"Σε 10 λεπτά" - ταινία μικρού μήκους για την παγκόσμια ημέρα του Αλτσχάιμερ

Newsroom
Newsroom

Για να μην ξεχνάμε, όσους μας ξεχνάνε

Μια ταινία μικρού μήκους αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα για το Αλτσχάιμερ, γυρισμένη το καλοκαίρι του 2022, στην περιοχή της Ανθούσας, λίγες μέρες πριν από την πυρκαγιά που ξέσπασε κι έκαψε τεράστιες εκτάσεις σε Πεντέλη και Ανθούσα. 

Για την ανίατη αυτή νόσο κάνει αναφορά ο σκηνοθέτης στην μικρή μήκους ταινία, με τίτλος "Σε 10 λεπτά", προσπαθώντας μέα από αυτή να προβληματίσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό.

Δείτε την ταινία

Λίγα λόγια για την ταινία από τον Κριστιάν Νίρκα, τον σκηνοθέτη

Η ταινία γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2022, στην Ανθούσα, λίγες ημέρες πριν την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Πεντέλης και της Ανθούσας κλπ. Δυστυχώς αυτό το πράσινο τοπίο - γεμάτο ζωντάνια που φαίνεται στις λήψεις, έχει πλέον αντικατασταθεί με τα αποκαΐδια μιας πύρινης λαίλαπας.

Αυτό το γεγονός, αν και δεν απορρέει από την σεναριογραφική σύλληψη της ταινίας, της αποδίδει έναν συμβολισμό. Κάποιος θα μπορούσε να πει πως ό,τι μένει στο δάσος μετά από μια πυρκαγιά, είναι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει στον άνθρωπο όταν χάνει το μνημονικό και την διαύγειά του. Παράλληλα όμως, όπως είναι ανώφελο για έναν ορειβάτη να αγανακτήσει με το καμένο δάσος, έτσι είναι ανούσιο για κάποιον να εκνευριστεί με έναν ασθενή που πάσχει από Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας.   

Πρόκειται για μια νόσο που δεν έχει θεραπεία. Ο παθών, δημιουργεί μια δικιά του πραγματικότητα και άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον του, είναι ανούσιο να προσπαθήσουν να διορθώσουν τα δεδομένα αυτής. Η καλύτερη αντίδραση χαρακτηρίζεται από υπομονή, κατανόηση και αποδοχή. Όσο δύσκολο είναι να διατηρηθεί αυτή η ψυχραιμία, άλλο τόσο είναι απαραίτητο, ώστε να μην προκληθεί περεταίρω αναστάτωση και ταραχή στον ασθενή. 

 

Η ταυτότητα της ταινίας:

Σενάριο - Σκηνοθεσία: 

Κριστιάν Νίρκα 

Βοηθός σκηνοθέτη: 

Ιωάννα Πανούτσου 

 Μουσική

Chassing lights by Homely 

Ablaze by Ablaze 

Mantra by Tears 

Ηθοποιοί 

Χριστίνα Τσάφου - μητέρα 

Ελένη Κόντη - κόρη 

Μάριος Κόντης - οδηγός 

 Μοντάζ: 

Κριστιάν Νίρκα 

Τεχνικός εξοπλισμός 

DK RENTAL HOUSE 

 Παραγωγή 

itravelpoetry E.E.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ