Πέθανε ο ζωγράφος Γιάννης Μιχαηλίδης

Πέθανε ο ζωγράφος Γιάννης Μιχαηλίδης

Θεωρούσε ότι ζωγραφική σημαίνει ποίηση

Ο διακεκριμένος ζωγράφος, Γιάννης Μιχαηλίδης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες εκφραστές της υπαινικτικής ζωγραφικής. 

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης γεννήθηκε στην Σκιάθο το 1940. Δεν έκανε τυπικές ακαδημαϊκές σπουδές, αλλά μελέτησε από μικρός την τέχνη των παλαιοτέρων και των συγχρόνων του, λάτρεψε, όπως λέει ο ίδιος, «τη μεγάλη ζωγραφική». Έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα και στο Πήλιο. Ασχολήθηκε και με τις γραφικές τέχνες, δίδαξε σε ιδιωτική σχολή στην Αθήνα καθώς και στο εργαστήριο γραφιστικής τέχνης του Δήμου Βόλου.

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης είχε πάντα στενή επαφή με την ποίηση και θεωρούσε ότι ζωγραφική σημαίνει ποίηση. Είχε ζωγραφίσει εξώφυλλα βιβλίων ποιητών της γενιάς του και είχε εικονογραφήσει πολλά από τα ποιήματά τους. 

Το εικαστικό του έργο παρουσιάστηκε σε πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων όπως: ΜΙΕΤ Μέγαρο Εϋνάρδου, γκαλερί Ευριπίδης, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς Λέσβος, γκαλερί Νέες Μορφές, γκαλερί Astra, γκαλερί Χρυσόθεμις, «Ενθέσεις στην αφαιρετική γραφή» Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, «Η έκθεση των τεσσάρων» Μουσείο Κατσίγρα Λάρισα,«Χρησμοί» γκαλερί Κρεωνίδης, Καλλιτέχνες του Βόλου στο πέρασμα του αιώνα Κέντρο Τέχνης «Τζόρτζιο Ντε Κίρικο», 12th International Triennial of Tapestry Lodz Πολωνία, «Η φυσιογνωμία της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα» Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνα, «Ευγενή Μέταλλα ΙΙ» (Γ. Κοντός) γκαλερί Αστρολάβος, Καλλιτέχνες εκθέτουν για τα αδέσποτα ζώα γκαλερί Astra.

Έργα του υπάρχουν στις συλλογές του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εθνικής Πινακοθήκης, της Βουλής των Ελλήνων, της Δημοτικής Πινακοθήκης Βόλου, της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου, του Πανεπιστημίου Βόλου, της Εθνικής Τράπεζας, του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (Αθήνας-Θεσσαλονίκης), της Alpha Bank, του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, της Τράπεζας Πειραιώς, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, του Τελόγλειου Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, της Πινακοθήκης Πιερίδη, της 0000014224 Πινακοθήκης Εμφιετζόλγου, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης υπήρξε μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος από το 1968.

Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο του. 

Πηγή: Athens Voice

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ