεις της μουσικής της παράστασης συμμετείχαν επίσης οι : Νικόλας Χριστόπουλος (Κρουστά, ηχοληψία, μείξη), Γιάννης Χαρκούτσης (Κρουστά), Θέμης Πολυζωάκης (βιολί), Μιχάλης Κονταξακής (μαντολίνο) 

Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου και  
της ΔΗ.ΚΕ.Η. 

Πρόγραμμα υπόλοιπων παραστάσεων στην Κρήτη 

ΤΡΙΤΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ : ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΛΕΝΤΑΡΙΑΝΩΝ, ΧΑΝΙΑ 

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΩΦΙΛΗ ΦΟΡΤΕΤΖΑΣ, ΡΕΘΥΜΝΟ 

(ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ)

Λίγα λόγια για την ομάδα 

Η BEHOLD theatre group είναι μια επαγγελματική εταιρεία θεάτρου με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης. Συστάθηκε το 2021 από τους Θοδωρή Θεοδωρίδη και Ρία Μεντηλίδου με σκοπό να υποστηρίξει την καλλιτεχνική τους δραστηριότητα μετά την απόφασή τους να επιστρέψουν και να εγκατασταθούν μόνιμα στην Κρήτη.  

Ο Θοδωρής Θεοδωρίδης γεννήθηκε το 1979 στο Ηράκλειο Κρήτης και είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Κ.Θ.Β.Ε. Εργάζεται ως ηθοποιός από το 2006 με φορείς και σκηνοθέτες ανά την Ελλάδα και από το 2017-2018 έχει ως βάση του το Ηράκλειο έχοντας από τότε σταθερή παρουσία ως ηθοποιός στο νησί της Κρήτης («Η Μαζώχτρα», σκην. Κ. Παπακωνσταντίνου, «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα», σκην. Σ. Δερμιτζάκη, «Ταξιδεύοντας στην Κίνα», σκην. επιμ. Κ. Τσακιρέλλης, «Ο θεός της σφαγής», σκην. Κ. Μεταξάκης, «Στέφανος Σαχλίκης: τ’ άστρη όπου είναι άμετρα…», σκην. Γ. Αναστασάκης, «Ορέστης», σκην. Α. Περαντωνάκης κ.ά. ) 

Η Ρία Μεντηλίδου είναι γεννημένη το 1987 στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον τομέα της Διδακτικής και Σκηνικής Πρακτικής του Θεάτρου. Εργάζεται από το 2011 ως βοηθός σκηνοθέτη και δραματουργός σε παραγωγές θεατρικών οργανισμών και ομάδων καθώς και ως θεατροπαιδαγωγός και εμψυχώτρια ομάδων θεάτρου παιδιών και ενηλίκων. Από το 2017-2018 έχει ως βάση της το Ηράκλειο όπου και εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως αναπληρώτρια Θεατρικής Αγωγής και στα παιδικά και εφηβικά εργαστήρια θεάτρου της Σχολής Θεάτρου «Νότος».  

 

Έγραψαν για το βιβλίο 

  • «Ο «Ταχυδρόμος» είναι ένα δράμα στην ορεινή Κρήτη μιας περασμένης εποχής, αλλά αυτό είναι μόνο το αναγκαίο φόντο. Στον «Ταχυδρόμο» υπάρχουν η αλληγορία και ο καθρέφτης για όλους». Ν. Βατόπουλος,  Η Καθημερινή 

  • «Η αφήγηση του Γιώργου Παπαδάκη είναι ώριμη, ήσυχη, δίχως εξάρσεις, ακόμη κι όταν κορυφώνεται το δράμα, φτιαγμένη, θαρρείς, από την ύλη της σιωπής». Κ. Σχινά, Athens Voice 

  • «(…)με κλειδί την αναζήτηση μυστικών και ψεμάτων ο αναγνώστης διατρέχει την κρητική επαρχία, περιδιαβαίνει τα κοινωνικά στοιχεία της εποχής και διερευνά το ήθος ανθρώπων και νοοτροπιών», Γιώργος Ν. Περαντωνάκης, BookPress 

 

Ο συγγραφέας 

Ο Γιώργος Ν. Παπαδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1959. Σπούδασε Θεολογία, Φιλοσοφία και Ιστορία της Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, απ' όπου απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα Φιλοσοφίας. Έχει ειδικευθεί στη μεσαιωνική τέχνη και στην τέχνη της πρώιμης Αναγέννησης. Υπηρετεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 1989 και σήμερα είναι Διευθυντής Σχολείου στην Αθήνα. Άλλα έργα του: "Ιστορία μιας ανοχύρωτης νιότης", μυθιστόρημα, Εστία 1994, "Ο Ιούλιος δεν έχει τύψεις", ποιητική συλλογή, Δωδώνη 1999, "Μικρή ιστορία του φωτός στη θρησκευτική τέχνη του Βυζαντίου και της Δύσης - το φως και το σώμα", μονογραφία, ιδιωτική έκδοση, Αθήνα 2014, "Η πρώιμη Αναγέννηση στην Ιταλική ζωγραφική", μελέτη, ιδιωτική έκδοση, Αθήνα, 2015. 
Περισσότερα στο : http://papadakisgeorges.rf.gd/?i=1 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ