Ολοκληρώνεται η έκθεση «Σιτάρι… το χρυσάφι της γης» στο Σμάρι

Newsroom
Newsroom

Η έκθεση «Σιτάρι… το χρυσάφι της γης» του Πολιτιστικού Συλλόγου Σμαρίου ολοκληρώνει τον κύκλο της την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

 Ύστερα από μια επιτυχημένη πορεία που ξεκίνησε την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, η έκθεση «Σιτάρι… το χρυσάφι της γης» που διοργανώθηκε από τον  Πολιτιστικό Σύλλογο Σμαρίου στο πλαίσιο του «8ου Φεστιβάλ Πολιτισμού» (12-21 Αυγούστου 2022), κλείνει τις «πύλες» της  την Κυριακή 27 Νοεμβρίου.

Την ημέρα εκείνη θα παραμείνει ανοιχτή από τις 10:00 το πρωί έως στις 10:00 το βράδυ. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, πέρα από τη λειτουργία της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις, μέσα από τις οποίες θυμήθηκαν οι μεγαλύτεροι με ιδιαίτερη συγκίνηση και έμαθαν οι νεότεροι, όλες τις διαδικασίες που ακολουθούσαν οι παλαιότερες γενιές, προκειμένου να φτάσει στο τραπέζι το ψωμί και ποικίλα φαγητά και γλυκά φτιαγμένα από αλεύρι.

smari

Πραγματοποιήθηκε ο θερισμός του σιταριού, το αλώνισμα, επίσκεψη στους μύλους Χαρασού, το ζύμωμα του ψωμιού και το ψήσιμό του στον ξυλόφουρνο.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν δράσεις σε πλατείες και γειτονιές του χωριού, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν παραδοσιακές συνταγές αλλά και να απολαύσουν πλούσιες και ιδιαίτερες γεύσεις, όπως: σκιουφιχτά μακαρόνια, ξυνόχοντρο, παραδοσιακά ξεροτήγανα, μυζηθρόπιτες κ.α.

Η έκθεση «Σιτάρι… το χρυσάφι της γης»  είχε αρχικά  προγραμματιστεί να λειτουργήσει μόνο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, δηλ. μέχρι στις 21 Αυγούστου, αλλά παρατάθηκε ύστερα από αιτήματα πολλών σχολείων και ομάδων εκδρομέων, που επιθυμούσαν να την επισκεφτούν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια των επισκέψεων των σχολείων ο Πολιτιστικός Σύλλογος οργάνωσε παράλληλα με την ξενάγηση στην έκθεση και άλλες δραστηριότητες για τα παιδιά, όπως τη δράση φιλαναγνωσίας «Μια σπορά κι έναν καιρό…» με αφόρμηση το βιβλίο «Σιτάρι» της Άννης Θεοχάρη, τη σπορά σιταριού, την παρασκευή σκιουφιχτών μακαρονιών, την αναβίωση του παλιού παραδοσιακού παιχνιδιού  «Χοχλιός» και την ξενάγηση σε τυροκομείο και σε ρακοκάζανο του χωριού. 

smari

Τους τρεις και πλέον μήνες λειτουργίας της, την έκθεση επισκέφτηκε πλήθος κόσμου,  όπου οι εκδηλώσεις θαυμασμού και συγκίνησης όλων είναι αξιοσημείωτες. 

Στο σημείο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο του  Πολιτιστικού Συλλόγου θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του σε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της έκθεσης και των παράλληλων δράσεων: τους συνδιοργανωτές, τους χορηγούς, τους συγχωριανούς, τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου,  καθώς και όλους τους επισκέπτες της έκθεσης και τους συμμετέχοντες στις δράσεις.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ