Ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ «Κρήτη, Μία Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί»

Ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ «Κρήτη, Μία Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί»

Στη Στοά Μακάσι, το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου

Οι παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Κρήτη, Μία Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί» της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου ολοκληρώνονται το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου με μία εντυπωσιακή μουσικοχορευτική παραγωγή στη Στοά Μακάσι που έχει τίτλο «How to be Invisible».

Αναλυτικότερα, η κρητικής καταγωγής Abyss X προτείνει την περφόρμανς - εγκατάσταση πολυτομεακής προσέγγισης «How to be Invisible», προσκαλώντας το θεατή να την ακολουθήσει μέσα από ένα οπτικοακουστικό τούνελ στη Στοά Μακάσι, καταλήγοντας στο ξέφωτο της ανατολικής χαμηλής πλατείας του Προμαχώνα Μαρτινέγκο. Η καλλιτέχνης θα δημιουργήσει σε συνεργασία με τη γνωστή Γερμανίδα εικαστικό και σχεδιάστρια φωτισμών και βίντεο Theresa Baumgartner μία εγκατάσταση που θα περιλάβει τη χρήση φωτισμών λέιζερ, προβολών βίντεο, καθώς και σενσόρων με σκοπό τη δημιουργία μιας προσωπικής ατμόσφαιρας, όπου το σώμα, οι μνήμες και οι αισθήσεις συναντώνται. Ο θεατής θα έχει τη δυνατότητα με τη χρήση των ακουστικών του να συμμετάσχει σε έναν ηχητικό περίπατο (sound walk), όπου η φωνή της Abyss X, άλλοτε μόνη, άλλοτε περιστοιχισμένη από εξωτερικούς ήχους και άλλοτε σε συνδυασμό με μουσικές συνθέσεις της καλλιτέχνιδας, ντύνει το οπτικό υλικό που εμφανίζεται σε διαφορετικά σημεία κατά μήκος της στοάς. Το οπτικό υλικό που θα προβληθεί προκύπτει από μία μεγάλη συλλογή προσωπικών βίντεο «ημερολογίων» καταγεγραμμένων από την Abyss X μέσα στην τελευταία δεκαετία από ταξίδια και περιοδείες της, συμπεριλαμβανομένων πλάνων που έχουν γυριστεί στην Κρήτη. To «How to be Invisible» αποτελεί μια ανασκόπηση εμπειριών που φαντάζουν από άλλη ζωή μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των επιβαλλόμενων περιορισμών πάνω στην ελεύθερη μετακίνηση σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω κορωνοϊού. Σε βαθύτερο επίπεδο, οι θεματικές που πραγματεύεται το προβαλλόμενο οπτικό υλικό, περιλαμβάνουν τις αλλοιωμένες καταστάσεις συνείδησης, τις τάσεις φυγής, τα συστήματα πεποιθήσεων, το «ερωτικό» (the erotic) ως καθοριστική πηγή της γυναικείας ενδυνάμωσης στην κοινωνία, την απομόνωση, τη διαδικτυακή ζωή και την αμοιβαία σύνδεση μεταξύ του ανθρώπινου πνεύματος και της φύσης.

Εφόσον φτάσει στο τέρμα του οπτικοακουστικού «τούνελ», ο θεατής καλείται να παρακολουθήσει τη μουσικοχορευτική περφόρμανς που θα λάβει χώρα στον ανοιχτό χώρο που ξανοίγεται μπροστά του, περιστοιχισμένος από τα μεγαλοπρεπή τείχη του ιστορικού προμαχώνα. Η κινησιολογική κατεύθυνση της περφόρμανς θα εστιάσει στην έντονη πλευρά της γλώσσα του σώματος, τη συναισθηματική παγίδευση και την αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων, φτάνοντας σε ένα σημείο εξάντλησης και κάθαρσης. Στο κομμάτι της κίνησης η Abyss X θα συνεργαστεί με την Εσθονή χορογράφο και χορεύτρια Carmel Koster. Η μουσική επιμέλεια της περφόρμανς θα περιλάβει καινούργιες καθώς και παλαιότερες μουσικές συνθέσεις και παραγωγές της Abyss X με ζωντανή ενορχήστρωση που περιλαμβάνει ηλεκτρονικό ήχο και φωνή από την Abyss X, κρητική λύρα και άρπα. Η βραδιά θα κλείσει με το σβήσιμο των φώτων

και την τοποθέτηση του κοινού σε κατάσταση διαλογισμού και έντονης χαλάρωσης μέσω ηχητικού λουτρού (sound bath). Ο θεατής καλείται να ξαπλώσει σε ειδικά στρώματα, να κλείσει τα μάτια του και να αφεθεί στην επίδραση της φωνής της Abyss X, η οποία συνοδευόμενη από τα μουσικά όργανα καθώς και προ-ηχογραφημένους ήχους της φύσης (field record- ings), θα τον οδηγήσει σε μία διάθεση στοχασμού.

Ευαγγελία Χρηστάκου (Abyss X): Σκηνοθεσία, Σύλληψη, Χορογραφία, Ερμηνεία, Επιμέλεια Μουσικής, Σχεδιασμός Βίντεο Προβολών

Theresa Baumgartner: Φωτισμοί, Σκηνικά, VJ

Μαρία Σκουλά: Μουσικός

Carmel Koster: Ερμηνεία

Αθηνά Κουμάνταρου: Μουσικός

Μαρία Παπαδομανωλάκη: Σχεδιασμός ηχητικού περιπάτου και τεχνική υποστήριξη

Δείτε ΕΔΩ τις οδηγίες για να μπορέσετε να παρακολουθήσετε την παράσταση 

 

Ώρα Έναρξης: 20:30

Είσοδος Ελεύθερη (με ατομικά δελτία εισόδου)

Η Είσοδος είναι Ελεύθερη (με ηλεκτρονικά δωρεάν εισιτήρια που εκδίδονται μέσα από την Ticket Services - https://www.ticketservices.gr/event/crete-one-history-5-plus-1-civilizations/  ).

Τα εισιτήρια που θα εκδοθούν ηλεκτρονικά μέσω της TicketServices.gr θα είναι σε ισχύ μέχρι και την ώρα έναρξης της παράστασης.

 

Η είσοδος γίνεται με τη χρήση της μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Για την είσοδο του κοινού δεν απαιτείται rapid test ή self test ούτε πιστοποιητικό εμβολιασμού.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ