ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΣΚΗ: Έρχεται το 6ο Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου

Για τις γυναίκες δημιουργούς, νέους καλλιτέχνες σε ένα Φεστιβάλ θεσμό μιλά στο Cretalive, ο Δημήτρης Καρύδης

Φεστιβάλ Πιάνου

Τον βασιλιά των μουσικών οργάνων θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου κατά τη διάρκεια του 6ου Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου, την Παρασκευή 7, την Κυριακή 9 και την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού». 

Ο Καλλιτεχνικός Επιμελητής και διακεκριμένος πιανίστας Δημήτρης Καρύδης μιλάει στο Cretalive για τον θεσμό του Φεστιβάλ Πιάνου, για τις γυναίκες δημιουργούς αλλά και τους συντελεστές της σπουδαίας αυτής παραγωγής που γίνεται στο ΠΣΚΗ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου. 

Όπως επεσήμανε ο κ. Καρύδης «είναι πολύτιμο να υποστηρίζουμε τη νέα γενιά καλλιτεχνών, καθώς η μουσική είναι μια δυναμική και συνεχώς εξελισσόμενη τέχνη και η παρουσία νέων ανθρώπων είναι αυτή που κρατάει τη μουσική ζωντανή και συνδεδεμένη με τις σύγχρονες τάσεις και ανάγκες.»

Image
Δημήτρης Καρύδης
Ο Δημήτρης Καρύδης

- Το 6ο Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου ξεκινά σε λίγες μέρες στο ΠΣΚΗ στο Ηράκλειο (7, 9 & 12 Φεβρουαρίου). Πρόκειται για μία διοργάνωση που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του κόσμου της Κρήτης που αγαπά τον βασιλιά των μουσικών οργάνων. Τι κάνει τι μελωδία του πιάνου τόσο ξεχωριστή;

«Αυτό που ξεχωρίζει το πιάνο από άλλα μουσικά όργανα είναι οι ηχητικές δυνατότητες του οργάνου. Το πιάνο προσφέρει την ευχέρεια να παίζονται ταυτόχρονα αρμονίες και μελωδίες, κάτι που το καθιστά και τόσο εκφραστικό. Ο ήχος του έχει βάθος και πλούτο, με δυνατότητα να αποδώσει από τις πιο λεπτές, τρυφερές νότες μέχρι τις πιο δυναμικές και εντυπωσιακές. Η ποικιλία της ηχητικής γκάμας του πιάνου ουσιαστικά το κάνει να θεωρείται από πολλούς ως ο βασιλιάς των οργάνων.»

- Γυναίκα και μουσική…έτσι ανοίγει η αυλαία του Φεστιβάλ. Μιλήστε μας για την Κλάρα Σούμαν …

«Η Κλάρα Σούμαν ήταν μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της ρομαντικής εποχής, τόσο ως πιανίστρια όσο και ως συνθέτρια. Ήταν εξαιρετικά ταλαντούχα και αναγνωρίστηκε ως μία από τις μεγαλύτερες πιανίστριες του 19ου αιώνα, ξεπερνώντας τις δυσκολίες της εποχής της ως γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο μουσικό κόσμο. Η συμβολή της στη μουσική είναι ανεκτίμητη, καθώς εκτός από τις ερμηνείες της, έγραψε επίσης έργα για πιάνο, συνθέτοντας μουσική με έντονη συναισθηματική έκφραση και τεχνική δεξιοτεχνία.

Η σημασία της Κλάρας Σούμαν έγκειται στο ότι ήταν πρότυπο για τη γυναίκα μουσικό της εποχής της, σπάζοντας περιορισμούς και επιδεικνύοντας ότι μια γυναίκα μπορεί να διαπρέπει τόσο στην ερμηνεία όσο και στη σύνθεση. Αυτή τη διάσταση της συνθέτριας θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε στην εναρκτήρια μουσικοθεατρική παράσταση του 6ου Φεστιβάλ Πιάνου, μια ολοκαίνουργια παραγωγή με τίτλο ‘Ακρόαση με την Κλάρα Σούμαν’, σε κείμενα της τραγουδοποιού και μουσικής συγγραφέως Ευσταθίας, με τη Βίκυ Βολιώτη στο ρόλο της Κλάρας και τον Πέτρο Μόσχο στο ρόλο ενός νέου ανερχόμενου πιανίστα που έρχεται για να τον ακούσει η Σούμαν.»

- Αυτό το Φεστιβάλ δίνει μία βαρύτητα στις γυναίκες δημιουργούς έργων για πιάνο. Πόσο σημαντική είναι η συμβολή τους στη μουσική μας κληρονομιά;

«Η συμβολή των γυναικών στη μουσική μας κληρονομιά είναι εξαιρετικά σημαντική, αν και πολλές φορές παραμελημένη ή υποεκτιμημένη στην ιστορία. Παρά τις κοινωνικές και πολιτισμικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν, οι γυναίκες κατάφεραν να αφήσουν ένα διαρκές αποτύπωμα στη μουσική, τόσο στην ερμηνεία όσο και στη σύνθεση.

Η μουσική κληρονομιά θα ήταν σίγουρα φτωχότερη χωρίς τις συνθέτριες και τις ερμηνεύτριες που ανέδειξαν και εξέλιξαν τη μουσική σε διάφορους τομείς. Από τις μεγάλες μορφές του παρελθόντος, όπως η Κλάρα Σούμαν, η Fanny Mendelssohn, η Hildegard von Bingen, έως τις σύγχρονες συνθέτριες και μουσικούς, η ποικιλία και η δυναμική των έργων που έχουν δημιουργήσει είναι τεράστια.

Σήμερα, βλέπουμε όλο και περισσότερες γυναίκες να κερδίζουν την αναγνώριση που τους αξίζει, τόσο για το έργο τους όσο και για την επιρροή τους στην εξέλιξη της μουσικής. Η αναγνώριση αυτής της συνεισφοράς είναι καθοριστική για τη συνεχιζόμενη πρόοδο και την εμπλουτισμένη κατανόηση της μουσικής κληρονομιάς μας.»

Image
Φεστιβάλ Πιάνου

- Ως καλλιτεχνικός επιμελητής μιλήστε μας για τους συντελεστές αυτής της σπουδαίας παραγωγής που έχει μία πορεία 6 ετών στο Ηράκλειο και στην Κρήτη γενικότερα…

«Το Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου εμπνεύστηκε από μία ομάδα τριών ανθρώπων – εμένα, της Ιωάννας Γιάνναρη και του Πέτρου Μόσχου - και ξεκίνησε το 2016. Από την πρώτη του χρονιά, όταν δεν υπήρχε το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο όπως το ξέρουμε σήμερα, το Φεστιβάλ αποτέλεσε τον πρώτο θεσμό που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του, προσφέροντας στο κοινό τη δυνατότητα να ανακαλύψει σπουδαίες ερμηνείες. Παράλληλα, το Φεστιβάλ έχει δώσει τη δυνατότητα σε νέους και καταξιωμένους πιανίστες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Στο πέρασμα των ετών, έχει φιλοξενήσει σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως τον Martino Tirimo, τη Ντόρα Μπακοπούλου και την Katya Lebedeva και συνεχίζει να στηρίζει την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική ανάπτυξη της Κρήτης.»

- Στο πλαίσιο των συναυλιών αυτών παρακολουθούμε ότι …κάνετε χώρο στους νέους πιανίστες. Παρουσιάζετε στο φιλόμουσο κοινό νέα παιδιά που στο αύριο μπορούν να κατακτήσουν την καρδιά του κοινού….

«Η συμπερίληψη νέων ταλέντων στον προγραμματισμό μας είναι κάτι που θεωρούμε πολύ σημαντικό για την εξέλιξη της μουσικής σκηνής, αλλά και για την ανανέωση του κοινού και του ίδιου του φεστιβάλ. Δίνοντας την ευκαιρία στους νέους μουσικούς να εκφραστούν σε ένα φεστιβάλ, τους βοηθάμε να αποκτήσουν εμπειρία, προβολή και αναγνώριση, ενώ παράλληλα εμπλουτίζουμε την κοινότητά μας με νέα, ενδιαφέροντα ταλέντα. Είναι επίσης πολύτιμο να υποστηρίζουμε τη νέα γενιά καλλιτεχνών, καθώς η μουσική είναι μια δυναμική και συνεχώς εξελισσόμενη τέχνη και η παρουσία νέων ανθρώπων είναι αυτή που κρατάει τη μουσική ζωντανή και συνδεδεμένη με τις σύγχρονες τάσεις και ανάγκες.

Το να δίνουμε βήμα στους νέους μουσικούς είναι και μια μορφή κοινωνικής και πολιτισμικής ευθύνης, που εξασφαλίζει τη διατήρηση και εξέλιξη της μουσικής κληρονομιάς μας για το μέλλον.

Φέτος έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τους νικητές του περυσινού διαγωνισμού ‘Αλίκη Βατικιώτη’ που διοργανώνεται κάθε χρόνο στα Χανιά από τον ‘Σύνδεσμο για την διάδοση των καλών τεχνών στην Κρήτη».

- Μετά από αυτά τα χρόνια που πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Πιάνου, πείτε μας για το αποτύπωμα που αφήνει τόσο στο φιλόμουσο, όσο και στο δημιουργικό καλλιτεχνικό κοινό του τόπου…

«Από την πρώτη του διοργάνωση το 2016, το Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου έχει προσφέρει έναν χώρο συνάντησης για κορυφαίους πιανίστες και μουσικούς, δίνοντας τη δυνατότητα στους ακροατές να βιώσουν μοναδικές ερμηνείες και να έρθουν σε επαφή με τη μουσική σε βάθος και από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Για το φιλόμουσο κοινό, το φεστιβάλ έχει γίνει ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της μουσικής παιδείας και ενισχύονατας τη βαθύτερη κατανόηση της μουσικής τέχνης. Για το καλλιτεχνικό κοινό και τους μουσικούς, το φεστιβάλ αποτελεί μια πλατφόρμα ενίσχυσης της δημιουργικότητας. Προσφέρει τη δυνατότητα για συνεργασίες, ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών, καθώς και για την ανάδειξη νέων ταλέντων. Οι νέοι μουσικοί, ειδικότερα, αποκτούν έκθεση και υποστήριξη, ενώ οι καθιερωμένοι καλλιτέχνες ενισχύουν τη σύνδεσή τους με το κοινό και την κοινότητα των συναδέλφων τους.

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Φεστιβάλ φέτος η παραγωγή της παράστασης Maurice Ravel 150 θα παρουσιαστεί όχι μόνο στο Ηράκλειο αλλά θα ταξιδέψει και στα Χανιά και στην Αθήνα. 

Συνολικά, το αποτύπωμα του Φεστιβάλ Πιάνου είναι πολύπλευρο και αφορά τη μουσική εκπαίδευση, την πολιτιστική ανάπτυξη και την ενίσχυση της εγχώριας καλλιτεχνικής κοινότητας, καθιστώντας τον αδιαμφσισβήτητα έναν πολύτιμο θεσμό για τον τόπο και τη μουσική ζωή του.

Ευχαριστούμε θερμά τον Μύρωνα Μιχαηλίδη και όλη την ομάδα του ΠΣΚΗ για την άψογη συνεργασία τους και την αμέριστη υποστήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια. Η συνεργασία αυτή είναι θεμελιώδης για την επιτυχία του φεστιβάλ και την ανάπτυξή του σε έναν καθιερωμένο πολιτιστικό θεσμό για την Κρήτη».
 

Image
Φεστιβάλ Πιάνου




 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση