Πολιτιστικός πλουραλισμός στο Ψηφιακό Κανάλι του Δήμου Ηρακλείου!

Αφροδίτη Γ. Γερωνυμάκη
Αφροδίτη Γ. Γερωνυμάκη
Πολιτιστικός πλουραλισμός στο Ψηφιακό Κανάλι του Δήμου Ηρακλείου!

Τι λέει στο Cretalive η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού για την "γέννηση" του καναλιού, την πορεία του και τις παραγωγές που περιλαμβάνει

Της Αφροδίτης Γερωνυμάκη
 

Ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις η ανταπόκριση των πολιτών στο Ψηφιακό Κανάλι του Δήμου Ηρακλείου, το οποίο "γεννήθηκε" εν μέσω πανδημίας για να καλύψει την "πολιτιστική φτώχεια" που προκάλεσαν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Η λειτουργία του Heraklion Arts & Culture ξεκίνησε πιλοτικά από τον Απρίλιο του 2020 καθώς έγινε νωρίς ξεκάθαρο στην δημοτική αρχή ότι τα πράγματα στον πολιτισμό θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα εξαιτίας της πανδημίας.

Βάσει αυτής της σκέψης, το τμήμα πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, έπειτα από προτροπή του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, προχώρησε στη δημιουργία του Ψηφιακού Καναλιού τόσο για το κοινό όσο και για τους καλλιτέχνες, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.
Έτσι προέκυψε η ιδέα αρχικά να μεταφερθούν διαδικτυακά οι παραστάσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 πολιτισμοί” και είχαν βιντεοσκοπηθεί για αρχειακούς λόγους. Στη συνέχεια οι αρμόδιοι προχώρησαν στην οργάνωση 72 παραγωγών στις οποίες συμμετείχαν 300 καλλιτέχνες, κυρίως Κρήτες και 250 τεχνικοί, για να προβληθούν μετέπειτα στο κανάλι. 

Τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησαν οι προβολές αυτές των παραγωγών  που πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά για τα ψηφιακά φεστιβάλ του δήμου Ηρακλείου “Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 πολιτισμοί” και “Τέχνη Καθ’ Οδόν” 2020. 

Πλεύρη Αριστέα

Μπαίνοντας στο Ψηφιακό Κανάλι του Δήμου Ηρακλείου μπορείτε να δείτε ότι υπάρχουν 6 ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες θεματικές ζώνες θέασης, που ανταποκρίνονται σε όλων των ειδών τις απαιτήσεις, συμπεριλαμβάνουν εξαιρετικές δουλειές και προβάλλονται δωρεάν.

Σύμφωνα με την κ. Πλεύρη, η σκέψη ήταν ότι θα έπρεπε να συμπεριλάβουν ένα μεγάλο τμήμα των εκδηλώσεων της πόλης έτσι ώστε να μπορέσουν να την αναδείξουν. Για παράδειγμα η ζώνη θέασης με τίτλο “Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη” δίνει την ευκαιρία σε όλους να εξερευνήσουν τα σπάνια ιστορικά αρχεία που διαθέτει η Βιβλιοθήκη, τα οποία όμως δεν είναι γνωστά στους δημότες. Πρόκειται για μια προσπάθεια ανάδειξης της Βικελαίας βιβλιοθήκης καθώς το κανάλι είναι δίγλωσσο και έχουν σε αυτό πρόσβαση άνθρωποι από όλων των κόσμο.
Η ζώνη “Κόκκινη Κλωστή δεμένη” προορίζεται για μικρούς και μεγάλους ενώ οι υπόλοιπες ζώνες “Φώτα, Αυλαία Πάμε” με θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, η ζώνη “Έλα να σου δείξω κάτι” στην οποία μπορεί κάποιος να εξερευνήσει την πόλη του Ηρακλείου αλλά και οι ζώνες  “Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική” και η ζώνη “Το κελί του καλλιτέχνη”, έχουν ως στόχο γενικότερα την ανάδειξη του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού.


Ψηφιακό Κανάλι

Όπως δήλωσε η κ. Πλεύρη, οι συνθήκες που βιώνουν οι καλλιτέχνες στην πόλη μας και γενικά οι άνθρωποι, είναι τραγικές και ο οικονομικός αντίκτυπος τεράστιος καθώς πρόκειται για ένα πισωγύρισμα οικονομικά και ψυχολογικά.
Η δημιουργία, όπως επισημαίνει, του Ψηφιακού Καναλιού του Δήμου Ηρακλείου, όπως και η οργάνωση των παραγωγών που συμπεριλαμβάνονται, εκτός από μια προσπάθεια στήριξης του κοινού και των ντόπιων καλλιτεχνών είναι και μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να προσφέρει κάποιες "αχτίδες" αισιοδοξίας και διεξόδου από το μίζερο κλίμα των ημερών.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ