Τα Κλεμμένα Αυτιά*… στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Μια ιστορία αστυνομική. Πλούσια και ευρηματική. Πολυμορφική  και ιδιαίτερη γεμάτη συναισθήματα και αλλαγές.

Της Ελένης Μπετεινάκη

 

Καλοκαίρι επισήμως πια και τα καλά βιβλία πάνε παραλία.

Έτσι λοιπόν και η στήλη μας (Τα παραμύθια του Σαββάτου) ανοίγει πανιά, γεμίζει αποσκευές, και παρουσιάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα όσα βιβλία νομίζει πως αξίζει να τα ανακαλύψετε κι εσείς!

*Κλεμμένα αυτιά, Φώτης Δούσος, εικ: Στέλλα Στεργίου, εκδ. Μικρή Σελήνη!

«Τα αυτιά μου! Τα αυτάκια μου! Κάποιος μου πήρε τα ωραία μου αυτιά!» Ο λαγός που τον λέγανε Βινς, κοίταξε αριστερά-δεξιά αλλά, μέσα στο σκοτάδι, δεν μπορούσε να διακρίνει τίποτα.»

Κι ύστερα έτρεξε στο νοσοκομείο που το ελάφι με την γλώσσα τoυ κατάφερε να του σταματήσει την αιμορραγία. Έφαγε φλούδες μανιταριών που του έδωσαν οι νοσοκόμοι σκίουροι και ο καημένος ο Βινς κατάφερε αφού συνήλθε λίγο κι από το σοκ, να κοιμηθεί! Κι έκανε πάνω από μια ώρα να γυρίσει σπίτι του, πιο αργός ακόμα κι από την χελώνα, ζαλισμένος, χαμένος και χωρίς σωστό προσανατολισμό. Δεν πρόσεξε καν πως το κλαδί που ακούμπησε δεν ήταν άλλο από τον Χαμ τον Ντεντέκτιβ Χαμαιλέοντα που είχε γραφείο ερευνών στο δάσος. Μέσα στην ατυχία του είχε σταθεί τυχερός. Μόνο που ο Χαμ δείλιαζε να αναλάβει μια νέα υπόθεση γιατί είχε αποτύχει παταγωδώς στις προηγούμενες. Κι όλα αυτά γιατί είχε ένα σοβαρό μειονέκτημα ! Ήταν έρμαιο των συναισθημάτων του : «Όταν θύμωνε γινόταν κόκκινος. Όταν φοβόταν κίτρινος. Όταν λυπόταν, μαύριζε. Όταν χαιρόταν, γέμιζε πουά βούλες…»

Ίσως όμως αυτήν να ήταν η ευκαιρία του και παρά τις αντιρρήσεις της Χάνα, της χαμαιλεοντίνας και μέλλουσας συζύγου του. Άλλωστε τα αυτιά του λαγού θα έπρεπε να βρεθούν μέσα σε δώδεκα ώρες διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να «κολληθούν » ξανά στο κεφάλι του. Κι έτσι δέχτηκε και άρχισε αμέσως εξέταση των στοιχειών…

Ο λαγός ήταν μουσικοκριτικός και είχε γράψει το τελευταίο διάστημα τρεις αρνητικές κριτικές  για τα ζώα του δάσους. Η πρώτη ήταν για την Αρκούδα που είχε κατατάξει τον δίσκο της με μελωδικά μουγκρητά στους χειρότερους της χρονιάς. Η δεύτερη ήταν για μια ορχήστρα γαϊδάρων που την έκρινε κακόηχη και η τελευταία του κριτική είχε να κάνει με μια δισκογραφική εργασία των πεταλούδων. Η απάντηση του στον κενό δίσκο των πανέμορφων πτερωτών που ήθελαν να καταδείξουν την εκκωφαντική σιωπή που καλύπτει τις σχέσεις των ζώων ήταν μια ολόλευκη κενή σελίδα που εκείνες ένιωσαν πως τις πρόσβαλε. Ξεκίνησε λοιπόν ο Χαμ από την εξέταση αυτών των τριών ομαδο-υπόπτων αλλά γρήγορα κατάλαβε πως δεν ήταν αυτοί. Κι ενώ ένιωθε χαμένος και λίγο ταπεινωμένος, πάνω στην μεγάλη του απογοήτευση μια απρόσμενη βοήθεια από ένα μικροσκοπικό κουνούπι την Σνουπ θα δώσει άλλον αέρα στις έρευνες του και πολλές πληροφορίες που είναι αρκετά σημαντικές.

Μια περιπέτεια αρχίζει και ο Χαμ θα χρειαστεί να κάνει πράγματα που δεν πίστευε, να υπερβεί τον εαυτό του και τους φόβους του και να συνεργαστεί αρμονικά με την Σνουπ με απίθανα αποτελέσματα. Θα περάσουν μια ετοιμόρροπη γέφυρα, θα φτάσουν στο νοσοκομείο του δάσους, θα βρουν πολύτιμα στοιχεία, θα κατευθυνθούν στο ποτάμι να ψάξουν για κροκόδειλους και οι εκπλήξεις πλέον θα διαδέχονται η μία την άλλη….

Ένα κουβάρι θα ξετυλιχθεί γεμάτο ίντριγκες, μυστικά, συμμαχίες και αλήθειες που θα διαλευκάνει το μεγάλο μυστήριο. Υπέροχη ιστορία, παιδικό θρίλερ γεμάτο φαντασία, αστυνομικό δαιμόνιο και πλοκή που σε κρατάει σε εγρήγορση . Φανταστικοί κυριολεκτικά και λογοτεχνικά άψογοι διάλογοι και πλούσιο λεξιλόγιο. Μια αστυνομική ιστορία πρωτότυπη και άκρως ενδιαφέρουσα που θα γοητεύσει τους μικρούς αναγνώστες.
Αυτοεκτίμηση, φιλία, αυτοθυσία και χιούμορ είναι διάχυτα σε όλη την ιστορία. Ο Φώτης Δούσος, ο συγγραφέας του βιβλίου καταφέρνει να κρατήσει το μυστήριο και την αγωνία  μέχρι το τέλος σε μία ιστορία που θες να μην τελειώσει ...ποτέ.

Αποκαλύψεις, συντροφικότητα, ομαδικές συνομωσίες, και ψέματα στο προσκήνιο. Ανατροπές και επανεκτιμήσεις, έντονες αλλαγές συναισθημάτων και αποφάσεις που αλλάζουν τρόπο ζωής.

Μια ιστορία αστυνομική. Πλούσια και ευρηματική. Πολυμορφική  και ιδιαίτερη γεμάτη συναισθήματα και αλλαγές. Μην παραλείψετε να παρατηρήσετε την εικονογράφηση του βιβλίου. Η Στέλλα Στεργίου έχει πραγματικά φτιάξει ένα  υπέροχο σύνολο εικόνων που θυμίζει καρέ ενός φιλμ νουάρ. Έντονα χρώματα,  ατμοσφαιρικά σκίτσα.   

Ένα πολύ απολαυστικό ανάγνωσμα για τις διακοπές για παιδιά και μεγάλους!  

Αναζητείστε το εδώ : https://mikriselini.gr/product/%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%AC/

 

https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ